Értékelés: Alien: Covenant

A galaxis egy távoli bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és veszélyes - egyetlen lakója a szintetikus David (Michael Fassbender), a szomorú végű Prometheus-expedíció utolsó túlélője.

Ridley Scott azért még mindig tisztában van vele, mitől szaporodik az Alien-tojás! Most végre a Prometheusra fanyalgók is elégedetten távozhatnak a moziból, hiszen kapunk Alient hegyekben! Mindig is szerettem az olyan űrmeséket, amelyeket egy logikusan megteremtett univerzumban helyeznek el, és az Alien: Covenant is így indít. Adott a kietlen, s végtelenül sötét űr egy hatalmas ultramodern űrhajóval, ami a Halál szájába száguld. Ne mondjátok, hogy spoilereztem, mert ezt anélkül is tudnia kell mindenkinek.

Az atmoszféra tehát pipa egy bámulatosan kinéző űrhajóval, ami önmagában is lehengerlő látványt nyújt, ám ez nyilván ma már kevés a sikerhez. A szereplők már az elején szimpatikusak voltak, és nagyon sokat tesz hozzá az összképhez a film zenéje, amelyet Jed Kurzel szerzett. A munkáját már az Assassin's Creed esetében is bírtam, de a Jupiter holdját is ő zenélte alá. Kurzel olyan megindító zenéket komponált a jelenetek alá, amelyek egyszerre keltenek aggodalmat és feszültséget, közben pedig egy-egy alkalommal még az 1979-es eredeti előtt is tisztelegnek.

Ridley Scott szépen megalapozta a teremtést már az előző részben, az Alien: Covenant pedig még mélyebbre ás a témában, és egy kis filozofálás is felüti a fejét, amit egyáltalán nem bántam. Adott az új bolygó, ahová felderíteni érkezik a csapat, és innentől megjegyeznék néhány SPOILERES TÉNYEZŐT, TEHÁT ÓVATOSAN: Például nekem az nagyon fura volt, hogy az új bolygón egyből űrruha nélkül mászkáltak, és ezen felül belekerült a sztoriba pár olyan logikátlan szereplői döntés, amit nem értettem. Például miért nem lehetett kiengedni a karanténba szorult, és látszólag nem fertőzött Karine-t?! Nem ez volt az egyetlen ilyen momentum, és sajnos a végén, amikor Ripley méltó utódja kötéltáncot jár, és az űrhajó alá esik, valójában az is elég érdekesre sikerült, de hát kellett az izgalmak miatt. SPOILERZÓNA VÉGE

A szereplőket mesteri módon válogatták össze, egyetlen olyan arcot sem tudnék mondani közülük, akiért ne lettem volna teljesen oda, pedig a legénység nem kevés tagot számlál. Ebben a csapatban tett hű szolgálatot Danny McBride is, aki remek színész, de nagyon kevés alkalommal tudok vele szimpatizálni, most viszont maradéktalanul sikerült. Egyedül James Franco átverés egy picit, és ekkor ugrott be, hogy remélem, kapunk majd rendezői változatot, amit simán elbírnék képzelni plusz húsz perc játékidővel is. Mivel Demián Bichirnek a való életben is erős a kisugárzása, sejthető volt, hogy hiába hullanak majd a szereplők, ő sokáig fogja húzni.

Carmen Ejogóval, Callie Hernandezzel és Amy Seimetz-cel is remekül szinkronba tudtam kerülni, egyszer sem éreztem olyasmit, hogy ezek a libák meg hogy kerültek ide, miért vannak itt? Remekül illettek a csapatba, és nyilván a szokásos maga feje után menő karakter sem maradhat el, de az ő kilétét nem fedem fel. Billy Cruduptól is szép játékot láthatunk, és Benjamin Rigbynek is sikerült meggyőznie, hogy tényleg kifejlődött benne egy földönkívüli, ami nyilván nem maradhatott az anyatestben. Brutálisan jó az a jelenet, amikor a teste feladja a szolgálatot.

Katherine Waterstont szándékosan hagytam a végére, mert bár látom előre, hogy jönnek majd a bárgyúarcúzós kommentek és hasonlók, viszont én nagyon bírtam őt. Színészileg meg főleg nem, mert végezte a dolgát, és Ripley nyomdokaiba lépett. Egyedül az zavart vele kapcsolatban, hogy előre tudtam, ő nem halhat meg. Michael Fassbender a Covenant másik nagy kincse. Fantasztikus játékot láthatunk tőle, és mivel dupla karaktert elevenít meg, félelmetes adottságokra van szükség, hogy a kettőt szét tudjuk választani a megfelelő helyen és időben. Viszont, eljön az a pillanat is, amikor nehéz különbséget tenni. Épp ezért zseniális, amit Fassbender művel ezzel az androiddal, akinek minden egyes testmozdulata mesterségesnek tűnik.

Visszakanyarodva egy kicsit a történethez, sajnos vannak apróságok, amelyek jobban zavartak, és ez a Walter/David pároshoz (Fassbender) köthető. Az érdekesség az, hogy a moziban nem, most viszont, hogy ülepedett pár napot bennem a film, már kisebb negatívumként kell írnom erről: nem értettem, hogy mi szükség volt arra, hogy a csapat szétszéledjen az új bolygón, amelyet nem is ismernek, így a veszélyfaktorral sem voltak tisztában. Ezt kétségtelenül elrontották az írók, viszont engem annyira berántott a környezet és a szereplők, na meg a lény(ek) jelenléte, hogy a szórakozásomból ez semmit sem vett el.

Bár már a Prometheus korhatár besorolása is R-es volt, ugyanakkor úgy tűnik, mintha az Alien: Covenant magasabbra tenné a lécet. Sokkal magasabb szinten van jelen a terror, és most akár az előzetesben mutatott jelenetet is említhetném, amikor a tojásokra rálépve a spórák akcióba lendülnek. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy gyönyörűen megkomponált, letisztult makró képeket is kapunk, bár nyilván a látvánnyal nincs gond semmilyen szinten. Az új bolygó kétségbeejtően gyönyörű, szívesen járnám a földjeit, csak épp lények nélkül. Az Alienek is fejlődtek, és sokkal agresszívebbek is, amire nyilván azért van szükség, mert a nézők ingerküszöbe már megigényli. Tehát feszes akciójelenetekből nincs hiány.

Múlthéten a Prometheust harmadjára láttam, egyértelműen kevésbé kötött le, mint elsőre, de még így is piszkosul jó film, és ideális előd az Alien: Covenanthez. Pontokban annak idején kilenccel illettem, most viszont inkább egy erős nyolcat látok benne. Ebből adódik, hogy a Covenant legalább annyira jó film, mint a Prometheus, így vagy azt húzom le nyolcra, vagy ezt fel 9/10-re. Nyilván utóbbi válik be, hiszen az a kocka már el lett vetve. Szerencsére nem voltunk 3D-re kárhoztatva, így erről a részéről nem tudok írni, viszont a szinkronhoz hozzátartozik, hogy az eredeti szövegkönyv nagyon tartalmas és szépen megmunkált dialógusokkal teli. Ilyesmit pedig mindig öröm hallani egy-egy bugyuta akciófilm után.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

10 hozzászólás

  1. SPOILER:

    Sajnos látszott a filmen hogy Ridley Scott engedett a Prometheus utáni rajongói fanyalgásoknak és az Alienekre koncentrált ezúttal gyakorlatilag szinte kukába vágva a Prometheus-ban felvázolt teremtéstörténetet. Én biztos vagyok benne hogy ő eredetileg nem ilyenre akarta ezt a filmet.
    Nem mondom hogy abszolút nem tetszett de én nem erre számítottam.

    • Azért ez így nem igaz, itt is boncolgatják a témát, csak felületesebben. De amúgy meg a tököm tele van a rajongókkal, ha őszinte akarok lenni: ha van kalap, az a baj, ha nincs, az. Hát tegyen a kedvükre, akinek hat anyja van! :)

      • Ennél a filmnél is az van, hogy mindenbe belekötnek. Pedig csak figyelni kellett volna az alatt a 2 óra alatt vagy esetleg megnézni az előző részeket.

      • Igen, én a Star Wars filmeknél szoktam mondani hogy tökmindegy mit csinálnak, úgyis lesz egy csomó ember akik fanyalognak. Mert nem lehet mindenkinek a kedvére tenni.

  2. Nos, érdekesen látom hogy megkapta a 9 pontot ami egy olyan embertől, aki látta eddig mindet, nem is egyszer eléggé biztató. Kíváncsian várom, bár a játékok, filmek és könyvek után nekem a “hátbólkijövős” alien, elvette a kedvem. Minden esetre, természetesen egy esélyt mindenképp megérdemel. :)

    • Régen túlpontoztam filmeket, így ez esetben most ehhez kellett igazodnom. Ma már csak a Prometheus is csak 8/10, és a Covenant azzal vagy egy szinten. Tehát nézőpont kérdése, de a két film nem áll távol egymástól. Viszont, ha tetszettek a leírtak, akkor szerintem a filmmel sem lesz bajod.

  3. tokesrece

    SPOILERES!!!!
    A legnagyobb logikai baki az volt HA David fejlesztette ki az általunk ismert alieneket, akkor hogy kerültek a tojások az első részben lévő tervezők kifli hajójába?! Erre a mozi utáni napon döbbentem rá! Ha csak a következő részben nem térnek rá!
    Amúgy nekem tetszett a film! Nagyon kiváncsi vagyok hogy merre megy tovább a folytatás!
    Persze a végén simán lehetett tudni a csattanót!
    Jó lett a kritika!!

    A frissült listám: 1. Alien
    2.Aliens
    3. Covenant
    4.Prometheus
    5.Alien 3

    • Az még csak a következő részekben fog kiderülni, hogy hogyan kerültek a tojások Alien 1 hajójába. Én úgy értelmezem az egészet, hogy már a tervezők is ismerték ezt a fajt és David csak tovább fejlesztette. A Deacon ugye már megjelenik a Prometheusban is. Szóval nem igaz, hogy mindent csak David csinált volna. A tojásokra sem volt magyarázat a Covenantben.

  4. Egyetértek a kritikáddal. Én nagy rajongója vagyok a sorozatnak, de nem vagyok elfogult. Pontosan láttam a Prometheus hibáit és a Covenant hibáit is. De minden hiba ellenére a Covenant egy szórakoztató sci-fi/horror. Nekem is pont azokkal a jelenetekkel volt bajom, amiket te is emlitettél. Az hogy szétválnak egy idegen bolygón, vagy egy idegen épületben már sok évtizedes klisé. Igazán kihagyhatták volna. Amit én a filmből hiányoltam az a rettegés faktor volt. A film végi üldözéses jelenetet csinálhatták volna sokkal hosszabbra és izgalmasabbra. Példának emliteném az Alien 3-at, ahol hasonló módon kapták el a Xenomorphot. De ott az a jelenet minimum 20 perces és izgalmas, ahogy menekülnek a dög elől az pedig elkap egyet-kettőt. Nekem ez hiányzott a Covenant végéről. Apropó vég. Reméletem hogy az első, második és a negyedik rész után most nem az ürbe fogják kilőni a xenot. Hát tévedtem :). Ide is kitalálhattak volna valami jobb megoldást. A látvány, a zene, a hangulat viszont nagyon jó.

  5. kenobi

    Fröcsögő vérrel sem lehet mindent elérni! Írom ezt annak ellenére, hogy az Alien-Univerzum megátalkodott hívőjének tartom magam. De amit ezzel a filmmel műveltek, az már túlmegy minden határon. Igen, vannak erényei is, amit a kritikában és a hozzászólásokban is ecsetelnek az illetékesek. Van atmoszféra, napvitorla, technikai arzenál és kütyük, meg lények is. A történet elmegy szódával, szóval, simán nézhető alkotás – egyszer. De valahogy a kezdetek lelkét nem tudják már sehogy sem torkon ragadni. Mert A nyolcadik utas: a Halál lényege pont a klausztrofóbia, az a páni félelem, az a szinte szinte legyőzhetetlen valami volt, ami elől hiába is menekülnél, esélyed sincs. De lépjünk tovább… Azt mondjuk sosem gondoltam, hogy a Prometheust valaha védeni fogom, ám én is azok közé tartozom, akik szerint inkább azt az irányvonalat kellett volna követni, mint biztosra menni és összeollózni a régiekből egy újabb filmet. A Prometheus legalább mert kísérletezni, kérdéseket felvetni és volt egy kis misztikusan félelmetes hangulata. Nem is beszélve a szereplőkről… Noomi Rapace ötvenszer szimpatikusabb karaktert hozott, mint itt az egész bagázs díszmagyarban! Ridley Scott, meg azt hitte biztosra megy. Én azt mondom, el kéne már zavarni az aranytojásoktól a nyuggert, tisztára hazavágja a franchise-t. Lehet, csak a bankszámlája vastagodására mert gondolni, vagy csak ügyesen titkolta, hogy lövése nincsen, merre is vigye a történetet, ezért is a bejáratott sablonok serege. De kérem, miért nem lehet már váltani a megérkezünk, leszállunk, felfedezünk, lótunk-futunk, sikoltozunk, megpusztulunk, majd kilökjük az űrbe a dögöt, oszt elhúzunk a francba paneleken? Az űrhajó legénysége is egy töketlen banda, akikre nemhogy egy csilliárdos csillaghajó, de mégy egy roller vezetését sem merném rábízni! Sajnos a film, hemzseg az idegesítő hibák tömegétől, amelyek szinte kiordítanak a vászonról… Elég nagy melléfogás lett ez a produktum, amit nehéz bárhová is elhelyezni, leginkább a mi a fenének csinálták meg kategória. Ezt elqúrták, hogy lúdorrú böszme “hazafinkat” idézzem. Nem is kicsit, hanem nagyon. Szerintem a pontozás, maximális jóindulatot tükröz, én talán egy vékonyka hetest ha adnék rá egy gyönge pillanatomban. De csak azért, mert az Alieneknek szurkoltam.