Értékelés: A titánok haragja (Wrath of the Titans)

A titánok haragja10 éve béke van. Zeusz (Liam Neeson) félisten fia, Perszeusz (Sam Worthington) már nem az istenekkel hadakozik, egyszerű halász lett, és tízéves fiát neveli. De az Olümposzon sosem tartós a nyugalom. A titánok ismét megpróbálnak az istenek fölé kerekedni, és ezúttal a saját három fiától (Zeusz, Hadész és Poszeidón) a Tartarosz mélyére zárt hatalmas Kronosz vezeti őket. Amikor híre jön, hogy már az istenek között is talált szövetségest, Hadész (Ralph Fiennes) és Arész (Edgar Ramírez) a mélyből támadó gonosz oldalára állt, Perszeusz kénytelen emlékezni rá, hogy az ő igazi hivatása a harc. Éppen akkor veti bele magát a csatába, amikor úgy tűnik, minden elveszett, és Zeusz a titánok foglya lesz…

Egy ideje terveztem újranézni az első részt, és múlthétvégén kerítettem sort eme kínzásra, ugyanis másodjára már közel sem szórakoztam annyira jól, mint két évvel ezelőtt. Hiába na, akkor nagyon jó hangulatomban kapott el, viszont az akkori hetest utólag egy halvány hatosra módosítanám. Ezek fényében hogy a folytatásban mit sikerült összehoznia a Battle: LA rendezőjének? Jonathan Liebesman számlájára írható, hogy sokkal összeszedettebb, és jobban követhető lett a folytatás, viszont kellett hozzá bőven lelki erő, hogy túljussak a nagyobb részén. Olyan egy óra környékéig nem éreztem különösebb izgalmat, csak úgy elvoltak, mászkáltak kicsit, tipikus hosszú felvezetés, amit túlhúztak és az van, hogy elkezdesz imádkozni, hogy jöjjön már a lényeg. Azért valamicskét, ha nem is sokat, de tanultak az első rész hibáiból, ez pedig hatalmas pozitívum.

A digitális trükkök aláztak, sőt még a 3D-nek is volt némi értelme, és mondjuk látszott, hogy többször erre mentek rá, úgymond utaztattak minket. Éreztetni akarták, hogy egy valódi 3D-s filmen ülsz. Nem mondom, hogy életem legjobb ilyen élménye, de ezúttal legalább a fölöslegesség nem fordult meg a fejemben. Visszatérve a vizuális részére, megannyi mitológiai lényt vonultattak fel, kicsit ésszerűbb módon, mint elődjében. A Tartarosz tündöklik, és vizuális orgiát okoz, szóval simán le lehet borulni a felelős szakemberek előtt ezért, mint ahogyan Kronoszt is eszement jól megcsinálták, tényleg odacsapott a végére, és erre a filmnek is nagy szüksége volt. Ha már ilyen dolgokról írok, ide sorolnám még Zeuszt, akin zseniális munkát végeztek a maszkosok, szóval Liam Neeson játéka már csak hab a tortán.

Liam Neeson fenomenális Zeusz szerepében, végre eltűntették a halálra idegesítő csillogós ruházatát, és mégis lehetett rá istenként tekinteni. Látszott, hogy többet foglalkoztak a karakterével, és nem egy elnagyolt micsodával állítottak szembe. Ralph Fiennes szintén ugyanaz a kategória, mint Neeson, egyszerűen telitalálat Hadész szerepére, majd meglátjátok - bár ő miben nem remekel. Sam Worthington színészileg rendben is lenne, és minden smakkol vele, kivéve, hogy a 10 év múlása nem köszön vissza nála sehol. Ez némileg hiba, mégpedig azért, mert ugyan félisten, de az idő múlásának látszódnia kellene. Rosamund Pike-kal nem tudtak sok mindent kezdeni, de legalább nem zavart jelenléte, meg hát kellett egy nő, mert egy nő mindig kell, hogy teljes legyen a történet.

Végre jócskán sikerült odaverniük a csatákkal is, melyeket természetesen a vége tájékára tartogattak, amikor már megmozdult bennem azaz érzés, hogy végre olyan képsorokat vetítenek elém, amit mindig is szívesen néztem volna. Nyilván az eleje, vagyis ez az, hogy nem csak az eleje, hanem úgy egy óráig tényleg nem hozott különösebb izgalmakat néhány megmozdulást leszámítva, és ez károsítja a teljes légkört. Bevallom őszintén, hogy az utóbbi napokban ellamentálgattam, hogy vajon fölül fog tudni kerekedni elődjén, vagy megmarad ugyanolyannak? Szerencsére kicsivel többet ad, és azért nem erőszakolja meg annyira a mitológiát, de a franchise továbbra sem gyöngyszem, ez tény.

A rendezőváltás mindenképpen jót tett, viszont a zenéiben némi hiány ütötte fel fejét, konkrétan egyetlen olyan jelenet sem ugrik be, ami előtt leborultam volna, hogy mind látványra, mind pedig zenében megállja a helyét. Félreértés ne essék, nem a fő látványt akarom lehúzni, az nagyon is rendben volt, mint ahogyan a díszletekben is nagyot alkottak. Szóval, ha az első részt javítanám halvány hatosra, akkor ez kaphat egy gyenge 7/10-et. Moziban érdemes-e nézni? Nem tudom, talán a 3D miatt igen, meg hát a nagyvászon, az mindig nagyvászon.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 hozzászólás

  1. Ejha, 7-est adtál rá? Eddig ami kritikát olvastam, mindenhol 3 vagy 4 pont volt a maximum. :) Mondhatni nálad látom először, hogy valakinek bejött ez a film. :)