Értékelés: A setét torony (The Dark Tower)

Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O'Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatják meg a feketébe öltözött világpusztító tervének valóra válását.

Nem ismerem az alapokat adó Stephen King műveket, ugyanakkor ekkora szégyent rég láttam bármilyen formában is. Újfent bebizonyosodott, hogy Akiva Goldsman tollforgató nem találja a helyét a mai világban, és az is biztossá vált a szememben, hogy a rendező, Nikolaj Arcel (Egy veszedelmes viszony) képtelen összefogni egy ilyen sztorit. Nyilván A setét torony az alapoknál vérzett el, hiszen rohadt régóta kotlottak fölötte, és ennek meg is lett az eredménye. Az előtt viszont totálisan értelmetlenül állok, hogy ez a projekt így hogyan kaphatott zöld utat a Sonynál. Lehet, hogy egyszerűen csak túl akartak rajta esni, és lehúzni a vécén. Sikerült.

Csütörtök esti filmélmény, de egyben akkora csalódás is, hogy régóta nem láttam ekkora baklövést. Abból is látszik, hogy a Sony nem támasztott a projekttel szemben nagy reményeket, hogy a költségvetése csupán $60 millió dollárt emésztett fel, amelynek jelentős része a színészek gázsijára mehetett el. Nem mondanám, hogy a CGI kidolgozatlan lett volna, ugyanis olyannyira hidegen hagyott az egész, hogy a film felétől már az órámat nézegettem. Addig még csak-csak elment, amit az asztalra tettek, viszont kifejezetten örömmel töltött el, hogy tudatában vagyok annak, hogy a film játékideje mindössze másfél órát emészt fel.

Az ifjú Tom Taylor kedves, szerethető színész, és alapvetően a karakterével sincs gond, ugyanakkor annyira faék egyszerűségű a történetkivitelezés, hogy az siralmas. Szemmel láthatóan leginkább Matthew McConaughey élvezte ezt az egészet. Ő egyszerűen lubickolt a gonosz szerepében, szépen maga mögé utasított mindent, s mindenkit. Ezzel a részével nincs is gond, ezt legalább jól esett nézni, viszont a másik oldal, vagyis Idris Elba olyan kedvtelennek tűnt mindvégid, hogy nem akartam elhinni. Utólag játszott ő, csak épp… az a lényeg, hogy tőle azért alapjáraton is többet szoktunk látni. Az pedig tök unalmas 2017-ben, hogy nézzük a magába roskadt karaktert, aki a film végére magára talál. TOTÁLIS KLISÉ(HALMAZ). SZ.Á.N.A.L.M.A.S.

Nálam Dennis Haysbert volt a legjobban alakító mellék-mellékszereplő, aki azzal a pár pillanatával is kilóra megvett. Ugyanígy érzek Jackie Earle Haley kapcsán is, és összességében az anyukát játszó Katheryn Winnick is végrehajtotta, amire szerződött. A színészeken és a karaktereken túllépve elidőznék pár mondat erejéig a "kinézeten". Ez egy olcsó fantasy olcsó és röhejes megoldásokkal. Az a torony úgy mi volt valójában? Itt látszik, hogy a Sony tényleg nem gondolt semmit komolyan, összecsapták egyszerűen és bedobták a mélyvízbe, aztán majd lesz valami. Lett is. Jó nagy káosz.

Már csak halkan merem megjegyezni, hogy rengeteget ásítoztam, pedig egy másfél órás játékidőt kitölteni… annyira alap dolog lenne, viszont még csak ez sem jött össze. A film zenéje is csapnivaló, nem visz nagyobb életet az adott jelenetbe, nem fokozza a néző adrenalinszintjét, simán csak leül a porba, és sajnáltatja magát. Részemről eddig az év legnagyobb csalódása, és az elmúlt napokban hiába fújtak negatív visszhangot keltő szelek, nem akartam elhinni, hogy ennyire semmilyen lesz. 5/10.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás

  1. A filmet még nem láttam, de a trailer is elég gyenge volt. Semmi olyat nem mutatott, ami felkeltette volna az érdeklődésemet.

  2. fcasroma

    Szerintem is roosz volt, főleg ahoz képest, hogy milyen színészek vannak a filmben