Értékelés: A király beszéde (The King's Speech)

bpfilm_kings_speech_b1.inddA The King's Speech egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie foglalta el trónt - igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-al, aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

Minden és mindenki angol, a rendező, a forgatókönyvíró, de még a legtöbb színész is, így érthető, hogy végig a tökéletesség útján haladtak. Engem kimondottan nem szokott lekötni ez a téma, sőt előfordult már, hogy untatott, viszont jelen esetben nem jutott idő a gondolkodásra, mert mondhatni sodortak magukkal az események, és egyre csak érdekelt a király sorsának alakulása. Igazából Tom Hooper nagyon jó munkát végzett rendezés terén, és egyértelműen ott a helye az Oscaron a legjobb filmek között, de közel sem neki adnám a szobrot, mivel láthattunk tavaly ettől sokkal összetettebb és jobban felépített filmet. Artikuláltan és szépen beszélnek benne, ahogy egy angol filmhez méltó, és okvetlenül eredeti nyelven javaslom a megtekintését, még ha valaki meghagyja később, DVD-zésre is.

Colin Firth teljesen átszellemülten alakította VI. György királyt, azonosult a karakterrel, és mivel angol származású, így minden a lehető legjobban tudott érvényesülni. Lenyűgöző alakítást láthatunk tőle, és elképesztő, ahogyan beszélt, és engem egyértelműen sikerült meggyőznie, hogy ő valóban ilyen. Tükröződött a szemében a félelem, a bátorsághiány, a gondterheltség és a kialakult helyzet súlyossága. Egyszóval briliáns. Mindig biztos voltam benne, hogy Helena Bonham Carter nagyon sokoldalú színésznő, és egy vadonatúj fejezetet nyitott saját színészkarrierjében, amivel felülmúlta eddig sem mindennapos alakításait. Teljes mértékben érthető mindkettejük Oscar-jelölése, és nagy az esély rá, hogy Firth meg is kapja a szobrot, amit teljes joggal megérdemelne, pedig tudjátok, hogy nem tartozik kimondottan a kedvenceim közé, de amit itt nyújtott, egyszerűen bámulatos. Geoffrey Rush egyedülálló figurát kapott, akinek meg kellett tanítania a királyt beszélni, és az odáig vezető út elég göröngyös, ráadásul gyakran mulatságos technikát használ céljának beteljesítéséhez, amire nagyszerűen teljesítette ki színészi tehetségét.

A korabeli London megteremtése pompás, és egy pillanatra sem felejtik el a részleteket. Ugyan kevés olyan pillanat van, de amikor kiszabadulunk a külvilágba, gyönyörűen elkapott fényképezések elé állítanak minket, melyekhez dukál a hangulatos környezet. Hajszál híján nem tökéletes, de minden kétséget kizáróan felvillanyozó alkotás, amiért csont nélkül jár a 9/10, és nem, ez esetben nem túlozták el a külföldiek, valóban tudott ennyit. Negatívumnak a középtájon kicsit ellaposodó néhány percet tudom felhozni, semmi egyebet.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

8 hozzászólás

  1. Köszönet az értékelésért, jó tudni, hogy mindenhol csak jót írnak róla.. :)

  2. márpedig bizony ilyen a film, és Oscar bácsi el kell h menjen Firth-höz.

  3. Ha csak Firth-höz, az nem gond, de jó lenne ha megoszlanának a dolgok és nem egy film tarolna…

  4. Anonymous

    Lehet, hogy páran nem értenek egyet velem (csak, mert már olvastam róla fikázó kritikákat), de nekem ez a film abszolút 100%. Nagyon jó.

  5. Aki lehúzza, az nem értékeli az értékes dolgokat. Nem tudok rá mást mondani. Nekem seperc alatt eltelt a 2 órás játékidő, pedig a téma mondhatni hidegen hagy, de mégis tetszett…

  6. Anonymous

    Nekem is csa úgy elrepült az a 2 óra. Mondjuk engem a téma is érdekelt. Nem baj az a lényeg, hogy neked is tetszett. Ja, mondjuk tudom, hogy nem ide tartozik, de valamikor Star Wars kritikák nem várhatóak? Mert imádom a kétszeres trilógiát és érdekelne a véleményed róla vagy róluk.