Értékelés: A kaptár - Túlvilág (Resident Evil: Afterlife)

A kaptár - Túlvilág 3DRég vége mindennek. A T-vírus elpusztította a világot, csak a végtelen kietlenség és az élőhalottak maradtak utána. És néhány túlélő, aki egyre fogyó eséllyel küzd az életéért. Alice (Milla Jovovich) részben hibásnak érzi magát a vírus elszabadulásáért, és mindent elkövet, hogy újabb túlélőket találjon a kiégett városok romjai között. Egy váratlan nyomot követve Los Angelesbe megy, mert ott talán létezik egy biztonságos körzet. Ám a hír csapda: a városban hemzsegnek az éhes élőhalottak, a nő és társai pedig kénytelenek összecsapni velük.

Megérkezett a várva várt zombi adag. Egyértelműen nagy hype övezte körül Paul W.S. Anderson negyedik kaptár moziját. Mint ismeretes mind a négy rész forgatókönyvét saját kezűleg írta, de csak az elsőt, és a negyedik részt rendezte. Megteremtette az alapokat, 2002-ben igen nagyot ütött az első rész, amihez még a brutálisan jó harmadik rész sem tudott felnőni, a Túlvilág meg pláne nem. Hogy mik a hibái? Van bőven: néhány eredeti ötletet előhúztak a kalapból, de rengeteg más filmből nyúltak le bizonyos dolgokat. A golyók elől elhajlós, belassítós rész, oké, rendben volt, de Mátrix. A napszemcsi kicsit erőltetetten jött ki, az pedig Penge, és akkor már csak halkan említem meg, mikor egy póznán Tarzanként repül az épület oldalán. A 16 kerekűvel még majdnem befigyelt egy kis Holtak hajnala is. Itt még mindig nem ér véget a sor, ugyanis az eleje kicsit nyögvenyelősen indul, de legalább a film második fele egálba teszi az előzményekben elkövetett hibákat.

Hogy ne csak rosszat írjak, mert most aztán jól kijött belőlem. Akadtak itt nagyszerű megvalósítások, és egyedi ötletek. Például, amikor „Alice repül a térképen” az a felülnézeti kameraállás cseszettül világvége hangulatos, kiváló ötlet. A robbanások szintén profi munkának számítanak, mint ahogyan a poszt-apokaliptikus világ megteremtése is. A fegyverek, a főellenség, a harcok, a kaszabolás, a fegyverforgatás, mind egytől-egyig egész jól működött 3D-ben, de nagyon sajnálom, hogy Andersonék erre hegyezték ki az egészet. A története mondhatni nulla, bár belegondoltam, és mégse, mert nagyon sokáig bizonytalanságban tartanak, és nem rántják le a leplet, hogy mi lesz a végkifejlet, és ezzel viszonylag sok helyen okoz meglepetést. A vége, a vége… már megint a vége. Itt nem jön egy hét múlva a következő rész, mint a tv sorozatok esetében, és erre megint eljátsszák, hogy rohadtul epizodikus befejezést kap, mint elődje, avagy várhatunk megint 2-3 évet.

A karakterekkel mondhatni telibe találtak, Milla Jovovichnak még mindig kegyetlen jól áll Alice szerepe, jön, kaszabol, aprít, egy igazi tökös figura. Ali Larter bizony ott figyel a kedvencek listáján, szintén jól tolta, ő futott be Alice mögé, mint második legjobb arc. Hatalmas ötlet volt Wentworth Millert szerepeltetni, főleg ha majd meglátjátok, milyen feladatot bíznak rá. A Chris Redfield nevet kapta, amiről ugye nem kell mondanom, ki villan be. Boris Kodjoe szintén elszánt akciósztár, de Kim Coatesról már ugyanez nem mondható el, ugyanis ugrál össze-vissza, olykor magát meghazudtolja, na de kellett egy ilyen ember is a csapatba. Shawn Roberts-szel meg voltam elégedve, ideális választás lett fő gonosznak. Picit idegesített, hogy néha az a maréknyi túlélő olyan haszontalanul hal meg csapattársának köszönhetően, hogy kész vicc. Majd ki ment a fejemből a bárdos-aprítós hóhér kinézetű lényünk, akinek sajnos semmit nem tudunk meg az eredetéről, de legalább jó néhányszor odapirított, és növelte az izgalomfaktort.

Összességében, ha azt nézzük, azért ez csak egy negyedik rész, itt már nincs annyi eredeti ötlet, persze, hogy besikerül néhány hiányosság, de mindezek ellenére jó szájízzel távoztam a moziból, és várom a hétvégi fejleményeket. Osztályzatát tekintve akár egy gyenge nyolcast is adhattam volna neki, de belegondolva, túl sok a hibája, úgyhogy mint film csak egy erős 6/10-es színvonal. Azért a DVD-t felrakom majd a polcra a trilógia mellé.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás

  1. Nálam kb. 6-os (bár asszem végül 6.5-öt adtam rá). Az előző részekhez viszonyítva én többet vártam. De azért nem volt rossz. Ha lesz következő rész, azt is meg fogom nézni.

  2. Anonymous

    Szerintem is 6-os. Talán gyenge 7. Én igazából a zombi aprítást hiányoltam.Meg talán egy picit befejezetlenre sikerült… Várom az 5. részt tuti megnézem. Ha másért nem kiváncsi vagyok mi lesz a sztori vége.

  3. Névtelen: Igen, az nagy hiánya lett. Meglátjuk, mit gurítanak elő az ötödik etapban, de nagyon bízom benne, hogy jobb lesz! :) A sztori vége? Ezeknek sose lesz végük, amíg pénzt hoznak. :D