CineFest 2015 - Értékelés: Rendőrautó (Cop Car)

Mit csinál két 10 éves kölyök, ha belebotlik egy elhagyottnak tűnő rendőrautóba a mező közepén? Naná, hogy beülnek és elhajtanak! A páros boldog tudatlansággal néz szembe a végzettel minden egyes kanyarban, és a dolgok csak még rosszabbra fordulnak, amikor a korrupt kisvárosi zsaru úgy dönt, visszaszerzi az autóját - bármi áron… Jon Watts rendező körömrágós, torokban-dobogó-szíves kalandjában a Kevin Bacon által megformált seggfej rendőr minden bizonnyal egy új generáció Buford T. Justice-ává válik majd.

Öhm. Annyit azért hozzátennék itt a hivatalos szinopszis végén írtakhoz, hogy remek is marketinghúzás ez, és tényleg mindent el kell adni valahogyan, de a valóságban nem ez a helyzet. Legalábbis számomra nem akkora durranás a Cop Car, mint azt sokan tartják, viszont rengeteg érték van benne, ami megbecsülendő. Egyébként Sundance-es alkotás, és valóban jól állja a sarat, ami a játékidő pergésével szépen összeszedi magát. Sejtelmesen indul, és a történetben is elkövettek néhány csínyt, amivel feldobták - gondolok itt az utólagos előzménybemutatásra.

Rendőrautó_01

Maga a film tényleg össze volt rakva, szóval nem Jon Watts rendező a legéletlenebb kés a fiókban, de van tőle zseniálisabb direktor is, ha már itt tartunk. Az alapötlet viszont kimondottan jó: mihez kezd két gyerek egy talált rendőrautóval a puszta kellős közepén? Watts Christopher D. Forddal közösen írta a forgatókönyvet, és eredeti ötlet alapján. Lehet, hogy az őrületbe kergetlek titeket ezzel a mániámmal, de annyira unom már a rebootokat, remake-eket, hogy tényleg öröm, ha valami egyedi ötlettel találkozhatok a vásznon. Úgymond színt visz az unalmas hollywoodi filméletbe, és ilyesmi nem rémlik korábbról.

A Goodnight Mommy után még egy olyan film a CineFesten, amelyben gyerekszínészek bizonyítanak. James Freedson-Jacksonról és Hays Wellfordról lenne szó. Előbbinek még nincs nagy színészi múltja, ugyanakkor fényes jövő áll előtte, ha megmarad a pályán, és továbbképzi magát. Remekül eljátszották a haverjával, hogy milyen is az, amikor két gyerek talál egy veszélyes játékszert. Aggódva néztem, ahogyan tesztelgetik saját határaikat, és durvábbnál durvább helyzetekbe kerülnek, a baj pedig egyre csak nő körülöttük. Szerencsére ez elviszi ezt a lassan beinduló poros thrillert is a megfelelő irányba.

Rendőrautó_02

Kevin Bacon valamit jól csinál. Nagyon jól! Vártam a felbukkanását, és kellett hozzá egy kis idő, amíg ez eljött, ezt követően pedig akármennyire is szerettem volna, hogy ne legyek vele megelégedve, képtelen vagyok azt írni, hogy bosszantott. Illetve pont, hogy de, igenis csípte a szemem a jelenléte, és azok a módszerek, amiket alkalmazott, de pont ettől válik nagyszerűvé a karaktere, mert a játékával belecsempészte ezeket. Akad még egy rosszfiúnk Shea Whigham szerepében, aki legalább annyira szerencsétlen flótás, mint Bacon karaktere. Vicces egy csóka, majd meglátjátok. Alapfelszerelés: fürdőköpeny, papucs - tikkasztó melegben. Illetve Camryn Manheim is feltűnik a színen egy kotnyeleskedő, törvénytisztelő állampolgár szerepében, akinek nem volt érdemes ugrálnia, és ez is egy tanulság lehet.

A cselekmény előrehaladtával tökéletesen körvonalazódott, hogy közeleg a vég. Mindennek a vége: a történetnek, a szereplőknek és a cselekménynek is. Persze itt most lehet, hogy nagyítottam kicsit, hogy elkerüljem a spoilereket, így ezt nézzétek el nekem. Kreatív a film olyan szempontból, hogy költséghatékony, mégis megéri a pénzét. Visszatérve a végre és a végére, amit nem épp vidámság jellemez, ellenben épp eleget mondott ahhoz, hogy ne is legyen olyan érzésünk, hogy mindent a szánkba rágnak. A függetlenfilmeknél ez egyébként jellemző húzás, és itt is jól működik, mert ettől drámai a befejezés. Emiatt tudja a 8/10-et, és megnézzük majd, hogy Watts mihez kezd az új Pókemberrel.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .