Értékelés: Turbó (Turbo)

TurbóMinden álom valóra válhat. Minden álmodozó elérheti, amiről álmodik. Csak nagyon gyorsnak kell lennie. Turbó hisz a saját vágyai megvalósulásában: a sebesség megszállottja, a száguldás szerelmese, és tudja, hogy a versenypályán a helye. Még akkor is, ha a csigák nem a gyorsaságukról híresek, és a többnyire lassú és visszahúzódó csiga-társadalom nem is nagyon érti pörgős csigatársát. Ő azonban nem adja fel, és amikor egy furcsa baleset még jobban felgyorsítja, nekifut élete - és minden csiga - legnagyobb vállalkozásának: indulni akar az Indianapolis 500-on. Esélytelennek látszik, mégis a győzelem felé száguld: nem csoda, ha filmsztár válik belőle.

Ki az a David Soren? Ja, hogy eddig csak két rövidfilmet rendezett. Nos, ennek a féknyomát le sem moshatja magáról a Turbó, ami eddig az év animációs csalódása. Sajnos amellett sem mehetek el szavak nélkül, hogy július közepétől a kedvenc 'sigánkat úgy visszafogta az istállója, hogy csak most futhatott be a hazai vásznakra. Tök mindegy, kinek a döntése volt, de minden egyes itthon megvásárolt mozijegy ajándék a gyártó és a forgalmazó számára is. Ezt csak úgy mondom, nyilván nem ez határozza meg a film minőségét.

Manapság jól el vagyunk látva animációs filmekkel, viszont a Turbó egyértelműen várós darab volt, de azt nem vártam tőle, hogy lehozza a csillagokat az égről, de egy gyengébb Halálos iramban replikát simán nyújthatott volna. A rendezés is borzasztó gyenge, és a forgatókönyvírók sem tudták zökkenőmentesen végigvezetni a történetet. Az egy dolog, hogy sablon a sztori, ezt már nem is nézem semelyik animációsnál, hiszen főleg a gyerekek a célközönség, de itt valahogy erősen hiteltelen dolgokkal próbálkoztak.

Egyszerűen rengetegszer kétségbe vontam Turbó törekvéseit, és nem voltak mélységei az erőfeszítéseinek. Ami a legjobban fáj, hogy az előzetese annyira működött, amennyire a film nem. Sok  ilyennel találkozhatunk, hogy jobban megy az előzetes gyártás, mint a filmkészítés. Nagy ötletek voltak a tarsolyukban, de szegényes lett a megvalósítás, plusz a már emlegetett hiteltelenség sem pozitív hatást kelt a nézőben. Az előzetes alapján sokkal viccesebbnek tűntek a karakterek is, de lényegében a címszereplőn és pár versenycsigán kívül mindenki másnak csak az erőltetett humor jutott. Persze ritkán mondanak nagyot, de ez így harmatgyenge eresztés.

A versenycsigák alapjában véve jó fejek, néhány aranyköpés elhagyja a szájukat, és a többi unalmas életet élő kerti csigától mindenképpen mulatságosabb karakterek. A tacós srác és a bátyja is tipikus páros, de legalább az öcsi összeillett Turbóval. Turbó sem egyke, szóval gondolom a párhuzam mindenki számára világos lesz a két testvérpár között. Az Indy 500 ásza, Guy Gagné is minden, csak nem vicces. Sokkal inkább nála is az erőltetettség jött le, és a "poénjai" is annyira gyerekesek.

Leginkább azzal akadt gondom, hogy kevés jelenetet élveztem igazán. Nem okozott ugyan meglepetést, amikor a póznákon nyomták a gázt, de legalább a látványossága miatt élveztem. Néhány pályajelenettel hasonló hatást értek el, de folyton a Rush-t idézte bennem, ami viszont gáz, mert előbbit imádtam, ez pedig animációs formában árnyéka sem tudott lenni. Na, meg ugye mivel autós berkekben otthon mozgok, így nem árt valósághűnek lenniük, ha meg akarnak venni. Oké, a Halálos iramban-t is zabálom, mégis folyton megerőszakolják a fizika összes szabályát, de legalább feszes a látvány.

Nem is nagyon húznám tovább soraimat, a nyári Szörny Egyetemmel tudom egy szintbe hozni a Turbót, amiben sokkal több lakozott, mint ami a vászonra került. 5/10, és nem éri meg a mozijegy árát, hagyjátok meg otthonra, ha rám hallgattok.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás

  1. Anonymous

    Legalább a Táncoló talpak 2. magasabb pontot kapott.
    Szemét kérdés lenne: Turbo, Szörny vagy Tt2 érte meg jobban moziban?

  2. Igazából a kérdésre a válasz: egyiket se érte meg moziban nézni. :/
    Ja, és isteni szerencse, hogy volt 2D-s vetítés. :)

  3. Pedig trailer alapján max a 3D lehet az egyetlen dolog, ami még érhet is valamit ebben.