Értékelés: Thor

ThorThor nagyszabású kalandja kitágítja a Marvel univerzumot a jelenkori Földtől Asgard misztikus birodalmáig. A történet középpontjában a hatalmas Thor áll, az erős, de gőgös harcos, akinek vakmerő tettei miatt újra fellángol egy ősi háború. Ezért Thort száműzik a Földre, ahol emberek közt kell élnie. Amikor világának legveszélyesebb gonosztevője a legsötétebb erőket küldi a Föld ellen, Thor megtudja, mit jelent igazi hősnek lenni.

Hát, ezt így baromi ütős blockbuster szezonnyitónak mondanám! Kenneth Branagh szintén kapja a nagy pacsit, mert a rendezést is olyan szinten eltalálta, hogy erre a 114 percre azt is elfelejtettem, hogy létezik óra! Hibátlan visszatérés ez neki, hiszen az elmúlt tíz évben nem sok mindent rendezett, nagyobb filmeket meg pláne nem. Pedig úgy ültem be rá, hogy nem mertem tőle sokat várni, és közel sem voltam annyira felcsigázva, mint mondjuk egy Vasember mozi előtt. Féltem, hogy hogyan fésülik majd össze a Földi világot Asgard birodalmával, de ebben sem kellett csalódnom, hiszen mindkét helyszín megteremtése csodálatos lett, és Asgard úgy pompázott, hogy öröm volt nézni. Igaz megint meg kell jegyeznem, hogy az eredeti képregényt nem ismerem, de engem totálisan megvettek a látottakkal.

Azért azt mindvégig lehetett érezni, hogy nagy pénzt fecskendeztek ebbe a projektbe, de nem lesz ezzel gond, ha a kinti népet is sikerül megvenni rá. Egyébként saccperkábé $150 milliót költöttek rá, és ezt nagyon szépen ki tudták használni, hiszen a látvány az egyik nagy mozgatórúgója, ami főként Asgard világában teljesedik ki. Egy mondatban gyorsan le is tudom a 3D-t, amivel ugyan nem volt bajom, sőt, akadt idő, hogy el is felejtettem, hogy szemüveg van rajtam, de közel sem mondanám létfontosságúnak, ugyanis e nélkül is kiváló popcorn szórakozást nyújt.

Korábban említettem a Vasembert, ami nem is áll olyan távol Thor világától, hiszen mindketten a Marvel univerzum szülöttei. Ezen kívül kilóra vettek meg olyan utalásokkal, mint amikor feltűnik Sólyomszem, vagy a S.H.I.E.L.D. szervezet emberei, de még Stark neve is elhangzik. A legszebb az egészben, hogy minden háttérismeret nélkül, laikusként is felismertem Sólyomszemet pl. Bejön, hogy legalább ennyivel összekapcsolják ezt a néhány szuperhőst, és a jövőben még több ilyenre számíthatunk, és most nem konkrétan a The Avengers filmre gondolok.

Igazából a nagyobb csatajelenetet letudják az elején még mielőtt a Földre kerülne Thor, de utána sem tudom azt mondani, hogy csak dumálgattak jobbra-balra és eltöltötték az időt, hiszen mindig pakoltak bele akciót, hogy igazi popcorn mozit nézve érezhesse magát az ember. SPOILER Továbbá olyan dolgokkal jöttek, hogy amikor Thor a Földre kerül, elveszíti erejét, és nem az van, hogy hipp-hopp visszaszerzi 5 perc alatt, és legyaláz mindenkit… de ebbe nem megyek bele jobban, már így is spoilereztem kissé VÉGE. A Földi jeleneteknél hihetetlenül tetszett, hogy sokszor a poénokra építettek, és rengeteg olyan párbeszéd, vagy vicces beszólás elhangzik, hogy padlót fogsz a nevetéstől. Ez kellett bele, bár lehet, hogy a nagyobb képregény rajongók nem fognak velem egyetérteni.

A címszereplőt alakító Chris Hemsworthot úgy istenigazából nem tudtam hová tenni, hiszen nem maradt meg semelyik korábbi filmjéből, viszont most tutira megjegyeztette magát. Lenyűgözően állt neki a karakter, abszolút nem támadt kétségem afelől, hogy esetleg más jobban játszhatta volna. Kiváló választás! Tom Hiddlestonnál éreztem egy kis titokzatosságot, és egy pillanatra elbizonytalanított, ami nem rossz dolog egy rosszfiútól. Anthony Hopkinsról nem sok mindent tudok írni, nagyon sokrétegű színész, aki rengeteg féle szerepet bevállal, természetesen itt sem hoz szégyent eddigi munkásságára. Natalie Portman és Kat Dennings nem kapott túl hangsúlyos szerepet, bár Portmannek is feküdt ez a tudós karakter, Dennings pedig csak egy simán aranyos mellékszereplőt elevenített meg. Stellan Skarsgårddal is mindvégig szimpatizáltam, és belevaló fickót játszott, aki olykor ugyan tipikus, de nincs ezzel gond. Érdemel még egy kis figyelmet a S.H.I.E.L.D. egyik ügynökét játszó Clark Gregg, aki szintén tipikus valamennyire, és kíváncsi leszek különálló filmként hogyan muzsikál majd az a sztori. Végzésre pedig az arcát sisakkal elfedő Idris Elba is korrekt szerepet kapott, bár film közben nem ugrott be, hogy valójában ő lapul a sisak mögött.

Végül pedig lassacskán eljött az értékelés ideje, amit az én gondolkodásom szerint úgy kell elképzelni, hogy az elejétől fogva tudta a stabil nyolcat, és valahonnan kezdve annyira megtetszett, amit nézek, hogy elbírja a 9/10-et.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás