Értékelés: Önkívület (Self/less / Selfless)

Damian (Sir Ben Kingsley), a dúsgazdag, nagy tiszteletben álló építész fényűző élete közel sem olyan tökéletes, mint elsőre látszik. Halálos betegséggel küzd, és napjai meg vannak számlálva. De talán nincs veszve minden számára. Egy nap egy különleges kutatásokat végző intézet, a Phoenix Biogenic embere (Matthew Goodie) felajánlja Damiannek, hogy ha szeretne tovább élni, radikális eljárással áthelyezik a tudatát egy fiatal, egészséges alanyba. Az üzletember igent mond az ajánlatra, és hamarosan új és fitt testben ébred (Ryan Reynolds). A középkorú, tapasztalt Damian ettől kezdve nagy kanállal eszi az életet: csinos nők, luxusautók és szórakozás töltik ki a hétköznapjait. Eleinte - mert a halhatatlanságnak ára van. Miután a gazdatest emlékei kezdenek a felszínre törni, Damian nyomozásba kezd, hogy kiderítse, kinek is vette át a helyét. Csakhogy azok, akiknek az újjászületését köszönheti, sötét titkot rejtegetnek a világ elől, és bármire képesek, hogy azt megőrizzék…

Kicsit nem értem, hogy az Önkívület hogyan tudott ennyire elhasalni a mozik pénztárainál: $26 millióból készült, világszinten $12,3 milliót hozott. Több, mint botrány! Vajon mi volt a bukás oka? Az indiai Tarsem Singh rendező jelenléte? Esetleg az alapötlet? Egy biztos, semmiképpen nem bántam meg, hogy moziban kimaradt ez a sci-fi, azonban azzal egyáltalán nem értek egyet, amit kapott a kritikusoktól. Rendben van, hogy nem egy korszakalkotó gyöngyszem, de egy vasárnap esti filmnek simán megtette, és ha ugyan nem is teljes mértékben, de azért jól szórakoztam. Az elején kimondottan tetszett, amerre haladnak a szálak, és külön kiemelném, hogy közben mennyire gyönyörű képei vannak.

Önkívület_01

A remek fényképezést Brendan Galvinnak köszönhetjük, aki nem most dolgozott először Singh keze alá, és talán ez is a titok egyik nyitja. Gyönyörű kompozíciók, mutatós fények és mindennél élesebb képek jellemzik Galvin munkáját. Nekem ez a része kimondottan örömet okozott. Ami a történetet illeti, az alapötlet kimondottan érdekes, és talán nem is olyan távoli a benne bemutatott eljárás. Az első bő félórát érdekfeszítően követtem figyelemmel, és zabáltam a képsorokat, aztán egy idő után elkezdtem kitalálni, hogy mi fog történni a film hátralévő részében. Ekkor már kevéssé tudtam élvezni a látottakat, de egy bizonyos színvonal alá szerencsére nem süllyedt.

Ben Kingsley kiváló, mint mindig. Bejött a karaktere, az életstílusa, és az egyénisége is igazán példaértékű. Érdekes lehet ilyen szituációba kerülni, fogalmam sincs, hogy mit tettem volna az ő helyében. Történetmesélés szempontjából szintén értékelendő, hogy annyira erős Kingsley karaktere, hogy amikor Ryan Reynolds testében ébred, folyamatosan azt éreztem, hogy ő Kingsley megfiatalodott énje. Ez abszolút pozitívum, mert itt szoktak elbukni az efféle alkotások, hogy túl gyenge a két szerepcserés figura. Matthew Goode egy nagyon kimért fiatalembert alakított, aki igazán jól adta magát, de számomra hamar lehullott a lepel. Amikor ellövik az első csattanót, egyértelmű volt a többi, és már semmivel sem tudtak meglepni.

Önkívület_02

Az egyik mellékszereplőt Victor Garber alakította, aki hasonlóan színvonalas játékkal állt elő - bár ezt már tőle is megszokhattuk. Natalie Martinez pedig női fronton bizonyított, és ő is egy olyan szerepet kapott, ami tökéletesen passzolt hozzá, és benne sem kételkedtem egyetlen pillanatra sem. A többiek nem fontosak, mindenki letudta a rábízott feladatot, és ennyi. A sztorira visszatérve, egyes részekkel nem értettem teljesen egyet, és néhány buktató is került bele, de összességében több a pozitív dolog, mint a negatív, szóval nagyon bántani sem akarom. Azt pedig muszáj leírnom, hogy nem adaptációról van szó, hanem saját, eredeti ötlet alapján. Biztos nem ez az első ilyen alkotás a filmtörténelemben, de ez is egy szuper megközelítésként érvényesül.

Lehet, hogy gyenge marketinget kapott az Önkívület, és ennek köszönhető a bukás, de most mindenkit arra ösztönzök, hogyha szimpatikus a téma, akkor adjon egy esélyt ennek a sci-finek, mert közel sem olyan rossz, mint amilyennek beállítják. Viszonylag sok az akciójelenet, és az izgalomfaktorral sincs gond, szóval egy erősebb 7/10-et elbír, de tény, hogy nem ez lesz az év legjobb alkotása.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás

  1. zsocso

    Tényleg nem volt rossz a film. Jó a történet, az akció jelenetek sem rosszak és van izgalom is.