Értékelés: John Carter

John CarterA harcviselt egykori katonát, John Carter századost (Taylor Kitsch) érthetetlen okokból a Marsra szállítják, ahol ismeretséget köt helyi lakosokkal, Tars Tarkas-sal (Willem Dafoe), és az elbűvölő Dejah Thoris (Lynn Collins) hercegnővel. Akaratán kívül belekeveredik a bolygó bennszülöttjei közötti ősi konfliktusba és az összeomlás határmezsgyéjén egyensúlyozó világban John Carter újra felfedezi magában az emberséget, amikor rájön, hogy bolygó és népének sorsa egyedül az ő kezében nyugszik.

Vászonra álmodtak nekünk egy másik bolygón játszódó teljesen új civilizációt, amely meglehetősen érdekfeszítő, és ez bizony nem kis munkába kerülhetett. Edgar Rice Burroughs, Tarzan és a sci-fi nagy szülőatyja álmodta meg John Cartert, akinek könyve több nagyobb művet is ihletett, de erről már olvashattatok korábban. Szóval, itt egy teljesen új közeg, telis tele eddig vásznon még nem látott lénnyel és ötlettel. Nos, mivel jó néhány dolgot ellőttek már korábban a Star Warsban vagy mondjuk az Avatarban, így nem feltétlenül újak a nagyközönség számára, de ha időben betesszük a megfelelő helyre, akkor már más a helyzet. Érdemes elvonatkoztatni, és úgy nekiülni ennek a sci-fi-fantasy kalandfilmnek, amely irdatlan mennyiségű akcióban bővelkedik, de valami kis dolog mégis hiányzik.

Az animációs világból érkező Andrew Stanton (Némó nyomában, Wall-E), a kétszeres Oscar-díjas rendező foglalt helyet a rendezői székben, akire nem kis projektet bízott a Disney. Szűk kétszáz millióra alapból gondoltam, de ettől jóval többet, $250 milliót locsolt ebbe a kalandba a Disney, amely hétvégén baromi csúnyán elhasalt a pénztáraknál. A rendezést azért mondanám kimondottan helyénvalónak, mert én személy szerint egyetlen pillanatig nem unatkoztam, folyamatosan tolták az akciót és a csatajeleneteket az arcunkba, ráadásul nekem szó szerint, mivel IMAX 3D vetítésre ültünk be, amely nekem az első ilyen élményem, és örülök, hogy sikerült egy ilyen emlékezetes filmet kiválasztani. Feledhetetlen hangulat, hanghatások, és ez az új világ állati jól mutatott ezzel a technológiával. A 3D-jét egyébként valamennyire talán fölöslegesnek éreztem volna, ha sima digitális 3D-re váltunk jegyet, de ez így abszolút megérte az árát.

Sajnálom azért, hogy a folytatásra elég kevés az esély, mert a szereplők és a különböző új fajok nekem túlságosan is bejöttek. Kezdve az elején, amikor az 1800-as években járunk, már az is annyira profin mutatott, mondjuk ez még semmi, de tisztán érezhető, amikor a Marsra kerül címszereplőnk, és az ottani első pillanatok roppant mód viccesek. Aztán bemutatkoznak az újabbnál újabb szereplők, lények, állatok és mindenki más. Elég gazdag világ tárul a szemünk elé, amely már-már zavaróan hibátlanul fest, pedig hibalehetőségek tömkelegét követhették volna el. Elég jó szakemberek dolgoztak a vizuális részek megalkotásán, így nem lóg ki semelyik új faj, vagy lény a közegből, és abszolút hihető - már amennyire lehet hinni egy fantáziafilmben. Különösen a fehér majmokat vártam, de ők elég keveset szerepelnek, és kisebb gyenge pont, hogy túl hamar letudja őket John Carter. Még amin kiakadtam kicsit, mikor megáll a semmi kellős közepén, a vele lévőket menedék felé küldi, ő pedig harcba száll egy egész sereg ellen. Nyilván nem mészárolt le egy egész sereget, mondjuk így utólag belegondolva az ő ottani képességeit figyelembe véve bármikor ki tudott volna szállni a buliból.

2012 simán lehet Taylor Kitsch éve, és eddig nagyon úgy tűnik, hogy elképesztően jól indított. Illett hozzá ez a karakter, akit olyan hitelességgel adott vissza a vásznon, hogy ettől több nekem nem kell. Folyton mozgásban van, és elég sok vicces jelenetet produkál, ami elengedhetetlen a feledhetetlen szórakozáshoz, szóval kérdezem én, hogy mi kell még ide? Nem utolsósorban testi adottságaira is szükség volt, hogy ne hazudtolja meg karakterét, és valóban eggyé tudott válni John Carterrel, mindegy, hogy az épp a Földön, vagy a Marson tette dolgát. Lynn Collins épp ugyanolyan remek választás, mint Kitsch, mert a Mars kissé harcos hercegnőjének szerepét egy lazább testi adottságokkal rendelkező színésznőre bízni öreg hiba lett volna. Épp attól hihető, hogy nem nádszál a hölgyemény, hanem azért megvannak azok az előnyei, amelyekkel hiteles lehet szerepében. Ciarán Hinds egy pillanatra sem pihen, mindenhol ott van, minden filmjében nagyszerűen alakít, és fáradhatatlannak tűnik, pedig nem mai csóka már. Mark Strong pedig az örök rosszfiú szerepében tündöklik, és valamit ő is nagyon jól csinál, majd meglátjátok.

Pompás filmélmény sci-fi és fantáziafilm rajongóknak, kimondottan azoknak ajánlva, akiknek bejött a feljebb említett két film világa. Bennem kisebb hiányérzet alakult ki a végére, nem tudom, hogy pontosan mi, de egy aprócska összetevő kellett volna a katarzishoz. De sebaj, így is nagyon jó érzés rá visszagondolni, és nem most láttam utoljára, viszont elmondhatatlanul sajnálom, hogy tényleg nincs nagy esély a folytatásra, pedig a 9/10 kijár neki, mert egy ilyen megaprojekt megalkotása nem kis meló, és minden hibátlanul tündöklött.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

12 hozzászólás

  1. A londoni premieren voltam, nagyon nagy “cirkusz” volt, itt volt majdnem az összes színész a filmből. (Egyedül talán Ciarán Hinds hiányzott.) Látszott, hogy a Disney sokat költött a marketingre.
    A filmet viszont még nem láttam (hétvégén inkább a Cleanskin-re mentem el, abban személyes kedvencem, Michelle Ryan is feltűnik), de már egyre kíváncsibb vagyok.

  2. BrM

    Nekem nagyon sokszor a Narnia jutott eszembe róla :)
    Kitch nagyon megtalálta a számításait a Friday óta, de meg is érdemli mert szerintem jól tolja.
    Miből gondolod h nem lesz folytatás?

  3. BrM:
    $30 millát hozott hazájában, és világviszonylatban is csak $100-at. $250 millióból készült. Necces, hogy elkészítik a folytatást… én nagyon örülnék neki, de ilyen számok mellett. Habár ha arra alapoznak, hogy most megismeri a nép, és felvezették, és bíznak a második részben úgy még jó lehet a dolog. Vagy nyelnek egy nagyot, mint a Warner a Zöld Lámpásnál.

  4. BrM

    vagy más forgalmazó, új rendező és kész is.
    Am szerintem jó szájízzel jött ki a nép a moziból, szal lehet itt még kerek összeg belőle. Én nem bánnám ha lemenne a könyv szerinti trilógia…

  5. BrM:
    Ja, de nézd meg, mit művelt a Narniával a forgalmazóváltás. Kalap szar lett lényegében az utsó felvonás. Jó szájíz ide vagy oda. Ütött, tényleg. Én is örülnék, ha megfilmesedne, főleg, hogy a főszereplőket nagyon eltalálták.

  6. BrM

    Mondjuk ebbe a Narniás témába nem értek veled teljesen 1et. Tény h magasan a leggyengébb rész volt, de azt tudni kell h könyvekbe is ez volt a legrosszabb szal nem is tudtak volna többet kihozni belőle.
    Hát meglátjuk a köv hetekbe mennyit csökkenek a számok aztán majd visszatérünk erre :).

  7. Szerintem egy tapasztalt rendező hiányzott, aki készen áll egy ekkora kaliberű történet elmesélésére és egy franchise beindítására. Bár Andrew Stanton szvsz egész szépen helyt állt ahhoz képest, hogy ez volt az első élőszereplős filmje, én legalábbis a könyv rajongójaként nagyon élveztem. Remélem, valami csoda folytán nem hagyják itt abba, mert rengeteg lehetőség van még a témában.
    8/10

  8. Igen, lenne lehetőség, de egyébként a rendezéssel szerintem nem volt gond, mert ha belegondolsz, nem annyira kellett törődnie, hogy valósághű legyen minden, mivel fantasy. De hátha a második részre még jobban belejön, és jobban odazúz – már ha elkészül a folytatás.

  9. Anonymous

    Én is megnéztem és tényleg nagyon jó volt! Kicsit kapkodós az eleje, de mindenre fény derül. Ez a pici hiányérzet bennem is volt, talán pont azért mert könyvadaptáció és el kellene olvasni, ami megint jó pont :) Nem szeretem az összemérést, úgy ültem be a moziba, hogy minden mást elfelejtettem, nagyon jó lett a vége, talán pont azért mert vártam túl sokat.

  10. Ja, a könyv segítségével biztosan számos dolog jobban megérthető, de ez szinte mindig így van. Összemértem én valamivel? Amúgy elég sokan hasonlítgatnak, és én sem vagyok érte túlzottan oda.

  11. Anonymous

    Nekem az egyetlen probléma, hogy miért nem néztem meg hamarabb, mondjuk IMAX-ben mert konvertált 3d :( Én eddig a Táncoló Talpakat néztem IMAX3D-ben és azt brutális volt, de az rendes 3D-volt…

  12. Hát, az IMAX tényleg hagyott némi kívánnivalót maga után, mert ha kicsit váltottál a nézőszögön, akkor látszott a baki, de amúgy hatalmas élmény! :)