Értékelés: A hetedik fiú (The Seventh Son)

Egy régmúlt korban gonosz erő készül elszabadulni, mely újra felszítja a háborúságot az emberiség és a természetfeletti erők között. Gregory Mester egy lovag, aki századokkal ezelőtt foglyul ejtette a gonosz erőkkel bíró boszorkányt, Malkin Anyát. Azonban a boszorkány megszökött, és most bosszút forral. Malkin Anya összehívja a követőit minden inkarnációjából, és szörnyű haragját a gyanútlan világra akarja zúdítani. Csak egy valaki állhat az útjába: Gregory Mester. Gregory szemtől szembe kerül a gonosszal, melynek eljövetelétől mindig is rettegett. A következő teliholdig meg kell tennie azt, ami általában évekig tart: be kell tanítania új tanítványát, Tom Wardot, hogy legyőzhesse a semmihez sem fogható sötét mágiát. Az emberiség utolsó reménye a hetedik fiú hetedik fia.

Sok megpróbáltatáson keresztülment már A hetedik fiú adaptáció, ami több mint egy év késéssel csak megérkezett a mozikba. Sajnos azt kell mondanom, hogy lehet, hogy jobb lett volna, ha inkább hagyják az egészet. Szergej Bodrov (Mongol, Nomád) rendezett, aki nem most először csinált ilyesmit, azonban ez elég kevéssé érezhető a filmen, hiszen bőven akadnak üresjáratok, olyan jelenetek közti időintervallumok, melyeket nem tudtak megfelelően kitölteni, és ez szomorú. Beigazolódott tehát a gyanún, a fantáziafilmek kihaltak most hogy a Hobbit-trilógia is véget ért.

A hetedik fiú_01

Szép próbálkozás, de nagyjából egy óra biztosan kellett, mire beleolvadtam a világába, mire elkezdtem volna szórakozni a filmen, de ez egyébként sem tartott sokáig a sokszor gyenge szövegkönyv miatt. Azzal pedig már csak halkan jövök, hogy esetenként a szinkronnal is lehettek volna kreatívabbak, és ehhez csupán néhány betűt kellett volna módosítani egy-egy szónál. A karakterek nagyjából jók, de inkább ezt sem firtatnám, ám legalább a férfi főszereplőnk sorsáért lehet kicsit aggódni.

Igen, a Ben Barnes által életre keltett Tom Wardról beszélek, aki egy egészen jóképű gyerek sok meglepetéssel. No, nem azért, mert olyan részletesen beavattak minket a múltjába, hanem egyszerűen szépen keveredik kalandokba, és a kihívásokkal is egészen jól megbirkózott. Barnesszal mint színésszel szerintem nincs gond. Ide vehető még Jeff Bridges és Julianne Moore is, akikről vicces lenne, ha kiderülne, hogy nem tudnak színészkedni. Nem volt különösebb bajom velük, csak olyan odadobott karaktereket játszottak, ami sokszor abban nyilvánult meg, hogy képtelen voltam elhinni azokat a cselekedeteket, amelyeket éppen véghezvisznek.

A hetedik fiú_02

Említést érdemel még a női front ifjonca, Alicia Vikander is, aki illett Barnes oldalára. Olivia Williamst is eléggé bírtam, nagyon eredeti szerep jutott neki, ami azért nevetséges, mert nem főszereplőt alakított. Kemények voltak még Djimon Hounsou fellépései is, aki élt-halt azért, hogy harcolhasson és parancsokat osztogathasson. Ha már a karaktereket firtatom, Agyar is olyan tagja volt annak a bizonyos csapatnak, akiért izgult az ember - legalábbis jómagam. Antje Traue pedig szépségét hozta ebbe a sötét mágiákkal és gonosz lényekkel teli világba.

A vizuális effektekre nem lehet panaszunk, kellően korhű, és megállja helyét a mai világban, inkább az összkép az, ami hibádzott, ami ahhoz is vezetett, hogy nehéz volt azonosulni az elénk tárt közeggel. A bazi nagy lényeket kimondottan bírtam, bár ezek úgy tűnik, hogy egyébként is a gyengéim, már a Hobbitban is megfigyeltem. Szép dolgozást kaptak, mint ahogyan a lidércekről, és különféle démonokról is elmondható ugyanez. Persze a medve vitte a prímet.

A hetedik fiú_03

A 3D-s vetítést sikerült elkerülni szerencsére, így azzal legalább nem sanyargattak. Persze volt egy rakat jelenet, amelyeken látszott, hogy arra hegyezték ki, na de ne vicceljünk már. Tíz évvel ezelőtt még poén volt, ha egy dárda, vagy bármi apróság feléd tartott a moziteremben, de manapság ez már lerágott csont. Amolyan fölösleges megmozdulás, amibe kár volt energiát fektetni. Unalmas. Tehát nem szükséges a 3D, mert úgy vagyok vele, hogy főleg egy ilyen film ne emiatt legyen már jó, hanem önmagában, a dolgok hagyományos értelmében is állja már meg a helyét…

Egy biztos, franchise alapnak szörnyű, úgyhogy nagyon bízom abban, hogy nem folytatják, mert nincs mit. Valahogy nem igazán voltam elégedett, mikor távoztunk a moziból, és erősen 'kidobott pénz érzés' fogott el. Azért egy 6/10-et összekapart magának, de elég lett volna házimozizás keretén belül pótolni.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

6 hozzászólás

  1. kroobe

    Na most már megnézem ezt a filmet mert nagyon fúrja az oldalam.Amúgy meg jól megkésve de kellemes ünnepeket mindenkinek.Az oldal amit viszel igazán fasza,úgyhogy sok szerencsét jövőre is!

    • Hát, majd írd meg, hogy neked mit nyújtott.

      Nagyon köszönöm, az olvasók nevében is. A dicséretet is. Kis strukturális változtatást eszközöltem az elmúlt 2-3 hónapban, de örülök, hogy továbbra is elégedett(ek) vagy(tok). ;)

  2. pikto

    Az oldal nagyon jó, bevallom én csak most találtam rá, de ami kési nem múlik

    Igen a fimet én végig, hát nem igazán élveztem és valóban a “kidobott pénz” az nagyon igaz. Szerintem a trónok harcás srác, igaz itt csak mellékszerepben, de maradjon a sorozatnál, a pompeii is valami gyalázat rossz volt és a film után ott is a “kidobott pénz” volt.
    Ebben a filmben valahogy olyan érzésem volt, hogy a készítők a tudjuk le mindegy milyen lesz alapon csinálták. Igazából szinte minden gyenge volt benne:
    a két neves színészen kívül mindenki
    a párbeszédek, jajj
    az egész történet, olyan gyengécske volt, nekem

    viszont a városlerombolós rész az tetszett
    remélem nem lesz folytatása, bár nem volt annyira rossz mint a vámpír akadémia, hasonlóan YA filmek közül

    mostantól mindig visszatérek ide,
    üdv, Geri

    • Örülök, ha tetszik az oldal, igyekszem a legjobbat kihozni belőle! A Pompejihez még mindig nem volt ihletem, vagy sajnálom rá az időt… Voltak bajok ezzel a filmmel, nem is tetézem…

      Vámpírakadémia még pótlásra vár viszont.

      Jó olvasgatást! ;)

  3. Vik

    A hetedik fiúhoz még nem volt szerencsém, szerencsére :)
    A Vámpírakadémia nagyon vacak, a Pompeii csak éppen jobb a vámpíroknál, de mindkettő Asylum minőség szerintem.