Értékelés: Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1)

Harry Potter és a Halál ereklyéi, 1. részMagukra maradtak: Harry, Ron és Hermione tanárai és legfőképpen Dumbledore segítsége nélkül vág neki a nagy feladatnak. Voldemort halhatatlanságának titka nyomába erednek, fel akarják kutatni és meg akarják semmisíteni a rejtélyes horcruxokat. A sötét erő nem kíméli őket, de az egész varázsvilágot sem. Bekövetkezik a legrosszabb, kitör a háború, a halálfalók Roxfortot és a Mágiaügyi Minisztériumot is az uralmuk alá hajtják. Bármerre járnak, a borzalom követi őket. És mindenütt Harry Pottert keresik, hogy a Nagyúr elé vigyék a fiút… élve.

Ez így nem epic egyelőre. Nem kicsit van olyan érzésem, mintha egy két és félórás prológust láthattunk volna némi akcióval. Most úgy nem tudom megveregetni David Yates vállát, mert elég sokszor unatkoztam a film közben, ilyen pedig még nem fordult elő Harry Pottert nézve, legalábbis ennyire nem. A könyveket nem ismerem, mivel annyira nem foglalkoztat a téma, hogy olvasásra adjam a fejem, de összességében szeretem a franchise-t, így most kicsit elégedetlen vagyok záró rész első darabjával.

Tény, hogy rengeteget fejlődött a technológia, beleértve a digitális trükköket, effekteket, amikből marha sokat felhasználtak, és legalább ez adott a látványnak, már amikor kaptunk egy kis kalandot. Az kijelenthető, hogy egyre sötétebb színvonalat képviselnek a részek, ahogy közeledünk a vége felé, és sokkal több durvaság, dráma és haláleset van, mint eddig. Ez így remek, ugyanakkor az első részekről sokkal jobb véleménnyel vagyok, még ha gyerekesebbek is.

A három fő színésszel továbbra sincs baj, sőt, Daniel Radcliffe mintha erőteljesebben odatette volna magát, mint eddig, viszont Emma Watsonnál néha meginogtam, mert kis kapkodás észlelhető volt nála egy-két jelenetben. Rupert Grint ugyanúgy hoz néhány vidám percet a hülye humorával, aminek kimondottan örültem, viszont annak nem, hogy újra féltékenykedik egy sort, minden ok nélkül, hiszen bíznia kéne elsősorban a barátnőjében, másodsorban a haverjában. Mindezt értelemszerűen a forgatókönyvnek köszönheti, aminek nem hiszem, hogy örül. Igazából a három fő karaktert ugyanúgy jól felépítettnek tartom, akiken most csiszolgattak egy keveset, és ez így helyes. Voldemort Nagyurat alakító Ralph Fiennes ismét kenterbe veri az összes színészt, bár én személy szerint mindig is rajongtam a karakterért, mert egyszerűen tökéletes gonosz, akit egy tapasztalt színészre bíztak, és ezáltal pompás ellenfelet kreáltak. Mindig is tetszett a maszkja, meg úgy az egyénisége, ráadásul méltó ellenfél, akinek legyőzésével meggyűlik a baj. Bill Nighy természetesen említést érdemel, bár kevés szerepet kapott, ám annál jobban bírtam az egyéniségét, és annak jelenlétét. Végül Helena Bonham Carter zárja a sort, akiről ugyancsak jókat tudok nyilatkozni, bár ez elvárható tőle az eddigi filmjei alapján.

Megint elkövették azokat a hibákat, hogy néhány olyan jelenetet pakoltak bele, aminek köze nincs a könyvhöz, ráadásul párszor elszálltak. De nagyon. SPOILER: Csak kettőt említve ide tartozik az autópályás rész, vagy amikor a WC-n lehúzzák magukat. Szóval várjuk a véget, vagyis várhatunk júliusig, amikor végleg eljön a vég, és remélhetőleg maradandóbb véget kovácsolnak, mint ez a kimondottan felvezető első felet. Akad itt még egy apróság, a tájak, amelyeken játszódnak az események, egyszerűen fantasztikusak, gyönyörködtető élmény a szemnek, bárhol is barangolnak hőseink. Különösen jó hangulattal jött Harry szülőfaluja.

Megint eljött az utolsó mondat, amikor valami pontot kéne rá górni, amin nincs sok gondolkodnivaló, hiszen 7/10-nél ez egy dekával sem több. Sőt, ha azt mondanák, hogy nézzem újra, felérne egy kisebb fajta kínzással. Ez van, ez ilyen lett.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

20 hozzászólás

  1. Pedig lehúzzák magukat. Így jutnak be a Minisztériumba. Még nem láttam a filmet, így a teljes kivitelezést nem ismerem, de, hogy a könyvben benne van, az egészen biztos.

  2. Crash

    NEm is olvastad a könyvet akkor mi alapján hasonlítod a 2őt függő?:D:D
    Hna este végre én is megnézem kíváncsi vagyok:)

  3. A mellettem ülő viszont igen :P ő mondta h nem emlékszik ilyenre, ha ő nem említette volna, szted beleírom? :D

  4. Anonymous

    Akkor írja le “a melletted ülő” a kritikát! Ha olvastad volna te magad is a könyvet, akkor megveregetnéd Yates vállát. A sorozatban ez volt a legkönyvhűbb. Tökéletesen átadta a könyv mondanivalóját és a hangulatát. Csak, hogy egyet említsek, ide legjobban a sátorozós jelenet sorolható, az a vontatott, kilátástalan helyzet, ami a könyvben is uralkodik. Ezen kívül nagyon kreatívak voltak. Például mikor Hermione ellátogatott a családjához: ezt csak megemlítették a könyvben, de itt meg is mutatták. Aki Harry Potter-t akarja olvassa el a könyvet, aki pedig csak a filmre kíváncsi, olvasson utána a dolgoknak. Lehet hogy neked mondjuk unalmas volt és néhol érthetetlen, mert itt nem tették azt mint a 6.-ban, hogy elmagyaráztak mindent, az is megnézhette aki mondjuk az előzőeket nem látta vagy nem olvasta. A hangulat tényleg szintén átadta a könyvet. És van pár apróság amibe bele lehetne kötni, de aki ismeri “a Harry Potter”-t annak ez nem szúr szemet és nem akad fent rajta, hogyha látott egy ilyen rohadtjó filmet.

    Akit nem érdekel a sorozat ne nézze meg, de ahogy fórumokon és oldalakon olvastam a kritikákat, a rajongók ezzel a filmmel a legelégedettebbek és szerintem teljesen jogosan.

  5. Crash

    Hna megnéztem végre én is. Nagyrészt egyek értek névtelen úrral :D szerintem is ez volt a legjobb Potter film és amiket megemlítettél hibának pl a féltékenykedős rész szerintem 1értelmű h a horcrux miatt volt. A WC-s jelentet is volt könyvben valóban engem az autós pár mp sem zavart. annyi h igazán az éli át meg az ért meg minden apró részletét(pl “látomások”) aki olvasta a könyvet és úgy nézi meg a filmet. Úgy gondolom aki Potter fan most nem csalódott
    Már várom a végét rem az még ettől is jobb lesz. Sőt biztos vagyok benne h igen :D

  6. Anonymous

    Egyet értek, de az autópályás jelenet is elfér így a menekülés közben, a féltékenykedés pedig ugyanígy, nem zavaró egyik sem, bele fél. :)

  7. Névtelen és Crash: Engem a könyv hidegen hagy, időt biztos nem szánnék rá, de akkor most ezzel az erővel az ne menjen moziba, aki nem olvasta a könyveket? Ez így azért rossz, mert ennyire nem lehetnek elfogultak, hogy mindeni olvassa a könyvet. Persze egyértelmű, h nagy rajongótábora van, azok olvasták a könyvet. Azt is elhiszem, h ez a legkönyvhűbb, de ha a Potter sorozat eddigi részeit nézem, azért ha felszínesen is, de megértettem dolgokat.

    És végül a végére: több olyan embertől hallottam, aki olvasta a könyvet (nem a mellettem ülőre gondoltam), hogy vontatott és unalmas film, na meg, hogy igazából szerinte a negyedik részig rendben vannak a filmek, a többi már neki se tetszik. Akkor most hogy is van ez? Úgy, hogy megosztja a népet. Van ilyen, és egyáltalán nem baj ez. Ilyesmin nem kell kiakadni :)

  8. Inzume

    Én is megosztanám a véleményemet.
    Olvastam mindegyik könyvet. Azzal mindenki tisztában van, hogy a könyvet nem adhatja vissza a film. Ez teljességgel rendben is van. Na, de az, hogy szinte majdnem minden jelenet egy fejezet? Ugyan már. Nevetséges. Sátras részeket is elég rendesen megkurtították. Pedig azok fontosak. Jobban lehet látni, hogy Ron miként lesz ilyen. Nem pedig ez a: megkapomanyakláncot->csúnyánnézek->elmegyek. Mert ez így volt. Volt ez a három jelent és kész.

    @Névtelen: A 6-ik filmben mit magyaráztak el? Nagy büdös semmit. Olyan dolgokat hagytak ki, ami fontos a 7-hez. Inkább itt a szájbarágós. Az elején csak kétszer mondták el, hogy miért is kell elpusztítani a horcruxokat.

    Persze kell változtatni dolgokat. Pl.: Az a kis pocsolya amibe belemegy Harry, a könyvben egy rohadt nagy tó. Vagy az őzsuta patrónus. Könyvben nem annyit foglalkoznak vele, hogy: Te voltál? Nem. Én sem.” Mintha Harrynek nem jutna eszébe, hogy az anyukájának is ez volt.

    Na, de tömören: Talán a 7/2-vel együtt jó film lesz. Új rendező kellet volna, az biztos. Borzasztó lett. De most nem akarok itt hibákat sorolni mert sok lenne. A finálé elrontása a 6-ik filmmel kezdődött.

  9. Crash

    függő: én sehol nem mondtam h nem értheti vagy nem élvezheti a filmet aki nem olvasta. csak azt h ha pl olvastad volna akkor nem kötöttél volna bele azokba a jelenetekbe mert jobban átéreznéd\megértenéd :) ( hanem sok másikba amik el voltak szúrva:D ) és szerintem ez a fél rész teljesen más képet fog adni ha lemegy a 2. fele és 1be tudunk tekinteni rá.

  10. Nah ma én is megnéztem.
    Igaz, ez lett a legjobb eddig, imádom, még mindig a hatása alatt vagyok. ^^
    És igazat kell adjak, a hatodik résznél b@aszták el nagyon. Pl ott van máris az elején az Odú. Weasleyék MIBŐL építették újra…? Aztán Bill. Aki nem olvasta a könyvet, most nagyot sóhajthatott… “még egy Weasley..?!” És aztán gondolom nagyot néztek, hogy mit keres ott Fleur meg minden. És még a Grimmauld teres jeleneteket hiányoltam. Amikor Harry elolvassa az anyja levelét, vagy a folyamatot, mikor Sipor háziassá válik, vagy Lupin betoppanását. Sőt, Sipor meséjére is kíváncsi lettem volna így vásznon. A sátrazásból nekem elég volt, Hermione kínzása állati jó volt, viszont arra még mindig nem jöttem rá, hogy hogy találták meg őket a HFek az erdőben (mikor el is kapták őket) mert tudomásom szerint ott senki nem mondta h Voldemort. Az majd csak utána jött volna(legalábbis könyv szerint). Nagyjából ennyi lenne a kritika… jahm és én az esküvőből többet is el tudtam volna viselni, például Krum megjelenését. ;) Jahm és ami még hiányzott az a köpeny. A könyvben egy csomószor használják, itt meg egyszer sem. Pedig a történet szempontjából is fontos tárgy.

  11. Crash: tom, de így függetlenül a többihez képest kevés.

    James és mindenki: azért van itt néhány könyvet elolvasott rajongó, aki belátja, hogy van itt bőven hiba… aki meg elfogult, annak meg úgyis bármit lehet mondani :)

  12. Anonymous

    Nekem eddig a Főnix rendje tetszett a legjobban, azt nagyon eltalálták, persze együtt lesz a legjobb, mikor már mind a 8 film meglesz, a Félvér elég nagy csalódás volt, de ez már sokkal jobb volt, azt éreztem a hatodikba, hogy a film 2/3-át elviccelik, de itt legalább komolyak voltak, én 10/8-adok, de a én is azt éreztem, hogy egy nagy bevezető az egész és Ron megint miért sértődik, de a zene remek volt és a látvány is.

  13. Anonymous

    Aki tényleg harry potter rajongó annak a film sztem csak egy ajándék, egy plusz. Az olvasás az igazi hiszen több ezer oldalt nem lehet belesüríteni pár órába, így még szép hogyha kihagynak vmit. Ezen a hetedik részen sztem érezhető volt el kell olvasni h értsd. énis olvastam de vmikor elgondolkztam h ez h is volt stb.
    nekem nagyon tetszett bár nekem az összes tetszett eddig még a sokat szidott 6.is bár egy monumentális temetés jobb lett volna de 8.
    csoki.

  14. Inzume

    @Névtelen: És aki mondjuk az első 3 miatt lett rajongó? Mert nem olvasta a könyveket mondjuk. Annak is csak plusz? Nem hiszem… Tehát nem kell tagadni, hogy ezek nem azok amiknek lenni kéne.

  15. Anonymous

    Inzume:
    sztem aki az első 3 film miatt lett rajongó az már régen elolvasta:D
    elismerem h vki csak a filmet nézi meg és kész, és ennyiből is meg kellene érteni mindent egyesek szerint, ami szinte lehetetlen de ha tényleg érdekel olvasd el, nem lehet mindent belerakni ami a könyvbe van ígyis 2és fél óra lett és szerintem a rendezőt dícséri az is h beültem és azt hittem h csak 1 óra telt el miközbe már vége lett a filmnek,nem úgy mint a karib tenger kalózai 3 volt asszem a nagyon hosszú amin nagyon érezhető volt aza 2és valamennyi óra.
    én még mindig tartom magamat ahoz h az összes film frankó aki vmit nem ért olvassa el ha meg vki elolvasta úgyis érti
    Csoki.

  16. Inzume

    @Névtelen: Te nagyon el vagy tévedve…. De nagyon.

  17. Én olvastam a könyvet és tetszett a film, ha a többihez hasonlítjuk nem rossz. Ha nem hasonlítom, akkor sem rossz, de nem vagyok tőle elájulva. Sok rosszat halottam róla de kellemes csalódás ért. Nem rajongtam soha sem David Yates rendezésért és a kedvenc filmem is a harmadik, de be kell látni, ez nem is olyan rossz. Szeretném hozzátenni, hogy J.K.Rowling neve a producerek között található a stáblista végén, tehát ez is megmagyarázhatja mitől lett ilyen könyvhű a film ….

  18. Én olvastam a könyvet, és tetszett a film is. Szerintem az előző film lett nagyon el rontva. Ott pont a könyv lényegét sikerült kihagyni a filmből. De azt mondták, hogy azért, mert felvezetésnek szánták az utolsó részhez. Amit én sajnáltam, mert könyvben a Félvér Herceg nagyon tetszett.
    Amikor megtudtam, hogy David Yates rendezi a következő HP filmet, megmondom őszintén, hogy kicsit aggódtam. De szerencsére ezúttal nem kellett csalódnom, mert ez a film jó lett. A második felénél éreztem, hogy kicsit elnyújtanak egy-két dolgot, hogy valahogy kijöjjön a két filmnyi játékidő, meg persze változások voltak itt is (oké egy az egyben nem nagyon lehet a könyvet a vászonra vinni), de ezek most nem voltak olyan zavaróak. Szóval én kíváncsian várom a grandiózus finálé.