Értékelés: Fekete mise (Black Mass)

Barátok voltak. John Connolly (Joel Edgerton) és James "Whitey" Bulger (Johnny Depp) együtt nőttek fel a dél-bostoni utcákon. Azután vagy húsz évig nem találkoztak. Mire a '70-es években újra összefutnak, Connolly az FBI magas rangú tisztje, Whitey pedig az ír maffia főnöke lett. De a régi kapocs erősebb: amikor az olasz családok megpróbálják kiszorítani Whiteyt és bandáját a városból, ő megegyezik egykori haverjával, hogy híreket fog szállítani addigi leggyűlöltebb ellenségeinek. De semmi sem úgy alakul, ahogy tervezték. Sok gyilkosság és sok árulás következik, és Whitey végül felkerül az FBI 10 legveszélyesebb bűnözőt tartalmazó listájára: bin Laden után ő volt a második helyezett.

Vannak, akik tudnak gengszterekről szóló filmet rendezni, és akik csak próbálkoznak. Amennyire nagy csalódást okozott a Legenda, a Fekete mise épp annyira megállta a helyét, pedig Johnny Depp ide, vagy oda, nem sok reményt fűztem hozzá. Scott Cooper (A harag tüze, Őrült szív) korábbi filmjei közül egyet sem láttam, így benne sem reménykedtem, pedig egy igazán hozzáértő rendezőről beszélünk, aki véleményem szerint megfogta Bulger történetének lényegét. Mi tagadás, már rögtön az elejétől éreztem, hogy rendesen össze van rakva a Fekete mise, de csak a második felénél ébredtem rá igazán, hogy mennyire jó minőségben van tálalva a cselekmény. A végére pedig teljesen odasuhintott, és csak néztem ki a fejemből, miközben majdnem végig lement a vége főcím.

Fekete mise_01

Hogy konkrétabb legyek a végével, amikor bekövetkeztek a súlyosabb események, abban a pillanatban már éreztem a dolgok horderejét. Visszaköszönt, hogy mi is lesz annak a valódi következménye, hogy lecsuknak egy-egy embert. Belegondoltam, és egészen katarzis közeli állapotba kerültem, ami egy teljesen új fogalom volt számomra pont ennél a filmnél. Tényleg nem vártam sokat, mert kevés az igazán jó gengszterfilm, de a Fekete mise kinőtte magát, amihez nyilván kellett egy igazán hiteles forgatókönyv is, amelyet Mark Mallouk és Jez Butterworth prezentáltak.

Johnny Depp manapság nem épp a nép kedvence, szeretik szétcincálni azzal, hogy mindig ugyanazt az őrült, dilis karaktert játssza. Hát tessék, most itt van egy szerep, amelyben nem is őrült, és nem is dilis - legalábbis a kettő együtt biztosan nem. Bulger érdekes személyiség, akinek volt sütnivalója, azért is húzta addig ameddig. Johnny Depp nagyszerű, és ezt nem csupán azért írom, mert ő a kedvenc színészem, hanem mert jobban elnézve ezt a szerepet, itt aztán nem volt mese, mélyre kellett hatolni, hogy a valódi Bulger visszaköszönjön a vászonról - helyesbítek, a tévéképernyőről. A sminkesek is nagyon durva munkát végeztek Deppen, akinek szemei félelmet keltőek. Nem volt számára lehetetlen küldetés, de mindent okosan, ésszel hajtott végre. Egy dolgot viszont nem értettem egy darabig, hogy miért nem tűnt fel abban a korban senkinek, hogy kikkel bandázik? Így spoilermentes maradtam.

Fekete mise_02

Joel Edgertont is imádtam ebben a közegben, ebben a szerepben, akinek ez szintén egy rutinfeladat lehetett. Ettől könnyebb dolga már csak Benedict Cumberbatch-nek volt, aki egyszerűen csak a jelenlétével is emelte a film színvonalát. Nyilván játszogatott is, de számára ez még inkább habkönnyű melónak tűnt. És igen, itt egy film, amiben alig szerepel Dakota Johnson, mégis sokkal észbontóbb játékot láthatunk tőle, mint amit Grey oldalán művelt… Persze felbukkan még jó néhány nagyobb név is, köztük Peter Sarsgaard, Kevin Bacon, Corey Stoll, Julianne Nicholson, W. Earl Brown, Bill Camp vagy épp Adam Scott - az ő közreműködésük is csak fokozta a hangulatot.

Szerettem ezt a történetet, és ehhez az is sokat hozzátett, hogy remekül nézett ki a korabeli Boston. Egyszerűen jól tálalták az eseményeket, gyönyörűen fényképezték a helyszíneket, a színészek közül mindenkitől minőségi játékot láthatunk, és senki nem lépett a bizonytalanság ingoványos talajára. Úgy gondolom, nem most volt utoljára a lejátszóban a Fekete mise, ami eredetileg egy nyolcast kapott volna, de a végén okozott döbbenet miatt nem félek kiszórni rá egy 9/10-et, csak hogy éreztessem, mekkora különbség van közte és a Legenda között.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

7 hozzászólás

  1. zsocso

    Én a régi Depp-et szerettem ( Ollókezü Edward, Donnie Brasco, Sleepy Hollow, From Hell ). A mostanit rühellem. De annak örülök, hogy végre újra egy jó szerepben vitézkedik. De amire ezt leirom, addigra már ki is jön az Alice 2, amiben megint egy ripacs bohóc lesz.

    • Szerencsére gyorsabban írsz, mint ahogyan a napok telnek! :P
      Mi a véleményed a Black Massről?

      • zsocso

        Még nem láttam, de megfogom nézni biztosan. A trailerek alapján tetszett Depp játéka és a film is érdekesnek tünt.

  2. zsocso

    Jó film volt. Depp is jól játszott. De az egész casting nagyon elvolt találva. A régi bostoni hangulatot is jól megteremtették. Soha rosszabbat. Kár, hogy Depp következő filmje megint egy ripacskodás lesz.

      • zsocso

        Hát mert Depp követlkező filmje az Alice 2 lesz. Ott meg már a trailerben is ripacskodott. Én drukkolok amúgy neki, hogy jó szerepeket kapjon.