Értékelés: Avatar

AvatarEgy kerekes székes háborús veterán a titokzatos Pandora bolygóra utazik. A bolygót Na’vik lakják, akik hasonlítanak az emberek fajára, de a kultúrájuk és a nyelvük merőben különbözik a miénktől. Ezen a bolygón élőknek hatalmas árat kell fizetniük a túlélésért, ugyanis halálos veszélyeket rejt csodálatos bolygójuk. Van egy olyan tulajdonságuk, hogy régi agyukat megőrizve, új testhez tudnak jutni és ebben a testben egy teljesen idegen organizmus szemével láthatják viszont önmagukat, valamint a körülöttük lévő gyönyörű és vad világot. A bolygóra érkező volt katona viszont merően más céllal érkezett. Az új test mellé titkos új küldetést kap, amit akár az élete árán is végre kell hajtani.Először kicsit óvakodtam a 3D-től, sima vetítésre akartam menni, mert eddig soha nem nyújtott semmit a szemfájáson kívül, ez így most tarolt! Mondhatni értelmet nyert a 3D nálam is. Elkezded nézni a filmet, csak nézel ki a fejedből, nem tudod, mi van, és a bizonytalanságban ülsz, közben olyan látványt kapsz, mint még soha, és ha azt hiszed nincs tovább, tévedsz, ugyanis a filmet egész végig jellemzi a meghökkentő látványvilág. Ha már látásnál tartok, ezt otthon nem érdemes megnézni, legalább egyszer moziban kell látni, semmihez sem fogható az, amit a mozik nyújtanak digitális 3D-ben, vagy IMAX-ben, amiről nem tudok nyilatkozni, ugyanis számomra elérhetetlen távolsági okokból, de biztos többet nyújt!

A megvalósítás elképesztő volt, egyszerűen az tetszett benne, hogy nem volt utánzás, szinte minden egyes része új volt, gondolok én a képi világra, a gépekre, a lényekre, amik folyamatosan mutatkoznak be, és csak ámulok, hogy ezt meg hogy? A lények érdekessége abban rejlik, hogy hiába hasonlít egy akár már valaha bemutatott lényre, mégis merőben más. 166 percesre készítették a filmet, ettől tartottam picit, de nem kell! Minden egyes perce hasznos időtöltés volt, nem volt elkapkodva sehol, még a végső csatajelenet sem, ami rengeteg filmre jellemző, hogy gyorsan lezavarják. A színészek megválasztása remek lett, minden főszereplő maximális teljesítményt nyújtott, olyat, amit az ember egy ilyen filmben el is vár!

Tetszik, ahogy bemutatja azt, hogy egy fajon belül mennyire lehet kötődni, összetartani, olyan dolog ez a Na'vik között, ami az embereknél soha nem lesz meg! Amikor a Pandora bolygó lakói beszéltek, az feliratozva volt, ami teljesen korrekt megoldás, viszont amin eléggé meglepődtem, hogy a felirat teljesen minőségire sikerült, most konkrétan a betűstílusra gondolok, tuti nemzetközi cucc volt! Mellesleg a szinkron is megállta helyét, korrekt szinkronszínészeket kaptak főszereplőink.

Cameron tudta mit csinál, nem nyúlt félre, én nagyon szurkolok neki, hogy visszajöjjön a filmbe belerakott $500 millió! Nagy elvárásom volt, és meg is kaptam, amit szerettem volna, sőt, kétszer annyit! Pontozás ügyileg egyáltalán nem kell gondolkodnom, 10/10-es kategória, és most The Dark Knightot (A sötét lovag) lökte át a második helyre a toplistámon. Még egy dolog. Az utóbbi napokban, aki nézte a blogunkat, látta, hogy elég sok poszter, kép, video érkezett a filmhez, féltem, hogy benne lesz minden, de tévedés, az mind semmi!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 hozzászólás

  1. Nálam 9.5/10, mert maradt néhány kérdés bennem a film után. Például miért is volt olyan értékes az az ásvány, ami miatt hajlandók lettek volna kiírtani a naa’vikat? Mert csak annyit mondtak, hogy sokat ér, de hogy miért azt nem.

    Cameron megint megcsinálta, egy fantasztikus látványvilágú filmet alkotott. De ugyanakkor nagyon túl van hype-olva az egész. És nagyon nagy túlzásokba esnek, mind dícséret, mind fikázás terén. Ez a “Minden idők legjobb filmje” dolog meg max. egy viccnek jó.

    Az értékelésről:
    Ez valóban egy szubjektív dolog, mindig egy adott személy (aki írja) véleményét tükrözi.

    És igen, sok esetben értelmetlen összehasonlítani két 10/10-es filmet. Én pl. azt adtam a “The Dark Knight”-ra és a “Trópusi Vihar”-ra, mégsem lehet őket összehasonlítani, hiszen az egyik egy képregényadaptáció, a másik meg egy vígjáték.

    A másik, hogy ilyen, hogy le és felpontozás, ilyen nem létezik. Mert, ha valaki nekem azt mondja, hogy fel/le pontozok egy filmet, mindig megkérdezem, hogy mihez képest? Mert max. az ő véleményéhez képest lehetséges ez.
    Ott meg már ugye kijön az, hogy mindenkinek más tetszik, így ami nekem 10/10 az másnak 1/10 vagy éppen fordítva. És ez így van jól, hisz’ nem vagyunk egyformák