Toronto 2014: Itt a Hajdu Szabolcs-féle Délibáb előzetese

A holnap induló Torontói Nemzetközi Film Fesztiválon lesz a Délibáb premierje, ami nem más, mint Hadju Szabolcs rendező-társíró western-drámája, amit mi november 13-tól láthatunk.

Itt a Hajdu Szabolcs-féle Délibáb előzetese, premier Torontóban_02

Szabolcs filmjében nem mindennapi esemény tanúi lehetünk, hiszen a rendező vadnyugatiasította a Hortobágyot. A cselekményben egy bundabotrányba keveredett fekete focistát (Isaach De Bankolé) láthatunk. További szereplők: Razvan Vasilescu, Török-Illyés Orsolya, Dragos Bucur és Polgár Tamás.

Itt a Hajdu Szabolcs-féle Délibáb előzetese, premier Torontóban_01

Hajdu a Tarr Béla visszavonulása után kibontakozó kortárs magyar filmes nemzedék ritka őszinte hangú rendezői közé tartozik, aki saját országáról alkotott véleményét a mítosz és képzettársítás szűrőjén keresztül mondja el. A Délibáb rejtélyes, álomszerű, néhol már-már szürreális. A film a maga kifinomult módján nyúl a rasszizmus, az egyenlőség és a diktatúra kérdésköréhez, amely ugyanakkor visszatérést is jelent Hajdu előző két filmje, a Fehér tenyér és a Bibliothèque Pascal tematikájához - az elnyomás és kizsákmányolás különböző megjelenítési formáihoz. Isaach de Bankolé főszereplése a szándékosan nyugtalan hangulatot erősíti: oda nem illő, idegen és végül bomlasztó. Jancsó ember és a táj viszonyát kutató mesterműveihez hasonlóan a Délibáb is gyönyörű képekkel szemlélteti az ember és a sivár magyar puszta szembenállását.”

Magyar bemutató:

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .