Sundance 2017: Dokumentumfilm kategória - World Cinema (nemzetközi alkotások)

Ebben a szekcióban tizenkét vadonatúj nemzetközi dokumentumfilm debütál a január második felében kezdődő Sundance Film Fesztiválon.

NEMZETKÖZI DOKUMENTUMFILMEK SZEKCIÓ:

The Good Postman, finn-bulgár (rendezte: Tonislav Hristov) - Észak-amerikai premier

Sztori: A kis bolgár várost felkavarja napjaink menekültválsága, és a helybéli postás polgármesternek jelölteti magát - és rájön, hogy a legapróbb tettei is képesek aláásni a legjobb szándékait.

In Loco Parentis, ír-spanyol (rendezők: Neasa Ní Chianáin, David Rane) - Észak-amerikai premier

Sztori: John és Amanda közel 50 éve tartó karrierje a latin, angol és gitároktatás terén a végéhez közeleg. De senkinek sem egyszerű elismerni, ha eljött a vég.

It's Not Yet Dark, ír (rendezte: Frankie Fenton) - Nemzetközi premier

Sztori: Simon Fitzmaurice hihetetlen története, egy fiatal filmkészítőé, aki egy idegrendszeri betegség miatt teljesen lebénul, de tovább folytatja díjnyertes filmjének elkészítését, a saját szemszögéből.

Joshua: Teenager vs. Superpower, amerikai (rendezte: Joe Piscatella) - Világpremier

Sztori: Mikor a Kínai Kommunista Párt ígérete ellenére nem adja vissza Hongkong függetlenségét, a tinédzser Joshua Wong úgy dönt,  megmenti a várost. Több ezer gyereket hív az iskolapadból az utcákra, és Kína leghírhedtebb disszidense lesz.

Last Men in Aleppo, dán (rendezők: Feras Fayyad, Steen Johannessen) - Világpremier

Sztori: Öt év háború után Szíriában Aleppo maradék lakossága ostromra készül. Khalid, Subhi és Mahmoud a The White Helmets alapítói a városban maradtak, hogy segítsenek embertársaikon - és tanúi lehetnek az életnek, halálnak, küzdelemnek és diadalnak az ostromolt városban.

Machines, indiai-német-finn (rendezte: Rahul Jain) - Észak-amerikai premier

Sztori: Bensőséges pillanatok az élet ritmusáról egy indiai textilgyárból, a megalázó és kimerítő fizikai munkáról.

Motherland, amerikai-fülöp-szigeteki (rendezte: Ramona Diaz) - Világpremier

Sztori: A világ legforgalmasabb szülészeti klinikája a világ legnépesebb és legszegényebb országában található: a Fülöp-szigeteken. A szegény anyák itt szembesülnek annak a lesújtó következményeivel, ahogyan az országuk megküzd a konzervatív katolikus eszmék és egészségügyi- és népesedéspolitika ellentéteivel.

Plastic China, kínai (rendezte: Jiu-liang Wang) - Nemzetközi premier

Sztori: Yi-Jie, a 11 éves kislány szüleivel dolgozik a szemétfeldolgozóban, és arról álmodik, hogy iskolába jár. Kun, a létesítmény ambiciózus vezetője jobb életről álmodik. A két család szemszögéből tekinthetünk a  túlfogyasztás problémáira, miközben nekik nincs más választásuk, mint az egészségkárosító munka, vagy az, hogy nincs miből megélniük.

RUMBLE: The Indians Who Rocked The World, kanadai (rendezte: Catherine Bainbridge) - Világpremier

Sztori: Erőteljes alkotás az amerikai indiánok szerepéről a kortárs zene történetében, ahol néhány mai sztár is felbukkan, és szó esik arról, az indián kultúra néhány jeles képviselője hogyan formálta napjaink kedvenc zenéit.

Tokyo Idols, angol-kanadai (rendezte: Kyoko Miyake) - Világpremier

Sztori: Dokumentumfilm japán megszállottságáról a lánybandákat illetően. Egy feltörekvő popénekesnőt és csapatát követhetjük nyomon, a fiatal lányok szexualitásának feltérképezésével, és mélyére áshatunk a nők és férfiak közötti egyre nagyobb távolság okának a hipermodern társadalomban.

WINNIE, francia (rendezte: Pascale Lamche) - Világpremier

Sztori: Míg férje életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, Winnie Mandela paradox módon biztonságban töltötte éveit az erőszakosan tomboló apartheid élharcosaként. A film az ellene dolgozó rejtélyes erőket mutatja be.

The Workers Cup, brit (rendezte: Adam Sobel) - Világpremier

Sztori: Katar munkatáboraiban afrikai és ázsiai bevándorló munkások dolgoznak, hogy a 2022-es Világbajnokság épületei időben elkészüljenek, miközben saját focibajnokságot szerveznek.

A sztorik magyarítását Annalee-nek köszönhetjük, ezúton is örök hálám neki!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás

  1. Edete

    Van egy-két ígéretes alkotás… remélem valóban jók lesznek

    • Ha esélyt adsz neki, és nyitott vagy, bejöhet a dolog, de ez egy olyan műfaj, amit szeretni kell. Sokaknak a hátukon is feláll tőlük a szőr, szerintem a jövő. Persze csak a megfelelő adagolásban… mert elég súlyos darabokról van szó általában.

      • Edete

        Én mindenevő vagyok. A horror kivételével minden műfaj legjobbjait szívesen fogyasztom, és remélhetőleg ezek között akad majd “legjobb”

        Motherland, RUMBLE, Tokyo Idols és a The Workers Cup is ígéretesnek tűnik, bár a sport annyira nem köt le, így nem biztos hogy utóbbit megnézem.
        Az amerikai indiánokhoz viszont személyes érintettség is köt, így nagyon remélem hogy nem valami pátoszos szar lesz a RUMBLE, ami nálam pont emiatt nagyon várós.

        • Nehéz megítélni ennyi alapján, hogy melyik lesz sikerfilm a későbbiek során, de mondjuk én a dokukat amúgy nem is igazán bírom, ez a szekció abszolút nem izgat Sundance-frontról.

          Hm, ez érdekes. Majd, ha sikerült megnézned, én pedig nem írnék róla, valahová írd meg, hogy hogyan sikerült. (nyilván ez nem mostanság lesz)