Értékelés: Vasököl (Real Steel)

VasökölEgy karakán, izgalmas akciófilm a nem is olyan túl távoli jövőben, ahol a boxmeccsek kapnak egy kis high-tech beütést: a Vasököl főszereplője Hugh Jackman, azaz Charlie Kenton, egy kifacsart harcos, aki nem tud nyerni a ringben az egytonnás, 2,5 méter magas acélrobotok ellen. Most nem több mint egy piti kis üzletelő, aki épphogy elég pénzt keres a hulladékfém-bizniszből, hogy eljusson egyik meccshelyszínről a másikra. Amikor Charlie számára már nincs remény, kelletlenül összeáll fiával, Max-szel (Dakota Goyo), hogy együtt építsenek meg és közösen edzenek egy igazi bajnokot. Amint megteszik a fogadásokat a brutális arénában, Charlie és Max kapnak még egy esélyt a visszatérésre.

Ekkora feelgood családi filmet, basszus! Kellett ez már, hiszen a Super 8 óta nem szórakoztam ilyen jól ebben a kategóriában, úgyhogy az évet tekintve gyorsan fel is sorakoztatom J.J. Abrams produkciója mögé. Az Éjszaka a múzeumban filmeket jegyző Shawn Levy foglalt helyet a rendezői székben, és azt kell mondjam, kiváló munkát végzett, mert egy pillanatra sem kellett csalódnom semmiben. A forgatókönyv minden kétséget kizárva profi munka, hiszen beleintegráltak némi érzelmet, némi kalandot, némi családiasságot, és némi akciót, utóbbit méghozzá a bokszolós fajtából. Sok helyen olvastam, hogy a Transformers-szel hasonlítgatják, ami szerintem baromság, nekem legalábbis egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy bármi köze lenne hozzá. Oké, robotok. És?

Ha már robotok, akkor nyomtam egy entert, hiszen megérdemli az új bekezdést. Még a film előtt elsőre az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy lehet-e több egy robot, mint gép? Itt jelentem ki, hogy igen! Méghozzá az érzelmes fajtából, ugyanis hihetetlen, de sikerült belevinni annyi érzelmet a küzdelmekbe, mintha egy valódi bokszfilmet néznék, és rendesen aggódtam főhősünkért. Természetesen itt most Atomra gondolok, hiszen őt ismerhetjük meg jobban, az elleneket csak nagyvonalakban. A legászabb momentumokat mégis akkor kapjuk, amikor a főszereplő kisfiú táncra perdül a robottal, és ahogyan együtt mozognak a zenére, az valami eszményi megható és magával ragadó pillanatokhoz juttatott. Egyszerűen imádtam!

Kellett már a Vasököl több szempontból, hiszen Hugh Jackmant baromi régen láthattuk a nagyvásznon, már ha a Rozsomákos vendégszerepét leszámítjuk. Konkrétan ez nem az a film, amiben annyira hatalmasat alakít, de hát mégis csak Hugh Jackmanről van szó, akin jól áll a rodeós szerkó, aki különc módon formálta meg a nagyvilágban céltalanul bolyongó elhidegült néhai bokszolót. Szépen felépítették az egész történetet, és Jackman figurája párhuzamosan halad vele, ugyanis a játékidő előrehaladásával szépen lassan rátalál a szeretetre, és rádöbben, hogy nem a pénz körül forog a világ. Ez úgy olyan szép, nagyon megfogtak vele! Dakota Goyo játszotta a főszereplő kissrácot, akitől borzasztóan aranyos és magával ragadó alakítást láthattunk ilyen fiatalon. Néha még az is megfordult a fejemben, hogy már-már felért Jackman szintjére, annyi érzelmet és odaadást tett a szerepbe. Feljebb ugyan nem tértem ki Atomra, aki le sem tagadhatná Spielberges eredetét, és ha jobban belegondolunk, nem kell messze menni. Családi film, Steven Spielberg executive produceri felügyeletével… Összeáll itt szépen a kép, és akkor még nem jöttem az A.I. - Mesterséges értelemmel, ami nagyvonalakban hasonló köteléket mutat be egy robot és egy kisfiú között. Evangeline Lilly kicsit a háttérbe szorult, de baromira bírtam, ahogyan szurkolt főhőseinknek, és azért némi érzelmet az ő arca is tükrözött. Olykor Anthony Mackie és Kevin Durand is feltűnt még, mindkettejüknek jól állt a karakter. Előbbi egy buki szerepét öltötte magára, míg utóbbi egy idegesítő, pénzéhes, haverjaival keménykedő rodeóbohócot alakított korrektül.

Mellesleg a történet szerint 2020-at írunk, és a kütyüket illetően is büszke vagyok rá, hiszen nem iPhone és Sony rajzás van benne, hanem Nokiával és Hewlett Packarddal gurítanak. Bejött ez a nem túl távoli jövő ábrázolás, ami sok-sok apró dologgal oldottak meg. Ami azt illeti, kiragadom még a nagytömegből Jackman-ék teherautóját, ami nem egy jövőbeli darab, hanem egy olyan vas, amire jól esett ránézni.

A feljebb leírtakon kívül néha szépen eljátszottak a fényekkel, sokszor sikerült gyönyörűen elkapni egy-egy pillanatot, és én ezeknek is nagyon örültem, mert szerintem ez fontos egy jó filmhez. A folytatás ötlete remélem eszükbe sem jut majd, mert kár lenne egy ilyen nagyszerű filmet tömeg franchise-zá duzzasztani. Nem győzöm elégszer leírni, de végre a film, aminek van sütnivalója, tanulsága és közben még szórakoztatási faktorában is remekel. Erősen megközelíti a csúcspontszámot, ami pontokban 9/10-ben nyilvánul meg.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás

  1. BuB

    AZ érdekelne, hogy Hugh hangja ki volt? Szokásos Sinkovits Vitay, vagy megint találtak neki egy új hangot?:D

  2. Kőszegi Ákos (Charlie Kenton magyar hangja)
    Stohl András (Ricky magyar hangja)
    Barabás Kiss Zoltán (Finn magyar hangja)
    Dózsa Zoltán (Kingpin magyar hangja)
    Tordy Géza (Marvin magyar hangja)

  3. BuB

    Oh… de szar… Köszi az infót.
    a trailerben még Vitay volt, meg is örültem neki, aztán a minap hallottam a reklámot, hogy ott meg Kőszegi…
    Hát, Hugh akkor pályázhat az itthon szinte legtöbb szinkronhang díjra is… eddig nem nagyon van, igazán bejáratot hangja… ahány film…
    Most így látatlanba kicsit furi lehet Kőszeg, pedig szeretem a hangját…

  4. Igazán nincs mit :)

    Nekem nem volt ezzel a hangjával bajom, bár a legtöbb filmjét feliratosan nézem, ha tehetem, meg a szinkron az elég kényes rész nálam is…