Értékelés: Trónok harca - pilot (Game of Thornes)

Trónok harca - pilotGeorge R. R. Martin fantasyvilágában a nyár évtizedekig tart, a tél pedig akár egy emberöltőn át is tarthat, de most baljós felhők gyülekeznek… A ravasz Dél, a vad Kelet, a fagyos Észak és a birodalmat a sötétségtől megvédő ősi Fal határolta területen két nagyhatalmú család vív halálos macska-egér harcot Westeros Hét Királyságának irányításáért. Árulás, ármány, cselszövés és természetfeletti erők dúlják fel a Királyságokat, a Vastrónért folytatott véres küzdelem pedig eddig nem tapasztalt, hosszan ható következményekkel jár.

Sajnos a dupla epizódos sajtóvetítésre nem jutottam el, így maradt a tegnap este leadott pilot. Engem annyira nem csigáztak fel, de természetesen vártam, hiszen elég jó visszhangot kapott odakintről, bár azt tudni kell, hogy a középkori filmeket elég nehezen viselem. Ennek köszönhetően a kor miatt nem mertem várni sokat, és féltem, hogy csalódni fogok, de komolyan mondom, bejött, amit elém tettek. Ez nem TV, ez HBO! Csak tartják magukat a szlogenhez.

Tipikusan egy olyan pilot epizóddal van dolgunk, ami felvezetésre született, és nem egyből lerakják elénk a nagy akciót, mint amit rengeteg pilotnál elkövetnek, aztán meg csökken a színvonal, és jön a cancel. Legalábbis nagyon remélem, hogy ettől a szinttől alább nem süllyed, hanem csak jobb és izgalmasabb, esetleg akciódúsabb epizódokkal állnak elő a folytatásban. Nyugis hangvitelű, ám közben zord és kegyetlen sötét középkori világban játszódik, ami önmagában véve csodálatosra sikeredett, és egyből magával ragad, főleg hogy imádom a havas téli tájakat. Mivel az előbb írtam, hogy nyugis, ezért néhol képes ellaposodni, de mellette szól, hogy mindig raktak bele valami misztikus, figyelemfelkeltő dolgot, amivel tartja a nézőben a lelket.

A főbb szereplőket nem sorolnám fel külön, hiszen mindenki kitett magáért, és beépült Westeros közel sem átlagos fantasyvilágába, amiben egyetlen egyszer sem kételkedtem. Sean Bean a sorozat egyik fénypontja, és ezt úgy mondom, hogy nem tartozik a kedvenceim közé, de amit itt képvisel, az mindenképpen elismerésre méltó. Rajta kívül rengeteg fiatal tehetség is szerepet kapott, akik szintén nem okoznak csalódást. Külön írnék egy mondatot Lena Headeyről, akinek bejönnek ezek a fajta szerepek, hiszen a 300-ban is hasonló karaktert alakított, és ha jól tévedek, már az sem az első volt neki. Jason Momoából pedig kétségkívül kegyetlen jó Conan lesz, ha magával a filmmel nem nyúlnak mellé, ugyanis itt ezen kevés szereplésével is sikerült nálam bebizonyítania, hogy vele egyáltalán nincs baj.

Hangulata hibátlanul középkori, fantáziadús, elég sötét, jócskán hihető, és szállítja a szokásos különc HBO-s színvonalat, hiszen kerültek bele bőven olyan mozzanatok, amit csak egy ilyen prémium csatorna engedhet meg magának. Részemről megy rá a 7/10, mert jó kis egy órát köszönhetek neki. Hol az a folytatás? Egy sárkánytojást?

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .