Értékelés: TRON: Örökség (Tron: Legacy)

TRON ÖrökségSam Flynn-t (Garrett Hedlund), az önfejű 27 éves fiút nem hagyja nyugodni apja, az egykoron a világ legjobb videojáték fejlesztőjeként számon tartott Kevin Flynn (Oscar- és Golden Globe-díjas Jeff Bridges) rejtélyes eltűnése. Amikor Sam egy különös szignál után kezd el nyomozni, amit a régi Flynn Játékteremből küldenek - és csakis az apjától érkezhet – hirtelen egy digitális világba csöppen, ahol Kevint 20 éve tartják fogságban. A félelmet nem ismerő harcosnő Quorra (Olivia Wilde) segítségével apa és fia nekivág az élet-halál útnak az elképesztő kiber-univerzumban, amit Kevin saját maga alkotott. A különös kiber-világ igencsak megelőzte korát, az elképzelhetetlen járgányokkal, fegyverekkel, látványvilággal és a könyörtelen gazemberrel, aki mindent megtesz, hogy megakadályozza Flynnék szökését.

Végül a nyolcórás Megaagy hiány miatt ez lett belőle, de annyi már biztos, hogy az éves Top10-ben nem kell helyet szorítanom neki. Nemrég pótoltam az első részt, aminél még naivan azt gondoltam, „biztos, csak régi volt”, hát nem! Összességében Tron világát semmibe nézem, pedig nem áll tőlem távol a számítógépes világ, és nyitottan álltam a téma felé. Joseph Kosinski rendezésével nem igazán vagyok elégedett. Látványos Tron világa, az tény, talán ez az egyik legnagyobb erénye a filmnek, és ezek a jelenetek izgalmasra sikeredtek, csak az a baki, hogy nagyjából 3 ilyen került a filmbe, ami ugye a bő kétórás játékidőhöz képes karcsú. Rengeteg helyen elunalmasodik, lapossá válik, és semmitmondó párbeszédek, jelenetek követik egymást. Ez így, a Disneyvel a háttérben marha kevés nekem.

Hurrá, megint új bekezdést nyithatok a 3D-ről, ami a nullával egyenlő, mert semmit nem adott az élményhez, sőt annyira nem is erre hegyezték ki a dolgokat. Vagy ha igen, akkor a baj nem kicsi. Vizuális effektek terén hozza az elvárt szintet, és tényleg van benne bőven fantázia, szóval a megalkotott világra panaszunk nem lehet.

Igazából azt a részét nagyon bírtam, mikor a mi világunkba zajlottak az események, ott még reménykedtem benne, hogy nem lesz ez olyan vészes. A város megalkotása zseniális lett, a régi Flynn játékterem, vagy az ENCOM épülete, mind-mind maradandó élményhez juttatják a nézőt, bár az ENCOM épület tetejét mutogatva kissé The Dark Knight (A sötét lovag) feeling fogott el.

Nem hagyhatom szó nélkül a történetet, ami tipikusan Disneysre sikerült, hiszen nagy jelentőséget kap a család, minden szép, minden jó, és ennek köszönhetően jó néhány ilyesfajta érzelmes párbeszéd elé állítanak minket, amivel rombolják azt a pici jót, amit előtte összekapartak.

Jeff Bridgest láthattuk ettől már komolyabb szerepben is, szóval nem kérdés, hogy lazán elbírt a karaktereivel, és profi önellenséget alakított, aki szakáll nélkül simán letagadhat néhány öt évet. Garrett Hedlund a Trója (Troy) óta nem sok jó filmben szerepelt, de most legalább pont ő volt az, aki mind karakterileg, mind színészileg kellemes csalódást okozott. Olivia Wilde-ot hogy felejthetném ki az írásból, hiszen rá szintén nagyszerű karaktert írtak, és tetszett a magabiztossága, és jelleme.

Nos, összességében nem lett olyan veszélyes a végeredmény, de nálam egyszer nézős kategória. Nem mondom, hogy rossz volt, de a jó nem ilyen. Kizárólag a látvány, és néhány izgalmas jelenet húzza fel 6/10-re. Kíváncsi leszek hétvégén mit produkál a kasszáknál.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

14 hozzászólás

  1. Anonymous

    “aki szakáll nélkül simán letagadhat néhány öt évet”

    Speciel a fiatal Jeff Bridges teljesen komputer-animált, jó látni, hogy ennyire képben vagy.

    “Hurrá, megint új bekezdést nyithatok a 3D-ről, ami a nullával egyenlő, mert semmit nem adott az élményhez,”

    Biztos te is úgy jártál, mint az, akivel néztem a filmet, kiesett a lencse a szemüvegéből. VÉGIG ad valami pluszt a 3D… Feléd kaszáló motoros, zizegő térrács, hátulról előre jövő karakterek, stb…

  2. Anonymous

    A nullával egyenlő a 3d, bármit is hablatyolsz össze! Az a 3 jelenet ami üt benne, semmi plusz filmélményt nem ad, sem ennél, sem a többi filmnél. Sőt elvesz belőle…még a nacsoszomat se lehet nyugodtan megenni szemüvegbe:D

  3. Névtelen 1: Figyelj, ha én azt mondom, hogy nekem nem adott, akkor ez ne legyen már másképp… örülök, ha neked igen :)) OMG!

    Másik: nem olvastam el a filmről semmilyen háttéranyagot (mivel nem hatott meg túlságosan), csak amibe belebotlottam néhány külföldi oldalon. Plusz ezt valamennyire ironikusan értettem, mivel nem sok különbség van a régi Brdiges (első Tron film) és a mostani között, és nem gondoltad te sem komolyan, hogy elhiszem, hogy 28 év elteltével alig van változás, és mindent csak a szakáll okoz :D

    http://liveforfilms.files.wordpress.com/2010/03/jeffcompare.jpg

  4. Névtelen1

    Ezen a képen szintén a CGI Bridges van :P Ok, 28 év nem múlik el nyomtalanul, de amúgy meg látni is lehet (az utolsó jelenetben főleg), hogy “számítógépes” (szájmozgáson főleg).

    Jó, igaz, ha te nem láttad a pluszt, azon senki nem tud változtatni, elnézést kérek!

    Másik névtelen: akkor minek ülsz be 3D-s filmre, főleg ha csak kajálni akarsz… Te bajod.

  5. Én még nem láttam, de tuti, hogy nem 3D-ben fogom nézni, mert a 3D-t nem bírja a szemem. Amúgy is, ha a film maga jó, akkor tökmindegy, hogy 3D-e vagy sem. Mindenesetre kíváncsi vagyok.

  6. Névtelen 1:
    Konkrétan volt néhány perc, mikor ragadt le a szemem, kb annyira izgalmas volt :) pedig ilyen nagyon nem jellemző rám.

    Semmi gond, nem lehet 1 filmet sem úgy megcsinálni, hogy 100%-ig bejöjjön mindenkinek ;) mint ahogyan az életben sem lehet megfelelni így.

    Annyit hozzáteszek még a 3D-re vagy nem 3D-re, hogy mikor volt az első “motoros” üldözés akkor úgy ámultam-bámultam oké, de az csak pár perc :)

    Kóczy: az én szemem se szereti a szemüveget. Nem a szememmel van baj, hanem zavar h rajtam van, plusz kicsit sötétebb az egész kép. Egyedül az Avatarnál nem zavart (WTF?) pedig az 2,5 órás film.

  7. Névtelen1

    Melyik film az, ami végig pörög? Mindegyikben vannak átvezetők, amik laposabbak. Szerintem ezt nem lehet hibának felhozni sem ennél a filmnél, sem másnál.

  8. No, nekem viszont a szememmel van a baj.

    Az “Avatar”-ből 20 percet bírtam a 3D-s verzióból.

    Amúgy igen, közhely már de igaz, olyan film nem fog készülni, ami mindenkinek tetszik. (Meg eddig sem készült.)

  9. Hm. Nézzük csak, mondjuk Social network? Vagy épp Eredet? :) utóbbiban talán akadt pár lapos perc, de igazából azok is sokkal jobban lekötöttek/magával ragadtak, mint az itteni családi trutyi. Ha szabad így kifejeznem magam. :)

  10. Crash

    Annyit fűznék ehhez az egészhez hozzá azon kívül h gyenge film volt, hogy Ha valamit csak 3Dbe vetítenek akkor nehéz nem 3Ds előadásra bemenni…

  11. Trip

    Nekem nagy csalódás volt ez a film.

    Az alaptörténet önmagában nem lett volna rossz, de hiányzott a filmből az akció és a pörgés, amit láttunk benne az szinte mind benne volt a trailerben. Sok helyen ellaposodott a film a hosszú párbeszédek miatt, amik akkor jók lettek volna, ha valami erőteljes drámaiságot adtak volna a történethez, de semmi ilyen nem történt.

    A térhatás is messze elmaradt az Avatar, az Így neveld a sárkányodat, az Őrzők legendája, vagy Aranyhaj 3D-jétől. Először arra gondoltam, hogy azért vannak a 2D jelenetek, hogy sokkal nagyobbat üssön a 3D, de néhány jelenet kivételével szinte észre sem lehet venni.

    A főszereplőkkel nem volt semmi baj, nagyon jól alakítottak, ám a forgatókönyvön lett volna még jócskán mit változtatni és a rendezés is hagyott kívánalmat maga után.

    Én 7/10et adtam neki IMDb-n.

  12. Anonymous

    Amit hosszan mondanék azt már előttem elmondták, nagyon kár a filmért, de jónak jó volt, csak sokat vártam tőle. A 3D nulla Az Őrzők legendájához képest, mint példa egy idei film. A színészek és a zene viszont nagyon jó volt, de ez sajnos nem elég.

  13. Nekem ez a film valahogy cseszettül nem jött be, pedig én vártam tőle egy szintet, amit alulról sem verdes. Szerintem borzalmas lett! Nálam maximum 4 pont 10-es skálán, az is a látvány miatt. :(

  14. Nekem nagyon tetszett. Igaz a történet nem volt egy nagy “was ist das”, de a látvány pótolta ezt a hiányosságot. Én egy 8-ast adtam erre.
    (Ja, én nem 3D-ben néztem.)