Értékelés: Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét (Ocean's Twelve)

Ocean's Twelve - Eggyel nő a tétVisszatértek mind. Sőt. Eggyel bővül a keret és eggyel nő a tét a folytatásban, amely Danny Ocean és csapatának emlékezetes 160 milliós triplázását követi. De már 160 millió dollár sem a régi. Mióta huszonkét kézzel szórják a pénzt. Mióta Terry Benedict, a Vegasi nagykutya vadászik a tőle ellopott dohányra. És mióta egy rejtélyes figura jár Dannyék nyomában. Elérkezett az idő egy - vagy több - újabb lélegzetelállító balhé kivitelezésére. A helyszín ezúttal Amsterdam, Párizs és Róma. A rendező továbbra is Steven Soderbergh, miközben az első rész csapatához többek között Catherine Zeta-Jones csatlakozik - és a szerencseszámod immár a tizenkettes.

Steven Soderberghet mindig is a filmgyártás egyik nagykutyájának tartottam. Legtöbbször ugyan nem kasszasikereket hoz össze, de mégis olyan filmeket gyárt, melyek egyediek maradnak még így nyolc évvel a premiert követően is. Nos, eleve ott van az a rizikófaktor, hogy folytatásfilm, ami már önmagában nagy kockázatot jelent, viszont még a megfelelő sztori sem garancia egy jó második részre. A forgatókönyv a tehetséges George Nolfi tollából ugrott ki, ami kellően keményen indít, és ismételten végigmegyünk a főbb szereplőkön, kapnak egy-egy kis bemutatót, hogy az első rész óta hol tartanak épp. Logikusan belegondolva, hogy ha ezt hallom, akkor lényegében nem sok reményt fűznék ehhez a kezdőkoncepcióhoz, valami miatt mégis baromi jól működött. Soderbergh egy remek rendező, aki előállt egy még remekebb folytatással, és a remek első rész szereplőgárdájának minden egyes remek tagja visszatért, akik mellé sikerült még néhány remek színészt toborozni. Annyira finomra hangolt ez a film, teljes mértékben óramű pontossággal működik, és basszus, a hab a tortán, hogy durva módon nem vét hibát.

A szereplőgárda most is adott volt, és nem elemezném ki a korábban szereplő színészeket, viszont róluk röviden annyit írnék, hogy mintha mindenki jobban érezte volna magát a karaktere bőrében, mintha jobban eggyé váltak volna. És határozottan élvezték, amit csináltak, bár nem ez lenne az első Soderbergh-film, aminél kiderülne a készítőktől, hogy ez valóban így van. Főleg Matt Damonon lehetett látni, hogy mintha többet beleadna a karakterébe. Catherine Zeta-Jones nem sok filmben szerepelt akkoriban sem, viszont kiváló színésznő, aki villogtatja is tehetségét, na meg bájait is, hogy forróbb-kiélezettebb legyen a hangulat. Csini szerepet kapott, pont hozzá illőt, ami megint csak fontos tényező. Jared Harris jelenléte is hozzátesz egy kicsit a hangulathoz, de ez minden újonc szereplőről elmondható.

Kétségkívül a legjobb átverős, megtévesztős filmek közé tartozik az Ocean's trilógia minden egyes darabja, viszont ez a rész nekem kicsit kevésbé nyerte el a tetszésemet, mint az Ocean's 11, de még így is tud pontokban egy 9/10-et. Szarvashibája szerencsére nincs, és mint feljebb írtam, nagyon gondosan kiagyalt minden egyes képkockája, viszont az első rész tökéletességéhez valami hiányzott, de lehet, hogy annál csak az újdonság ereje hatott.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás

  1. kicsit Spoiler.

    Amikor Tess-nek Julia Roberts-et kell alakítani, na akkor szakadtam :D Meg a Bruce cameo:D

    Amúgy az egyetlen dolog, ami lehúzza nálam a filmet, az az a jelenet, amikor Vincent Cassel áttáncikál az érzékelők közt.

  2. Hát szerintem meg épp az húzza le a filmet, hogy Tess-nek Julia Roberts-et kell alakítani (amúgy se bírom a nőt).
    Az első jó volt, a második gyenge, a harmadik jobb volt mint a második, de nem annyira jó mint az első viszont Pacino dobbot rá még egy lapáttal (azért is a kedvenc részem).

  3. Cerka:
    Kicsit valóban túlzó volt, de nekem bejött. :)

    M3NYUS:
    Pedig jó színésznő minden szempontból.