Értékelés: Így neveld a sárkányodat 2 (How to Train Your Dragon 2)

Hablaty körül mindig történik valami izgalmas. A viking sárkánybűvölő és tűzokádó barátja, Fogatlan visszatér, de úgy, hogy abba beleremeg a Hibbant-sziget. Amíg Astrid, Takonypóc meg a többiek sárkányversenyekkel múlatják az időt, az immár elválaszthatatlan páros meghódítja a tágas eget. Egyre magasabbra, egyre messzebb merészkednek, olyan tájakra jutnak, ahol nem járt még viking. Így fedeznek fel egy titkos jégbarlangot, melyben több száz idomítatlan sárkány fészkel. A tűzköpő fenevadaktól Hablaty nem ijedne meg, ám a barlang őre, a titokzatos sárkánylovas már komolyabb ellenfélnek tűnik. Hablatyék miatta keverednek bele életük legnagyobb háborúságába: a rájuk váró nagy csatán nemcsak az ő életük múlik, hanem az emberek és sárkányok jövője is.

Erről van szó! Premier idején nem sok kedvem volt az Így neveld a sárkányodat 2-höz, és az igazat megvallva, hétvégén is csak a Kiskorú kedvéért mentünk el rá, aztán jött a meglepetés. Nagyjából húsz perc kellett ahhoz, hogy belerázódjak, aztán magával ragadtak az események, és hipp-hopp eljött a vége. Erre tudom azt reagálni, hogy nagyjából ilyen esetekben van értelme folytatást készíteni - legyen szó animációs, vagy élőszereplős filmről. Merthogy Dean DeBlois, az első rész társrendezője szépen ráérzett a sárkánynevelő animációs vikingek mindennapjainak ízére. Gyakorlatilag neki köszönhetjük ezt az egészet, hiszen a rendezés remek, a jelenetek kalandosak, és a történet is korrekt, sőt!

Így neveld a sárkányodat 2_01

Annak idején az első filmmel is meglepetést okozott a DreamWorks Animation, de nagyon örültem, hogy egy ilyen franchise kapott szárnya náluk, most pedig tovább repülhetünk velük. Amikor nemrégiben bejelentették, hogy gondolkodnak a negyedik részen, kicsit furcsának találtam, de egy ilyen folytatás után eloszlatták az összes kétségemet, és jöjjön csak, viszont örülnék, ha nem kapkodnák el, és inkább várjunk rá, csak az eredmény legyen ugyanúgy példamutató, mint jelen esetben. Azért felteszem a kérdést, hogy Ti, gondoltátok volna, hogy születhet normális folytatás?

Úgy gondolom, minden animációs filmnél az a döntő tényező, hogy a karakterek mennyire szerethetők. Vegyük például Hablatyot, aki szemmel láthatóan idősebb lett, mint amikor megismertük, és itt rögtön ki is térnék arra, hogy az első rész tökéletes felvezető volt egy új világ bemutatásához, a második pedig egyenesen zseniális folytatásfilm lett hozzá. Ezért látok potenciált a harmadik-negyedik részekben is, és ugye a rendező is visszatér mindkét alkalommal. Visszatérve Hablatyra, aki nem csak idősebb, hanem érettebb is lett, vagyis látszik a karakterfejlődés.

Így neveld a sárkányodat 2_02

Barátai esetében valamivel mókásabb a helyzet, ők sokkal éretlenebbek, ami megfelelő poénforrást biztosít, merthogy a kicsik és nagyok szórakoztatásához ez is szükséges. Mindenképpen akartam szót ejteni a drámáról, merthogy van ilyen vonal is, ami talán egy picit mély egy animációshoz képest, de nekem tetszett. A csattanóra természetesen nem világítok rá, de az érző felnőtteket és egyes gyerekeket is biztosan meg fogja érinteni valamennyire. Ekkor már tudtam, hogy ez a húzás plusz egy pontot ér majd a végső értékelésnél.

Sárkányok. Abból aztán akad bőven, de nem is ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy mennyire színes a felhozatal. Akadnak vicces, pufi, kecses, tekintélyes, sőt gigászi méretű is, de egyik sem ijesztő. Nyilván a nagyobbaknak, erősebbeknek nem árt, ha van egy kis tekintélyük, de a tekintély nem egyenlő a félelmetességgel, és ez fontos egy gyerekközönségnek készült film esetében. Egyébként szívesen néztem a sárkányokat, de mindközül Éjfúria a legbitangosabb. Jó kis karakter, remekül illik Hablatyhoz, vicces, menő és bírja a gyűrődést. SPOILER Tetszett, hogy behozták új szereplőnek Hablaty anyját, akinek sárkánya is legalább annyira jó arc, mint ő. SPOILER VÉGE

Így neveld a sárkányodat 2_03

Sajnos a 3D-t nem sikerült elkerülnünk, de megfogadtuk, hogy máskor inkább nem megyünk moziba, ha nincs lehetőség sima változatra. Nem mondom, hogy semmit nem adott hozzá, mert ez nem lenne igaz, de ez pont az a film, ami hibátlanul működött volna kétdében is. Az animációs lényegében fölösleges is megemlítenem, hiszen a DWA nem most kezdte az ipart, és ez meg is látszik. Az emberkarakterek és a sárkányok egyaránt gyönyörű kidolgozást kaptak, de hát ez manapság már alap egy ilyen kaliberű alkotásnál.

Nem is húznám tovább a sorokat, és nyugodt szívvel küldök mindenkit moziba, akinek elnyert tetszését az első rész. 9/10. És még több ilyen folytatást!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .