Értékelés: A hét mesterlövész (The Magnificent Seven)

Adott egy álmos kisváros, Rose Creek, amelyet az iparmágnás Bartholomew Bogue tart elnyomás alatt. A város kétségbeesett lakói, élükön Emma Cullennel egy csapat törvényenkívülihez fordulnak segítségért. A csapat tagjai között vannak fejvadászok, szerencsejátékosok és bérgyilkosok is: Sam Chisolm, Josh Farraday, Jóéjt Robicheaux, Jack Horne, Billy Rocks, Vasquez és Véres Aratás feladata lesz leszámolni Bogue-gal. Ahogy a végső összecsapásra készülnek, a hét mesterlövész ráébred, hogy amiért küzdenek, az több a puszta fizetségüknél.

Nehéz a bányászok élete, hát még a Rose Creekieké! Tisztában vagyok vele, súlyos hiba, de egyik eredetit sem láttam A hét mesterlövészből, viszont nem árt tudni, hogy a Charles Bronsonos-Steve McQueenes is egy feldolgozás volt, a pár évvel azelőtt készült Akira Kurosawa-féle A hét szamurájé. Visszatérve az idei változathoz, a Sony Pictures és az MGM ott rontotta el, hogy nem adtak szabadabb kezet Antoine Fuqua rendezőnek.

a-het-mesterlovesz_02

Fuqua filmjeitől már megszokhattunk egyfajta brutalitást, amitől nem marad távolt A hét mesterlövész sem, ugyanakkor helyenként mehettek volna mélyebbre. Úgy éreztem, hogy fölöslegesen beletuszkolták a PG-13 korhatár besorolásba, aztán meg nézhettek, hogy hová tűnt a befektetett kilencven milliójuk. Amerikában egyébként épphogy visszajött ez a szám, nem egy sikerfilm, és ezt az is tetézi, hogy manapság nehéz jó westernt készíteni. Az Aljas nyolcas azért működött jobban, még a hosszabb játékideje ellenére is, mert ott nem voltak megkötések, nagyjából azt csinált a rendező, amit akart. Na meg Tarantino és a western cimborák is.

Van viszont sok apróság, amit senki nem vehet el ettől a filmtől: a tehetséges szereplőit, a gyönyörűen fényképezett tájait, és a felejthetetlen akciójeleneteit, abban viszont biztos vagyok, hogy maradandó élményt nyújtó pisztolypárbaj tanúi nem voltunk. Természetesen ez nem egyenlő azzal, hogy Billy Rocks hajtűs mutatványa ne érdemelne említést, és persze akadtak még kisebb-nagyobb kellemes meglepetések is.

a-het-mesterlovesz_01

Denzel Washington továbbra is egy olyan színész, aki habkönnyű profizmusával minden egyes alkalommal kilóra vesz meg magának. Chris Prattnek elég nehéz lemosnia magáról a westernközegbe került Star-Lordot, de nem lehetetlen a küldetés, csak erre még nem mostanság lesz példa. Ethan Hawke karaktere is tele van jobbnál-jobb pillanatokkal, viszont Washington mellett a másik nagy kedvenc a férfi frontról Vincent D'Onofrio. D'Onofrio gyönyörűen megmunkált színészi játékkal bizonyít ismét, az akcentusa pedig mindenen túltesz. Ahogy írtam, végül is kedveltem én az összes szereplőt, köztük Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo és Martin Sensmeier karakterét is. Mindenki kap egy kis bemutatkozót, és fontos, hogy nem éreztem azt, hogy ez egy kijelölt út volt, hogy kötelezően meg kellett tenni ezeket a lépéseket is.

Haley Bennett lényegében az egyetlen nő a férfiak között, szokásához híven most is bámulatosan nézett ki, az abszolút eyecandy kategória, aki egyébként nem most először dolgozott együtt a rendezővel. A fő gazember nagyon kemény, erről Peter Sarsgaard gondoskodik zseniális színészi alakításával. Rajtuk kívül feltűnik még Luke Grimes, Matt Bomer, valamint Cam Gigandet sem tudott kimaradni a bajból.

a-het-mesterlovesz_03

A történetbe bele is köthetnék, de butaság lenne mást várni, mint amiről ez az egész küldetés szól. Az abszolút bajos része a dolognak, hogy ez 2016-ban már nem igazán szögezi le, vagy hívogatja mozizásra a nézőket. Ez így kevés, és ez a legfőbb baja ennek a westernnek. Persze akkor, ott, a filmet nézve kárpótolnak a gyönyörűen fényképezett tájak, az egyedi kameraszögek, a tűéles kép, és a makulátlan tisztaságú hanghatások is, amelyek voltaképpen életet lehelnek e bosszútörténetbe. No igen, a bosszú részébe már bele sem megyek, hiszen ez a fogalom szintén nagyon divatos manapság.

A lényeget kifejtettem nektek, ezek alapján már könnyebben el tudjátok dönteni, hogy akarjátok-e ezt a filmet, vagy sem. Nem mondom, hogy megbántam, viszont biztos vagyok benne, hogy fél év múlva nyoma sem lesz az emlékeimben A hét mesterlövész ezen változatának, szóval hiába az egyedi megoldások, a szép képek, és a jó színészek, nem tudok rá kerek számot adni, így marad a 7/10.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 hozzászólás

  1. ZsoltLee

    Én miután megnéztem ezt, és egypár de ja vu-m volt az 1960-as filmről. megnéztem azt is és azt kell mondjam nem rosszabb mint a régi remake a hét szamurájnak.