Értékelés: Batman: Kezdődik! (Batman Begins)

Batman Kezdődik!Honnan származik Batman, Gotham City rejtélyes őrangyala? Christopher Nolan filmje, a Batman: Kezdődik! választ ad azokra a kérdésekre, melyek generációk óta foglalkoztatják a Sötét Lovag rajongóit. A szülei halálát feldolgozni képtelen Bruce Wayne (Christian Bale) beutazza a világot, azt kutatva, miként vehetné fel a harcot az igazságtalanság ellen, és védhetné meg az ártatlanokat. Wayne visszatér Gotham Citybe, és hűséges komornyikja, Alfred (Michael Caine), Jim Gordon nyomozó (Gary Oldman) és szövetségese, Lucius Fox (Morgan Freeman) segítségével szabadjára engedi alteregóját: Batman-t, az álarcos hőst, aki erejét, intellektusát és szupermodern fegyverarzenálját kihasználva küzd a várost fenyegető gonosz ellen.

A valaha készült legjobb eredettörténet és újragondolás, amit láttam, melynél Christopher Nolan és David S. Goyer közösen írt forgatókönyvével arra ment rá, hogy Bruce Wayne mit fedez fel magában, és mit sikerül tanulnia belőle, ami hatalmas erénye a Kezdődik-nek. Gondolom, Christopher Nolant senkinek nem kell bemutatni, hiszen napjaink egyik legnagyobb rendezőtehetsége, aki már bő egy évtizede maradandó alkotásokat ad ki kezei közül. Ha jól emlékszek, annak idején ettől a filmtől senki nem remélt, és nem várt sokat, de 2005 egyik legnagyobb filmje kerekedett ki belőle. Elég nehéz szavakba önteni a látottakat, pedig már nem először néztem újra, de mióta megy a filmnews.hu még nem láttam.

Az angol származású Christopher Nolan nem csak simán eszményi rendező, hanem vitt a történetbe érzelmeket, nem csak úgy felhányta a vászonra, és itt bizony azonnal visszaköszön a mesteri munka, ami csak és kizárólag az ő érdeme. Fejben nem volt meg, de $150 milliót költöttek a denevérember újrázásra, ami meglátszott, és élő példája annak, hogy kell hasznosan elkölteni ennyi zöldhasút. Arra utalok, hogy elég csak ránézni a stáblistára, és máris nem sok minden marad ebből a pénzből, és ez a művészet.

Kezdem rögtön az elején, hiszen ők is így tettek. A gyerekkori kitekintés elengedhetetlen a tökéletes eredettörténethez, ami által megértjük hősünk félelmeit és érzelmeit. A szülők és a gyerekkori Bruce szerepére nagyon találóan választották ki a színészeket, így ezen a téren is elégedettek lehetünk. A lényeg, hogy nem féltek új földekre terelni a denevérembert, így még hat évvel később, ebben a feldolgozásokkal teli világban is tökéletesen kimagaslik.

Christian Bale egyszerűen tökéletes választás a címszerepre, akit idén Oscar-díjjal tüntettek ki, és legtöbb filmjében mesterien hozza a rábízott figurát, így természetesen itt sem tett másként. Hiába szeretem a régi (1989) Batmant és Tim Burtont, Michael Keaton alakítása Bale mellett eltörpül. És nem azért, mert Keaton nem jó színész, hanem mert jelen esetben jobban megteremtették az alapokat, a gyökereket, amire nagyobb munka volt építeni. Rajta kívül rengeteg neves színészt összerántottak erre a minőségi mozira, kezdem a félig-meddig mellékszereplőnek számító Liam Neesonnal, aki ugyan nem sok időre tette tiszteletét, de annál maradandóbb élményben részesített, és egyben egy nagyon jó fő gonoszt alakított. Michael Caine, Gary Oldman és Morgan Freeman mindhárman olyan és annyira tapasztalt vén rókák, akik egyszerűen nem tudnak nem jól alakítani, illetve veszíteni, így szerintem fölösleges pazar játékukat újra bemutatni. Cillian Murphynek igazi kis "inkábbnemíromki" feje van, mégis Batman kiváló ellenségét keltette életre a Madárijesztőként, akinél eszement faszán voltak megalkotva a vizuális effektusok, melyről tükröződött a színvonalas munka, ami egyben hatásvadász is. Érdemel még néhány szót a makacs fiatal ügyésznőt megformáló Katie Holmes, akit szintén nagyon bírtam szerepében. Illetve Batman egyik ősi ellenségét vászonra invitáló Ken Watanabe (Ra's Al Ghul), akinek ugyancsak nagyon jól állt a karakter, bár sajnos csak igen nagyvonalakban ismerem figuráját.

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző felcsigázó komponálásai remekül festik alá a film minden egyes jelenetét, így e téren sem lehet panaszunk. Tetszettek a gondosan kidolgozott párbeszédek, melyek a forgatókönyvírók érdemei, illetve Batman kettős hangja ugyancsak hatalmas ötlet.

Ugyan személyes eszközeinek nem mindegyikét, de a legelsőket saját kezűleg tervezte és munkálta meg, amivel még eredetibbé válik az egész feelingje.

Pompásan nézett ki Gotham City szennytől, mocsoktól, korrupt zsaruktól és mindenféle bűnözőktől bűzlő utcái, amivel nem csak én, de a legnagyobb képregényrajongók is egyetértenek. Nyugodtan javítsatok ki, ha nem így van. Ide tartozik még az Arkham Elmegyógyintézet, melynek az angliai Cardington adott otthont.

A Batmobile-os üldözős jelenet még többszöri nézésre is a film egyik legcsodálatosabban felépített akciójelenete, ami közben adrenalint pumpál a nézőbe. Az új Batman-filmeket csakis eredeti hanggal vagyok hajlandó megnézni, mert a szinkron miatt csak alább marad a teljesítmény.

A 140 perces játékidő elég volt, hogy mindent tökéletesen kibontsanak, mert itt bizony nem nagyoltak el semmit, még a végső összeütközést sem. Epic és 10/10. Ez a véleményem.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

6 hozzászólás

  1. joe cole

    Én is múlt héten néztem újra.
    Szerintem is nagy film, bár volt azért hiba benne.
    Például miért ugrott Batman fel a vonatra, majd egy kis Ducarddal való beszélgetés után leugrott, mielőtt a vonat lezuhant a pályájáról. Vagy én hagyok ki valamit többszöri nézés után is??? Mert ugye a vonat és így Ducard sorsát Gordon intézte a Batmobillal…

  2. Anonymous

    Szerintem is nagyon jó film, az a vonatos mizéria azért kellett, hogy talán sikerül megkímélni a vasutat amit a szülei pénzeltek, a robbantás csak utolsó lehetőség volt, vagy egyszerűen kellett az action jelenet :)

  3. Nekem nem tűnt fel semmi ilyesmi, pedig a TDK-t tartottam jobbnak, ezt csak olyan erős 8-9nek, de így filmes hozzáállással is tudja a 10et a fent leírtak miatt. Avagy azt akarom mondani végül, hogy nem az elfogultságom miatt nem vettem észre a “hibát”, amit írsz.

  4. Én ha csak meghallom a zenéjét, látok róla egy kritikát, újra meg újra késztetést érzek, hogy megnézzem. Ez az a film amit legtöbbször láttam életemben (még a Sötét lovagnál is többször) mert egyszerűen tökéletesnek vélem.

  5. Anonymous

    Még a trailere is hihetetlen dinamikát és amócionális töltetet ad a filmnek. Kedvenc vágásom benne, mikor Rachel szavai után rögtön Luciust látjuk, amint bemutatja a leendő arzenált.

    “Mi esélye van Gothamnek, ha jók nem tesznek semmit?”
    #
    “Nomax túlélőruha a gyalogság részére;
    Kevlár tárolóheveder;
    Gázsugarú mágneses horganypisztoly;
    ionmagnetikai zsinór 200 kilós terhelhetőséggel;”

    Egyszerűen lehengerlő! Kedvenc trilógiám, és mondom ezt úgy, hogy a 3. részt még nem is készítették el!”

    L’Angelus