Értékelés: Az útvesztő (The Maze Runner)

Thomas egy sötét liftben ébred, és a nevén kívül nem emlékszik semmire. Mikor az ajtó kinyílik, sok fiatal srác társaságában egy rejtélyes Tisztáson találja magát. A különös csapat egy dologra koncentrál: a menekülésre. Világukat egy titokzatos és veszélyes labirintus veszi körül. A szökés lehetetlennek tűnik, de ők nem adják fel a reményt. Minden nap Futárokat küldenek ki, akiknek egy feladatuk van: feltérképezni az Útvesztőt. Egyszer csak egy lány is csatlakozik hozzájuk, aki végzetes üzenetet hoz magával: hamarosan minden megváltozik…

Az útvesztő ősz elején kimaradt moziban, úgyhogy a házimozis megjelenés hibátlan volt, hogy pótoljam eme ifjúsági regényadaptációt. Mint azt írtam párszor, az alapötlet érdekesnek tűnt, de mikor eljött a premier ideje, már nem voltam ennyire lelkes, ráadásul a CineFest kellős közepén. Nos, nem olyan rossz a helyzet, mintha kétszer ilyen rossz lenne, viszont semmi maradandót nem kapunk. Átlagos kalandfilm olykor erősebb, olykor pedig gyengébb fantáziával. Azon már meg sem lepődöm, hogy a fiataloknak ez bejön, pedig a fantáziafilmektől távol áll.

Az útvesztő_01

Wes Ball rendezett, és mivel nem sok pénzből készült, aminek a tízszeresét termelte vissza világszinten, naná, hogy készül a folytatás. Ball munkáján érződik, hogy kezdő motoros, néha nem volt eléggé 'összefogva' a film, és ez negatívan hatott. Magyarra fordítva, egy idő után felütötte fejét az unalom. Persze az elején ez még másként volt, hiszen egy teljesen új közegről beszélünk, ami eleinte fenntartotta az érdeklődésem, egy idő után viszont kiszámíthatóvá vált. Nyilván ez nem a rendező hibája, hanem az alapokat adó könyv szerzőéé, ellenben van valami, amit nem lehet elvenni.

Ez pedig nem más, mint a karakterek. Thomas és Alby például tök érdekes karakterek, akiknek cselekedeteit mindig érdeklődéssel követtem nyomon. Ellenben a Will Poulter által játszott Gally a Családi üzelmek után nehezen adja el a keményen lázadó ifjút, akinek semmi sem tetszik. Egyszerűen nem tudott hiteles lenni - nyilván itt azok jól járnak, akik nem látták az előbb említett vígjátékát. De térjünk vissza Thomasra, a zöldfülűre, akit Dylan O'Brien keltett életre, méghozzá kimondottan korrektül. Hihető a törtetése, az érdeklődése pedig bámulatos, és ezek voltak azok a tényezők, amik előrevitték a történetet.

Az útvesztő_02

Aml Ameen (Alby) sem egydimenziós figura szerencsére, és körülötte is rengeteg a rejtély. Thomas Brodie-Sangster is egy eléggé karakteres egyént alakít, mit is mondhatnék, remek helyettesítője Albynak. Blake Cooper amolyan szerethető gyerek Chuck bőrében, akiről sejthetjük, hogy történni fog vele valami, mert túl szép, hogy… Eleinte hiányoltam a nőket a Tisztásról, de nem sok várakozás után megérkezik az első nőnemű egyén, akit Kaya Scodelario elevenített meg. Nem rossz, kár, hogy erősen Kristen Stewartosan állt a haja. A legnagyobb meglepetést viszont Ki Hong Lee (Minho) okozta, az az ázsiai srác, akinek abszolút rendben van az öltözete, és olyannyira karakteres egyén, mint senki más. Egy igazi szelíd hős, aki egyből az Uncharted videojátékból ismert Nathan Drake-et juttatta eszembe - nyilván az ő tini verziójára gondolok.

Az útvesztő_03

Valamivel többet vártam a látványtól, ami megállja a helyét, de kissé kreatívabbak is lehettek volna esetenként. Maga az útvesztő tetszett, mindig is ez mozgatott ebben az adaptációban, mert túl rejtélyes volt számomra ahhoz, hogy csak úgy elsétáljak mellette. Brutális, ahogyan a több száz tonnás falak mozognak, és változnak, de igazán kíváncsi lennék, hogy milyen mechanizmussal oldották ezt meg. Nem a filmben, hanem úgy "igazándiból"… Itt biztos rögtön elbukna a történet, de nem ez az egyetlen. A Siratók érdekes lények, bár azokról is elsőre levágtam, hogy robot alapjaik vannak. Kicsit azért lehetett volna komplexebb. Vagy én vágyok sokra?

Zavartak még a logikai buktatók, és a szereplők ostobasága. Voltak nyilvánvaló végkimenetelű helyzetek, amire ott volt a szájukban a megoldás, de nem tudtak vele élni. Hát ilyen szegény a mai fiatalság elméje? Sajnos ez sem igazán azért felel, hogy élvezetesebbé tegye a szórakozásunkat, amiért igazán nagy kár. Részemről ez így egy gyenge 7/10, és a folytatás is vélhetőleg megmarad otthon nézősnek.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 hozzászólás

  1. zsocso

    Ki nem állhatom a young adult regényeket/filmeket, de azt kell hogy mondjam, hogy a Maze Runner egy kellemes meglepetés volt. Jobb volt, mint vártam. Végig érdekelt, hogy hova vezet a történet.