Értékelés: Armageddon (1998)

Armageddon poszterA Bibliában, a Jelenések könyvében a Sátán vezette gonosz erők és a Jó seregei Armageddonnál vívják meg végső harcukat. Hatalmas méretű aszteroida közeledik a Föld felé, 40.000 km/h sebességgel. A becsapódás - amely elkerülhetetlennek látszik - bolygónkat teljes megsemmisüléssel fenyegeti. A NASA egyik vezetője, Dan Truman egyetlen esélyt lát a megmenekülésre: ha sikerül még az űrben elpusztítani a fenyegetően közeledő égitestet. Ezért elképesztő tervet eszel ki: megbízza a világ legkiválóbb olajfúróját, Harry S. Stampert és válogatott kemény fickókból álló csapatát, hogy űrhajóval közelítsék meg az aszteroidát, szálljanak le a felszínére, fúrjanak le a mélybe, és a keletkező alagútba eresszenek le egy óriási nukleáris lövedéket. A sokat próbált csapat élete legnagyobb fizikai és lelki megpróbáltatásait éli át a hősi küldetés során, melynek nem kevesebb a tétje, mint a Föld sorsa!

Michael Bay, te jó ég! Mit műveltél 1998-ban? Nagyjából ez a véleményem kicsit „szakmai” szemmel nézve az Armageddont. Természetesen rengetegszer láttam már, sőt anno még moziban is, de akkoriban még nem tudtam értékelni. Fenébe! Visszatérve a filmre, okozott pár meglepetést, mikor az elején az íróknál feljönnek olyan nevek, mint J.J. Abrams, vagy éppen Tony Gilroy – többek közt. És melléjük társul Bay, mint rendező, szóval egyáltalán nem csodálkozok, hogy ekkora hiper-szuper megakatasztrófa filmet hoztak össze, ami még mindig megállja helyét, és bele se merek gondolni, ’98-ban milyet szólhatott ez.

Ugyan meglepetést már nem okozott, de még most is izgalmasnak és akció-dúsnak tartom, és kétségtelenül a kultuszfilmek közé tartozik nálam. Még mai szemmel nézve is kődurva, hogy már akkoriban milyen trükköket alkalmaztak, és hogy mennyire ott volt például, mikor a meteorzápor pusztítás végez, mondjuk Párizsban, vagy bárhol máshol. Tény, hogy ehhez nagyban hozzájárult a $140 milliós gyártási büdzsé, ami érthető az előbb leírtak, és a nagyobb színésznevek miatt.

Nézzük csak azokat a színészeket: Kezdem rögtön a régi akciósarcok közül egyik kedvencemmel, Bruce Willisszel, aki tudja, mitől döglik a légy, és hozott nekünk mókás perceket, akciót, izgalmat, drámát és Armageddon hangulatot. Egyébként mindegy, kit veszek elő a szereplőgárdából, hiszen nagyot játszott Billy Bob Thornton, Ben Affleck – a Bruce Willis lányára hajtó -, Liv Tyler, Will Patton. Steve Buscemi, hopp, itt kicsit álljunk csak meg, nagyon jól érzékelhető, hogy tizenkét év alatt mennyit változott Buscemi, aki mostanság az HBO sikersorozatát viszi a hátán. Akadt még itt nekünk egy sorozatos arc, Mahone, vagyis William Fichtner, de ne feledjük Owen Wilson vagy Michael Clarke Duncan nevét sem.

Pár héttel ezelőtt láttam az Amageddon egyik bemutatóját (nem ezt, amit alább látsz), és rájöttem, hogy 1998-ban nem tudtak bemutatót csinálni. Most pedig pont fordítva van: sokszor bemutatót tudnak csinálni, és kb. annyi a filmben az izgalmas rész. Volt rá példa az utóbbi időben nem egy. Pontjai? 9/10 abszolúte megy rá, és bármikor jöhet újra.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás