Értékelés: A kezelés (The Sessions)

A kezelésMark O’Brien (John Hawkes) harminchat éves és szűz. De ezúttal ez nem egy vígjáték kezdete. A férfi a gyermekbénulás-járvány áldozata: gyerekkora óta fekvésre és szinte teljes mozdulatlanságra ítéltetett, egy vastüdő tartja életben. Egyébként romantikus alkat, a költészet szerelmese, diplomás… és végre szeretne igazán férfivá válni. Egy szexterapeutához (Helen Hunt) fordul segítségért, aki különös foglalkozásától eltekintve átlagos amerikai családanya. A szakértő vállalja, hogy néhány kezelés során beavatja paciensét a szexualitás tudományába. De találkozásaik során mindketten egészen mást tanulnak, mint amire számítottak. Kapcsolatuk átalakul, és barátságuk kölcsönös nagy felfedezésekhez vezet, míg végül alapjaiban változtatja meg mindkettejük életét.

Nehéz a téma, bár bevallom őszintén, hogy a történetről mit sem sejtve kapott esélyt ez az Oscar-jelölt alkotás, amely tavaly a Sundance Film Fesztiválon mutatkozott be a nagyközönség előtt. Mióta megy a filmnews, két kezemen meg tudom számolni, hogy mennyi filmről nem írtam értékelést. Ez is ilyen lett volna eredetileg, de így néhány nappal később ott tartok, hogy nem tudom írás nélkül hagyni. Alapjában véve nem szeretem az olyan filmeket, amelyek a főszereplő nyomorúságával veszik meg a nézőt, emiatt baromi kínosan éreztem magam a film közben.

Azonban Ben Lewin alkotása sunyi. Nem igazán tudtam azonosulni a főszereplőkkel, pedig a történet igazán szívszorongató, ám most így néhányat aludva erre az egészre, értékes és eredeti kis dráma ez, mert folyton itt motoszkál a fejemben. Kimondottan kellemetlen filmélmény, amit úgy értsetek, hogy szorongással járt. Nem szeretem az ilyet, viszont látom az értékeit, és elismerem.

Remek film, a főszereplők egyszerűen zseniálisak, Helen Hunt gátlásaival együtt ruháit is levetette a szerep kedvéért, és hatalmas játékot láthatunk tőle, és John Hawkestól egyaránt. William H. Macy sem okoz csalódást természetesen.

Ezúttal sebtében zárnám is a soraimat, és csak javasolni tudom, hogy érdemes meggondolni, hogy kinek mennyire van szüksége erre a filmre. 7/10.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .