Értékelés: Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love)

Ízek, imák, szerelmekMindene megvolt, amire a modern nőnek szüksége lehet: férj, ház, karrier, belátható távlatok – ám Liz Gilbert (Julia Roberts) rájön, hogy egyikre sem vágyik. Arról viszont fogalma sincs, hogy mire van szüksége igazán. Egy csúnya válás után egy váratlan döntéssel elhagyja addigi élete biztonságos kereteit, és hosszú útra indul, hogy teste és lelke is megkapja, amire igazán vágyik. Utazásai során Olaszországban felfedezi az evés őszinte örömét, Indiában megismeri az ima erejét és végül Balin váratlanul átélheti a belső békét és az igaz szerelemmel járó kiegyensúlyozottságot.

A forgatókönyv Elizabeth Gilbert nagysikerű, saját életén alapuló könyvéből készült, mely gyorsan bestsellerré vált. Ryan Murphy úgy érezte maradandót tud belőle alkotni, ezért fogta Julia Roberts-et, akinek köszönhetően minden apró mozzanatot a lehető legjobban átérezhettünk. Murphy részéről úgy gondolom, elkövetett mindent, ami ebben rejlett, hiszen egy tök jó úti filmnek is megteszi akár, de nem ezen van a fő hangsúly.

Kicsit félrevezető a bemutató, ugyanis Javier Bardem nem kap nagyobb szerepet, mint mondjuk James Franco. Franco szerepének már csak azért is örültem, mivel ez amolyan komolyra vevős tréningnek megtette, mielőtt érkezik a 127 Hours-je. Tőle szintén egy kiegyensúlyozott, laza, nyugodt szerepet láthattunk, szóval van benne tehetség, ez tény. Javier Bardem ugyancsak az előbb említett fiatal színésztársa mellé sorolható. Julia Roberts amellett, hogy sokoldalú, tapasztalt és minden érzését hihetően kimutató színésznő, még korához képest nagyon jól tartja magát minden tekintetben. Összességében a színészekkel meg voltam elégedve, egyedül Billy Crudup lógott ki kicsit a sorból, valahogy nálam hiteltelen volt az egész, amit csinált.

A szkript a bevezetőnél és Olaszországnál jól működött, kellemes időtöltés a néző számára, sőt még az olaszoknál jó néhány nyálcsorgató jelenetet is kapunk az íncsiklandó kajáknak köszönhetően, de amikor Indiára került a sor, valahogy kicsit lapos lett az a rész, és ez az egyik tényező, amiért lejjebb csúszott egy ponttal. A $80 milliós költségvetés nagyobb része a három fő helyszínnek tudható be, de legalább szépen bemutatja azokat a helyeket, kultúrákat, ahol megfordul hősünk. Bali a végső és gyönyörű helyszín, ahol zökkenőmentes és vidám percek várnak a nézőre.

Kategóriáját nézve mindenképpen drámára mentek rá jobban, mert ugyan van benne romantikus rész, viszont nagyobb teret kap benne az élet egyik nagy kérdése. Akadtak itt azért lazább, viccesebb pillanatok, amiket nagyrészt Olaszországban szorgalmaztak, például marhára tetszett a kézzel mutogatós-kifejezős jelenet, vagy a néha elhangzó szóviccek. Na igen, ha már szóba került a szöveg: a magyar felirat több helyen bakis, botrányosra sikerült, rengeteg félrefordítás, lefordítatlan félmondatok. Ez így ebben a formában marha nagy csalódás, remélem, a DVD-re nem ez a szöveg kerül! Kétlem, hogy nincs az országban olasz tudással rendelkező ember, akit meg lehetett volna kérdezni.

Nem mondom, hogy többet vártam, de egy ideig még bíztam benne, hogy egy nyolcas összejön neki, de az előbb említett néhány lapos tízperc miatt 7/10-nél lyukadtam ki vele. Minden olyan embernek ajánlom, aki hisz a szerelemben, viszont vigyázat, mert töprengős, gondolkozós film, ami mondanivalóval is rendelkezik. Szerencsére.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .