Értékelés: Cowboyok és űrlények (Cowboys & Aliens)

Cowboyok és űrlények1873, Arizona. Egy idegen támolyog be a sivatagi kisvárosba, Absolutionba, és semmire nem emlékszik a múltjából. Az egyetlen nyom egy rejtélyes bilincs az egyik csuklóján. Hamarosan rájön, hogy a városka lakói nem szívlelik az idegeneket, és senki meg sem mozdul, amíg nem kap erre parancsot a vasöklű Dolarhyde ezredestől. Ez a város félelemben él. Ám Absolution hamarosan olyan félelmet fog érezni, melyet fel sem tud fogni, mert a várost égi fosztogatók támadják meg… és hirtelen a megvetett idegen lesz az egyetlen reményük. A revolverhős lassacskán emlékezni kezd, ki is ő, honnét jött, és rájön, hogy a birtokában van egy titoknak, amely esélyt adhat a városnak a földön kívüliek ellen…

Régóta furdalt a kíváncsiság, hogy hogyan vegyítik majd ezt a két nagyon különböző témát, a cowboyokat és az űrlényeket. Jon Favreau megkísérelte a lehetetlent, viszont a végeredmény közel sem lett pompás. Nálam többször fulladt unalomba és fészkelődtem is a székemben, ami ugye nem arról árulkodik, hogy olyan hű de jól éreztem magam. Pedig kár érte, mert elég sok dolog adott volt, bár lehet hogy ott dőlt dugába az egész, hogy a forgatókönyv nagyon sokak munkája, és ez bizony meglátszott. Pedig - többek közt - olyan nevek sorakoznak fel ide, mint Roberto Orci, Alex Kurtzman és Damon Lindelof, akik ritkán adnak ki rossz munkát a kezeik közül, de néha a legjobbakkal is megesik. Hát most ez történt. A sztori úgymond sablon, van az egyik oldal, ahol harcba keveredik két banda és van a másik oldal, az űrlények, akik elrabolnak pár embert, hogy legyen miért harcolni velük. Természetesen az emberek bajban összefognak, eddigi ellenségeskedéseiket félretéve, ez mind szép és jó, de már ezerszer láthattuk, csak épp most másként tálalták.

A hangulat nagyon western, azzal telibe lőttek, hiszen a helyszínek mellett még a zenéket is baromira eltalálták. Jake Lonergan karakteréhez illett Daniel Craig, aki kicsit lazára vette a figurát, talán egy kicsit jobban, mint már megszokhattuk ebben a műfajban, viszont szerintem ez jól működött, és nem tűnt erőltetettnek. Harrison Fordnak ugyancsak nagyon jól állt ez a vasöklű ezredes szerep, ráadásul nem kicsit hasonlított Indyre. Olivia Wilde meztelenkedős felbuzdulása mellett nem tudok szó nélkül elmenni, kicsit túlságosan nagy port kavartak a tábortüzes jelenetéhez, és végül lett belőle a nagy semmi. Mondjuk ez már akkor világos lett számomra, mikor megkapta a PG-13-as korhatár besorolást. Nagyon komoly hatást értek még el Jake hajdani bandájával, ami telis-tele volt súlyosabbnál súlyosabb arcokkal, és nagyon vadnyugatiasan hatott oda, ahová kell. Szinte pompás. Ellenben az indiánokkal, akikkel nem tudtak mit kezdeni, már-már nevetségessé is tették magukat.

Akkor most mondom, vagy mi, írom, ami zavart. Az űrlényeket először nehezen fogadta be a gyomrom, de nem ítéltem el őket elsőre. Kicsit olyan Alien-szerűre sikeredtek, de ezt a részét hagyjuk, ami igazán zavart velük kapcsolatban, hogy amikor először csatáztak az emberekkel, akkor szinte megölhetetlenek voltak, utána pedig már egy indián is megöli lándzsájával? Oké, hogy megtalálták a gyenge pontjukat, de ezen akkor is jókat derültem. Meg ami még eszement furcsa volt nekem, hogy olyan semmilyen módon lett felépítve az egész film. Először kisváros, aztán egy kis banda-ismertető, utána megjelennek az indiánok is. Valahogy olyan szedett-vedettnek tűnt ez nekem, mintha csak egymás után pakoltak volna különböző jelenetsorokat. Nyitott szál maradt továbbá, hogy mi táplálta a Craig kezére került fegyvert, amivel kiválóan lehet aprítani a nem evilági lényeket - és mást nyilván. Mert emellé még társul, hogy töltény volt dögivel, itt ugrott be a Rambo, amiben mindig lőttek, de sose töltöttek.

Hazudnék, ha azt írnám, hogy egyáltalán nem tetszett, de azért bőven akadtak olyan részek, amiket nem szívesen láttam. Voltak jobb pillanatai is, de közel sem emelkedik ki annyira, mint ahogyan azt az ember elvárná egy Jon Favreau-filmtől, melynél executive producerkedni Steven Spielberg ugrott be. A 6/10 elfér rá, mert az első 30-40 perc kimondottan bejövős lett, és a végére megint csak belelendültek, de akkorra már régóta vérzett a seb, amit már nem tudtak maradéktalanul ellátni.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 hozzászólás

  1. Egyetértek a 6/10-zel. A trailer alapján én bizony sokkal többet vártam a filmtől. Néhány rész kifejezetten unalmas volt.