Értékelés: Élve eltemetve (Buried)

BuriedPaul Conroy (Ryan Reynolds) még nem áll készen a halálra, de hat láb mélyen ébred a föld alatt, és fogalma sincs, hogy ki által, és miért került oda. A valóéletben gépkocsivezető és családapa, akinek élete egyik napról a másikra fenekestül felfordul, és pokoli harcot kell, vívnia az életben maradásért. Eltemették egy mobillal és egy öngyújtóval, hogy kapcsolatba tudjon lépni a külvilággal, hogy a külvilágiak összerakják a hozzá vezető nyomokat, de lehetőségeik igen korlátozottak. Alig van térerő, gyorsan merül az akkumulátor, fogy az oxigén, ami a legnagyobb ellenségévé válik, így versenyt kell futnia az idővel. Leküzdeni a pánikot, a kétségbeesést és az elmezavart. Paul megmentésére mindössze 90 perc áll rendelkezésre, mielőtt a legrosszabb rémálma valóra válik.

Végre itt az angoloknál kiadott Buried DVD-n, ami ékes példa arra, amit az egyik elmélkedős posztban írtam, vagyis ha van egy jó ötleted, nem kell hozzá dollár raklapszámra, de még egy rakat híres színész sem. Utóbbiból elég ha Ryan Reynoldsot megszerzed, de az sem árt, ha van egy érdemleges forgatókönyved. Nos, a forgatókönyvben elkövetett apró malőr, hogy az eleje kicsit nehezen indul be, de úgy a harmincadik perctől jönnek a jobbnál jobb pillanatok, amikor már igazán kezd a tetőfokára emelkedni a hangulat, és tényleg elkezdesz izgulni Paulért, hogy vajon sikerül-e kijutnia? Több fesztiválon bemutatták az R-es besorolású drámát, és talán emiatt tudott olyan lenni, amilyen.

Egy olyan filmről írok, amibe ha nem éled bele magad, semmire nem mész vele, ráadásul unatkozássá is fajulhat a helyzet. Kisebb negatívumként éltem meg az elején kívül, hogy került bele néhány olyan telefonbeszélgetés, aminek jelentősége szinte semmi, pedig spórolnia kellett volna az akkumulátorral. Illetve lenne még két dolog, de ezeket inkább hagyom, mert ronthat a filmélményen.

Meg kell említenem a cseszett jó hangvágást, ami sokszor dob az élményindexen, de ezen kívül ilyen még a koporsó belsejének részletes bemutatása, vagy a kameraállások, de még a zene is rájátszik az összhangra. És akkor már meg sem említem, hogy amikor azt hinnéd, hogy végig egyhangú lesz, akkor elkezdik adagolni szép sorban a meglepetéseket, amik újra csak növelik az izgalomfaktort.

Íme, egy példa, mennyire kell őrültnek lenni ahhoz, hogy egy ilyen szerepet bevállalj. Ryan Reynolds a szerepét szintén kiválóan kezelte, mert meg tudott győzni, és egy idő után tényleg elhittem helyzetét. Arról nem beszélve, hogy marhára izgultam, mi fog történni vele, és a vége igazán odateszi magát, amitől nem langyosodik el a feeling. Le a kalappal mindenki előtt, de főleg előtte.

Tetszett az ötlet már amikor meghallottam, és minden elfogultságot félretéve megkapja a stabil 7/10-et, mert ebből a témából Rodrigo Cortés rendező kőkeményen kihozta a maximumot, így neki is jár a vállveregetés. Minden viccet félretéve, klausztrofóbiásoknak lehet, hogy jobb, ha kerülik.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .