Értékelés: A félszemű (True Grit - 2010)

A félszeműA tizennégy éves Mattie Ross apját hidegvérrel lelőtte a gyáva Tom Chaney, és a lány eltökéli, hogy az igazságszolgáltatás kezére adja a bűnöst. Segítséget kér az iszákos, hamar a fegyveréhez kapó békebírótól, Rooster Cogburntől. Ketten nekivágnak - a férfi tiltakozása ellenére -, hogy levadásszák Chaneyt. Az apja vére azt diktálja Mattie-nak, hogy a bűnözőt az indiánok földjén át is üldözze, és megtalálja őt a LeBouef nevű texasi ranger előtt, aki egy másik férfi meggyilkolása miatt vinné Chaneyt Texasba.

A rettentő testvérpáros, Ethan Coen és Joel Coen a rendezői széken kívül a forgatókönyvírást sem adta ki a kezéből, így saját szkriptjükből dirigáltak. Bizonyára tudjátok, hogy az 1969-es eredetit dolgozták fel, és egész korrekt végeredmény született. Megteremtették azt a bizonyos légkört, amit oly rég nem sikerült senkinek, plusz gyorsan leszerződtettek pár neves, és kevésbé neves színésztehetséget, hogy garantált legyen a siker. Komolyan rendszerint olyan érzésem támadt, mintha egy 30-40 évvel ezelőtti filmet néznék, csak mai színészekkel. Érdekes egyébként, hogy nekem nem pálya a vadnyugat, - legalábbis ez a fajta nem -, mégis lekötött valamennyire, és érdekelt a végkifejlet. Coenék nagy hangsúlyt fektettek a párbeszédekre, így érdemes rá felkészülni, aki esetleg még nem ugrott neki.

Az elmúlt pár évben egyedül az Ed Harris rendezte Appaloosa - A törvényen kívüli várost láttam ebben a műfajban, és ez pár lépcsővel feljebb van, de nem vagyok tőle tökéletesen elragadtatva. Igazából zavart valamennyire, hogy az elején felcsigáztak, még ha lazább is volt a történésmenet, aztán valahol félúton kicsit érdektelenné vált számomra, majd a végére megint megemelkedik hangyányit az alapjárat.

Parádés alakítást láthattunk a mindössze 14 éves Hailee Steinfeldtől, akire még fényes jövő vár, ha nem vész el az éterben. Kétségkívül a film egyik zsenialitásának számít, Jeff Bridegesszel karöltve, aki elővette vadnyugati hangját, amire nem lesz olyan szinkron, ami valaha is visszaadja. Egyébként abszolút úgy tűnt, mintha egyenesen Bridgesre formázták volna a karaktert. Kitűnő választás, és csodásan hozta az iszákos békebírót, akinek eljátszására egyértelműen profi színész kellett. Matt Damon egész jól mutatott ebben a szerelésben, de megérkezett Josh Brolin arra a pár jelenetre, és egy az egyben odavágott neki. Azért valljuk be, Brolin westernesebb arc, mint Damon, de valahol el kell kezdeni. Brolin esetében sajnálom, hogy nagyjából annyit van jelen, mint a poszteren. Visszatérve Damonra, vele se lesz könnyű dolguk szinkronügyileg, majd meglátjátok.

Szóval tényleg korrekt westernfilmet adtak ki a Coen tesók a kezükből, de mégsem tud vastagon fogni a ceruzám, így 7/10-nél lyukadtam ki vele közös megegyezés alapján.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .