Értékelés: Terhes társaság (Due Date)

Terhes társaságPeter Highman (Robert Downey Jr.) hamarosan apai örömök elé néz. A felesége öt nappal későbbre van kiírva, ő pedig mindenképpen mellette szeretne lenni, amikor megszületik az első babájuk. De a véletlen mást tartogat számára: a reptérre igyekezve legjobb szándéka ellenére sem sikerül Atlantából hazarepülnie, ugyanis a sors összehozza egy nagyravágyó színésszel, Ethan Trembaly-vel (Zach Galifianakis), aki meggyőzi Petert, hogy autóval utazzanak keresztül a kontinensen. A szülészet felé tartó ámokfutásuk áldozatául esik jó néhány autó, legalább annyi barátság és Peter minden épen maradt idegszála…

Itt van előttem az egész, ütött, telibe trafált! Gondolom a bemutatóból mindenki leszűrte, hogy ez lesz az év vígjátéka, és úgy tűnik, ezt be is váltotta. Most jön a nyavalygós rész: egy dolgot le kell szögeznem, nem érdemes a Másnaposokhoz hasonlítgatni. Egy és ugyanazon rendező, plusz Galifianakis ebben is szerepel, de tényleg ne ehhez mérjük. Hatalmas road movie-ról van szó, amitől tutira rekeszizomgörcsöt kapsz! Persze ehhez az élményhez nekem nagyban hozzájárult a két főszereplő, de minden elfogultság nélkül tudom írni, hogy leírhatatlanul jól tolta a két fő karakter, de róluk később. A road movie szerkezet bevált, tele laza és több mint szórakoztató képkockákkal, és fergeteges dumákkal. A történet nem tartogat meglepetést, nem is ezért váltunk erre a filmre jegyet, a rendező kilétét, vagyis Todd Phillips nevét már biztosan fújja mindenki, szóval a továbbiakban lássuk a lényeget.

Kisebb negatívum, hogy ellőttek benne néhány tipikus vígjáték mozzanatot, de ez legyen a legnagyobb baja. A bemutatóban szabadjára eresztett poénoktól kicsit tartottam, hogy mi marad a filmre? De megnyugtatok mindenkit, hogy van benne bőven kurázsi! Ugye, ha abba nem került volna semmi vicces jelenet, akkor ki váltott volna jegyet rá? Szükséges kellék ez, de nem megy a film kárára, mert ezen kívül még rengeteg nevetős-fetrengős jelenetre számíthattok. A vicces részekbe azért nem akarok belemenni, mert akkor túlspoilerezném az írást, azt meg ti sem akarjátok. Aki kíváncsi, IMDb-n rengeteg mókás képet talál.

Robert Downey Jr. nevével kezdődik a mondat, mert tény, hogy Zach Galifianakis is odatette magát, de Downey arcmozzanatait és reakcióit nem lehet szavakba önteni! Simán csak tekintélyes, és piszkosul tehetséges színészről beszélünk, aki több fronton megállta már a helyét, így őt nem ragozom tovább. Galifianakis legjobb tudomásom szerint a Másnaposokkal robbant be a napjaink vicces és nem vicces színészei közé. Tőle szintén láthattunk már több féle alakítást, de itt hozta a retardált, idióta karaktert, amire egyébként is hivatott. Jól áll neki, ez való igaz, és tényleg ő a másik mozgatórúgója a filmnek, és ha egyikük nem lenne, meghalna az egész. Jamie Foxx, Danny McBride és Michelle Monaghan csak futólag érdemel említést, mint színészekkel nem volt gond, bár McBride-ot továbbra sem tudom kedvelni, Michelle pedig tök gáz szinkront kapott, még jó, hogy csak keveset beszél benne. Egyébként kis szerepeket írtak rájuk, nem sokat lehet róluk leszűrni.

Fura érzés, de ecsetelgetem itt, hogy mekkora ász vígjáték, viszont került bele egy mélyebb szál, aminek köszönhetően visznek bele némi komolyságot, és picit egyedibbé teszi a cselekményt. Ne ijedjetek meg, mindössze pár percről van szó, és jól áll neki.

Hogy milyen lett a végeredmény? Abszolúte kapja a 9/10 pontot, mert szó szerint szanaszét röhögtem az agyam, és még a Red Bullom is itthon maradt, szóval az életerőmet nulláról húzta fel.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás

  1. a kutyáról egy szót se ejtesz??? háth milyen ember vagy te…. :D:D:D:D

  2. Montana

    Engem felcsigázott ez a kritika. Csak jókat hallani a filmről. Imádom Downey-t és Galifianakis is komoly csóka. :D
    Tuti nézős darab!!

  3. Nagy face, de hagyni kell a filmre is meglepetést :P

    Montana: mindenképp csak ajánlani tudom, nálam hozta az elvárt szintet. Downey hatalmas arcokat vág benne :D Zachről nem beszélve…