A Két nap, egy éjszaka lett Belgium Oscar-nevezettje

Mostanában hozzák nyilvánosságra a világ országai, hogy mely filmet indítják a jövő évi Oscar-díjért a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Bár több nagy filmpiac az utolsó pillanatig vár a bejelentéssel, az már most biztos, hogy Belgium a hazai mozikban október 23-tól látható Két nap, egy éjszakát (Deux jours, une nuit / Two Days, One Night) nevezi a megmérettetésre. A Dardenne-testvérek új filmjének Oscar-esélyeit nagyban növeli a főszerepet alakító Marion Cotillard, aki korábban már a legjobb színésznő kategóriában elnyerte a díjat.

Az Oscar szabályzata szerint a legjobb idegen nyelvű film kategóriában minden ország egyetlen, többségében hazai gyártású és nem angol nyelven forgatott filmet nevezhet, melyek közül végül öten kerülnek a jelöltek közé. Fontos kitétel még, hogy az alkotást 2013. október 1. és 2014. szeptember 30. között moziforgalmazásba kerüljön az adott országban. Belgium 1967 óta nominál filmeket, eddig hét alkotásnak sikerült a legjobb ötbe bekerülnie, közülük kettőnek - a Bikanyak (2011), illetve az Alabama és Monroe (2012) - az utóbbi években.

A Két nap, egy éjszaka lett Belgium Oscar-nevezettje_prev

Az Oscar- és Arany Glóbusz-díjas Marion Cotillard és a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne-testvérek közös filmje egyetlen hétvége történetét meséli el. Sandra (Cotillard) évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás egyaránt a bónuszokra és Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel.

A Két nap, egy éjszakát jegyző Dardenne-testvérek elsősorban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagy kedvencei (eddig minden filmjük ott debütált), azonban Belgium már korábban is bizalmat szavazott nekik: ezt megelőzően a Rosetta (1999), A fiú (2002) és A gyermek (2005) című alkotásaik képviselték az országot, ám a kritikusok szerint ezúttal komoly esélyük van rá, hogy a legjobb ötbe jussanak.

Idén a Két nap, egy éjszaka a második film a Mozinet Kft. forgalmazásában, amelyet Oscarra neveztek: a lengyel Ida még megtalálható a művész mozik műsorán.

A Két nap, egy éjszaka lett Belgium Oscar-nevezettje

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .