Filmek Karlovy Varyból a magyar mozikba tartanak

Nyilván nem azonnal érkezik, de a Mozinet szokásához híven csemegézik az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál programjából, és a kiszemelt filmek az év második felében debütálnak a hazai mozik vásznain. Hogy melyekről van szó? Nézzük bővebben!

Az első és legfontosabb információ, hogy a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájában fődíjat nyert alkotás, az Olli Mäki legboldogabb napja rendezője, Juho Kuosmanen, illetve főszereplője, Jarkko Lahti egyaránt részt vesznek a csehországi fesztiválon, amely egyébként július 1-jén nyitotta meg kapuit, és egészen 9-éig látogatható a szerencséseknek.

Olli Mäki legboldogabb napja

Olli Mäki legboldogabb napja (Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki) - Another View szekció

1962, Finnország. A mindössze huszonöt éves európai amatőr bokszbajnok, Olli Mäki élete legnagyobb meccsére készül: a tét a világbajnoki cím elnyerése. Az egyszerű családból érkező Olli hirtelen a reflektorfényben találja magát, az egész ország őt ünnepli, és hatalmas elvárásokkal tekint a nagy mérkőzés elé. Ollit azonban nem csak a média és a közvélemény tartja nyomása alatt, de ambiciózus edzője, Elis is a végletekig hajtja. És akkor megtörténik a legrosszabb dolog, ami csak történhet egy olyan időszakban, amikor csak Ollinak teljes koncentrációra és kitartásra lenne szükség. Megismerkedik a gyönyörű Raijával és szerelmes lesz.

Juho Kuosmanen író-rendező elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel forgatott filmet mindannyiunk életének igazán nagy mozzanatairól. A történet több mint 50 évvel ezelőtt játszódik, és az Olli Mäki legboldogabb napja tökéletesen idézi meg a korszak filmjeit. A moziban olyan érzésünk lehet, mintha időutazáson vennénk részt, és a '60-as évek elejére, egy francia újhullámos mozi premierjére csöppentünk volna. Az alkotás nem véletlenül nyerte el a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának legfontosabb elismerését, a fődíjat!

Várható hazai premier: ősz

A szobalány

A szobalány (Ah-ga-ssi / The Handmaiden) - Horizons szekció

A legismertebb dél-koreai rendező, Park Chan-wook olyan remekművekkel alapozta meg hírnevét, mint a Bosszú-trilógia, köztük az Oldboy. A Berlinben Arany Medvét, Velencében Kis Arany Oroszlánt, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a Zsűri Díját és a Nagydíjat már egyaránt elnyerő alkotó legújabb mozija csavaros erotikus thriller, amellyel ismét a cannes-i versenyprogramban mutatkozott be a világ előtt.

A szobalány Sarah Waters brit írónő (Suhog a selyem, libben a bársony) egyik regényén alapul, azonban a film a cselekményt az 1930-as évek Koreájába, azaz a japán megszállás éveibe helyezi. Egy szélhámos szemet vet a gyönyörű japán grófnő vagyonára, és céljai eléréséhez felbérel egy ifjú zsebtolvajnőt, aki szobalányként férkőzik a grófnő bizalmába. A férfiak uralta társadalomban a két nő testiségben kicsúcsosodó szövetségre lép, de a három főszereplő számára ebben a kölcsönösen egymástól függő érzelmi és hatalmi játékban semmi sem úgy alakul, ahogy azt bármelyikük eltervezte.

Quentin Tarantino az Oldboyt látva nyilatkozta, hogy Park Chan-wook filmje "sokkal Tarantinósabb, mint bármi, amit eddig alkotott". A szobalányra ez még inkább igaz, e fülledt és feszült, egyúttal lenyűgözően látványos mozi még a legedzettebb nézőknek is tartogat meglepetéseket!

Várható premier: ősz

A sors kegyeltjei... meg a többiek

A sors kegyeltjei... meg a többiek (Ma loute / Slack Bay) - Horizons szekció

Az Arany Pálma-díjas rendező, Bruno Dumont (Flandria) legújabb filmje abszurd, őrült tempójú vígjáték, amely olyan sztárokat vonultat fel, mint Fabrice Luchini (Szerelem a hatodikon, Gemma Bovery), az Oscar-díjas Juliette Binoche (Az angol beteg, Sils Maria felhői) és Valeria Bruni Tedeschi (Lépcsőházi történetek, Esélylesők).

A festői szépségű észak-franciaországi partoknál több turista rejtélyes módon eltűnik 1910 nyarán. A hírhedt nyomozópáros, Machin és Malfoy a Slack-öbölnél kezd nyomozni – a tenger és a Slack folyó találkozásánál, mely kizárólag dagálykor jön létre.

Az itt lakók nagy része halászatból és osztrigatenyésztésből él, a furcsa, zárt közösség egyik meghatározó családja Bréforték. A burzsoá Van Peteghem família csak nyaranta látogat el a tengerre néző kastélyukba, és a dekadens őrültekből álló kompániájuk örömmel tölti együtt a mindennapjait a Bréfortékkel, csak hogy felsőbbrendűségüket bizonygassák. Azonban a két család fiataljai összeszűrik a levet, ezzel alaposan felrázva a hétköznapokat. Közben egyre többen tűnnek el a tengerpartról, a két nyomozó tehetetlen.

Dumont legutóbbi alkotása, a tévésorozatként és mozifilmként is bemutatott A kis kutyafülű gyorsan kultstátuszba emelkedett szerte a világon, a nagy presztízsű filmes szaklap, a Cahiers du Cinéma az év legjobbjának választotta. A Cannes-i versenyprogramban szerepelt A sors kegyeltjei… meg a többiek ennek a sorozatnak a hangulatát viszi tovább, ezúttal még több és még őrültebb humorral, a társadalmi osztályok közötti eltéréseket morbid módon kikarikírozó megközelítéssel és nem utolsó sorban világsztárokkal.

Várható premier: ősz

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .