Értékelés: Vakszerencse (Runner Runner)

Hogyan legyünk gazdagok? Aki régen vagyonra és tekintélyre vágyott, az kereskedő lett, bankár vagy nemzetközi nagyvállalatok szamárlétráját járta. Mára más a helyzet: nincs tiszta pénz - de van gyors pénz. Erre valók az internetes szerencsejátékok. Ám a netes hazárdjátékoknál van egy még jövedelmezőbb szakma: a netes hazárdjáték üzemeltetése. Ivan Block (Ben Affleck) milliárdos, rámenős és veszélyes ember. Costa Ricáról irányítja a cégét, és bármire képes, hogy ő maradjon a nyertes. Ebben legfőbb segítsége a cégvezetője, Rebecca (Gemma Arterton), aki nagyon tud titkot tartani, és nagyon hűséges típus. De lehet, hogy új életet kezd. Mert feltűnik a színen egy férfi (Justin Timberlake), aki született szerencsejátékos: sokat kockáztat, mindig nyer, és ha nyer, sokat visz. Most pedig az egészet akarja.

Úgy tűnik, hogy Brad Furman (Az igazság ára) rendező továbbra is tartja a saját szintjét, ugyanis a Vakszerencse is hasonló utakon jár, mint legutóbbi filmje: simán fogyasztható, de egyáltalán nem kiemelkedő. Tavaly ősszel moziban kimaradt, mert egyrészt épp CineFest idején támadtak vele és a Vérmesék vonzóbb volt a 'kimaradt listáról', másrészt pedig nem igazán győzött meg a szereplőgárda, amiről Justin Timberlake tehetett főleg. Mostanra viszont belátom, hogy közepes színészi képességekkel rendelkezik, és ez a terep kimondottan olyan volt, ahol lazán boldogult. Nem volt szükség nagy színészkedésre, bábnak pedig megtette. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Vakszerencse_01

Egyetlen dolog miatt kapja majd a jobb pontot, ez pedig nem más, mint az eredetisége. Ugyanis ez nem egy adaptáció, hanem egy saját ötleten alapuló krimi-thriller, ami mint feljebb írtam, lazán megnézhető, ha épp nincs mivel elütni az időt. Kellenek ilyen filmek is, és sajnos készülnek ettől jóval gyengébb alkotások is. Igazándiból nagy előnye, hogy viszonylag jó neveket tömörít a szereplőgárda, habár úgy istenigazából egyiküktől sem estem hanyatt. Róluk később részletesebben, visszatérnék még kicsit Furman munkájára. Maga a film hangulata el lett találva, de tényleg közepes, és ezen a színvonalon muzsikál a rendező is. Nem kiváló, de rossz sem. Mondhatni ide elég.

Szóval, ami pedig a szereplőket illeti, Timberlake-ről már leírtam a lényeget, de annyit még hozzátennék, hogy a végére egészen elkezdtem bírni azt a csókát, akit alakított. Az új Batman, vagyis Ben Affleck viszont egy nagyképű, kiállhatatlan milliárdost játszik - na, nem mintha létezne olyan, akiről ezek nem mondhatók el. Kicsit csípte a szemem a karaktere, de színészileg nem volt vele gond, és szükséges volt, hogy hihető legyen a dolog. Gemma Artertont láttam már jobb közegben, és ő viszonylag különleges ahhoz, hogy ilyen filmben szerepeljen. Nem mellesleg folyton gondban voltam a szeplőivel. Anthony Mackie-nek is jutott egy viszonylag normális szerep, amivel nyilván lazán elbírt, és ha rebootolnám a Bad Boyst, simán áthoznám a karakterét némi kiegészítéssel.

Vakszerencse_02

Maga a film szép helyeket jár be, bár érdekes, hogy a Costa Ricai jeleneteket Puerto Ricón vették fel. Biztos megvan ennek is az oka, bár ez pont nem érdekel a film élvezhetősége szempontjából. Minden helyszín gyönyör a szemnek, és valóban bevezetnek minket egy milliárdos kis birodalmába, sőt, még egy minimális képet a helyi alvilágról is kapunk, aminek kimondottan örültem. Kedveltem ezeket a jeleneteket, tényleg amolyan közepes-felső fokon szórakoztató, és ezen a vonalon szépen tette a dolgát, panaszra nem lehet okunk.

Nem mondom, hogy rongyosra nézném, vagy rohanok beszerezni a Media Marktba a DVD-t, de egynek tényleg megtette. A színészek jók, maga a közeg megteremtése nem okozott gondot a készítőknek, és a szerencsejáték is csak olyan mértékben volt jelen, hogy nem traktált. Ja, merthogy nekem ez a téma annyira nem fekszik, persze eladható számomra is, csak nehezebb dolguk van. Pontokban szórok rá egy 7/10-et.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .