Értékelés: Törtetők (Entourage)

Vincent Chase hollywoodi színész és barátai együtt próbálják túlélni az Álomgyár csapdáit; igyekeznek nem bedőlni a hazugságoknak, de élvezni, mindent, amit a jómód, a szép nők és a lelkes rajongók és a ravaszkodó producerek kínálhatnak. Ám lehet, hogy még együtt sem elég erősek: hisz minél magasabban járnak, annál nagyobb a kísértés…

A minap este pótolhattam a Törtetők mozifilmet is, ami cirka egy hete pereg a magyar mozikban, és úgy kellett már egy ilyen film, hogy szavakat is alig találok. Az első, és legfontosabb jó tanácsom: amennyiben tehetitek, eredeti hanggal nézzétek, mert számomra az első félóra kínszenvedés volt, habár azt tudniillik, hogy a sorozatból egyetlen részt sem láttam magyar szinkronnal. Azért így nehéz örülni annak, hogy visszatértek ugyanazok a szinkronhangok. A második tanácsom pedig úgy fest, hogy ez kimondottan azoknak a nézőknek szól, akik zabálták a sorozatot, hiszen nem árt tisztában lenni a srácok múltjával, és sok apróbb utalást is így érthet meg igazán a néző.

Törtetők_01

Ennyit a tanácsadásról, egyébként pedig a Törtetők valóban visszatértek, és bizony egy a 104 perc még, ha időben nem is, de cselekményben simán kitett egy teljes évadot, de még mekkorát! Ugye R-es korhatár besorolás mellett forgott a film, így nem igazán van benne finomkodás, ha épp pucérságról van szó, és a párbeszédekkel sem voltak korlátozva, ami megint csak helyes, hiszen az HBO-n futó sorozat esetében sem voltak semmilyen szabályaik erre vonatkozóan. Gondoljatok már bele, ha egy Ari Gold cenzúrázva káromkodna… Kábé hideg vizet ihatnánk az egész jelenetre.

Doug Ellin sorozatfelelős nagyszerű választás volt a rendezésre, nem is lehetett volna jobb kezekben a film, amelyhez egyébként a forgatókönyvet is nagyrészt ő körmölte. Nekem tetszett a sztori, igazi kis visszatérős cselekményt kapunk sok-sok csavarral, és annál több meglepetés vendégszereplővel, amelyek üdítő pillanatokat hoznak a nézőnek, ugyanakkor azt is felelevenítik, hogy mennyire cool pillanatai voltak a sorozatnak, ráadásul ugyanez a kép jön le a film esetében is. Mondhatnám úgyis, hogy a coolfaktort maximumra húzták, és ez kellett is, hiszen a srácok mindig is arról voltak híresek, hogy éltek, mint hal a vízben - több-kevesebb sikerrel.

Törtetők_02

Nem is tudok mondani másik Hollywood-insider sorozatot, és ugyanez a vonal abszolút folytatódik a filmben is, csak jelenleg nagyobb a tét. Tetszett, hogy felcsigáztak kicsit, habár abba nem mennék bele, hogy mivel, hogy ne legyen spoileres, de sejthetitek. Ezúttal is rengeteg partira invitálnak bennünket, ahol alapkő a medence, a bikinis lányok, és a pia. Bejött például az is, hogy Teknőc tequila bizniszét sem felejtették el, Ericnek is kanyarítottak valami ütőset, Dráma pedig tovább tengett-lengett, ahogyan azt már tőle megszokhattuk. Persze közben Ari Gold továbbra is ripacskodott, és jól állt neki, mint ahogyan a sikert elhinni képtelen Vinnie is remek elhelyezést kapott a történetben.

Ami a szereplőket illeti, van ugye a négyes fogatunk, Adrian Grenier, Kevin Connolly, Kevin Dillon és Jerry Ferrara, akitől továbbra is a megszokott minőségi játékot láthatjuk, és tényleg olyan érzést keltettek bennem, mintha újra a sorozat előtt ülnék, csak épp új részeket láthatok kedvenc szereplőimmel. Jeremy Piven Ari Goldja kihagyhatatlan figura, egyszerűen imádom a csávót, mert senki nem tudna egy ilyen idegbeteg, egoista, pénzmániás ügynököt eljátszani. A kirohanásai, a káromkodásai utánozhatatlanok. Emmanuelle Chriqui is alapkő, mint Eric mindenki nője, és az Ari feleségét játszó Perrey Reeves sem hiányozhatott volna.

Törtetők_03

Persze akadnak még bőven visszatérők, rájuk nem térnék ki név szerint, ellenben az újoncokkal megéri foglalkozni. Billy Bob Thornton egy igazi minnesotai lett a Fargo sorozatnak köszönhetően, és elég nehéz volt elvonatkoztatni attól a karaktertől, de azért sikerült, és a texasi olajmágnás szerepe sem áll távol a hóban rendet rakó csávótól. Haley Joel Osment egy igazi tenyérbe mászó figura, akit már az első perctől ellenszenvesnek tartottam, viszont ezt igazán remekül hozta. Az egyébként is nagy népszerűségnek örvendő Emily Ratajkowski a filmben is egy igazi díva, bár nem egészen értem, hogy mit esznek rajta, de valahol világos azért.

Külön bekezdést kezdve írom le Ronda Rousey nevét, aki megint csak emlékezeteses pillanatokat szállít jeleneteivel. Rex Lee visszatérőként bukkan fel, hogy vitatkozzon két sort kedvenc egykori főnökével, és Debi Mazar, valamint Alan Dale sem hiányozhatott, hiszen a Törtetők mozifilm a sorozathoz hasonlóan a nagy nevekkel adja el magát. Bizonyára most láttuk utoljára a srácokat, úgyhogy lezárásként tekintek erre a kalandjukra, annak pedig egyenesen tökéletes lett. Újra hangsúlyozom, ha nem rajongtál a sorozatért, vagy egyetlen részt sem láttál belőle, akkor semmi keresnivalód ezen a filmen. Kivéve, ha egy kis hollywoodi kulisszatitkokat lesnél.

Törtetők_04

Ha már kulisszák, akkor a díszletek is nagyon jól működtek, és a stúdiófalak közé belesve is érdekes dolgok tanúi lehetünk. Legalábbis engem megmozgatott egy-két látnivaló, de nyilván ehhez nem árt filmrajongónak is lenni. Elgondolkodtam azon, hogyha valaki jó színész, jó rendező is lesz belőle? Milyen lehet az, amikor az ember önmagát rendezi? Mondjuk, az objektív nézet eleve ugrik mindkét formában, de azért tényleg remek kérdés. Az is tök, hogy megmutatták, mennyire nehezen készül el egy film, ha pénzügyi korlátokkal van körülvéve a gyártás, és igen, lehet jönni azzal, hogy nem kéne elbulizni a pénzt, de itt ez is a munka része véleményem szerint.

Lassan ideje lenne zárni soraimat, de azért a zenéit még kiemelném, amelyek ütöttek, mint az ipari áram, ugyanakkor a látványhoz hozzátartozik a csillogó hollywoodi élet, a szemet gyönyörködtető sportverdák, a napsütés, és a srácok új kabriója is megért egy misét. Hangulatteremtésből tökéletes, és számomra filmként is simán megugrott a kilences lécet, de a sorozat rajongójaként jár érte a 10/10, mert minden klappolt, és nem egydimenziós vacak sztorival álltak elő, hanem valami ütőssel. A kérdésem már csak annyi, hogy mikor láthatjuk a Hyde-ot?!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .