Értékelés: Egyesült állatok (Animals United / Konferenz der Tiere)

Egyesült állatokA forró Afrika szavannáin minden állat egyetlen dolgon töri a fejét: vajon hova tűnt az a sok víz? Hiszen évekkel ezelőtt még ott voltak a folyók és patakok, melyek a távoli hegyekből csörgedeztek alá a völgyekbe. Egyre növekvő szomjuk aztán komoly aggodalommá válik, főként mióta az utolsó megmaradt vízlelőhelyet rivális bölény- és orrszarvú csordák őrzik. Így a bátor szurikáta, Billy és legjobb haverja, a jámbor oroszlán, Socrates úgy döntenek: megkeresik a vizet. Billy egyúttal fiának is szeretne imponálni a kalanddal, minden vágya, hogy sarja büszke legyen rá. Útközben találkoznak a gall kakassal, Charlesszal, aki egy szedett-vedett csapatot vezet Afrikába: egy jegesmedve hölgyet, egy kengurut, egy tasmán ördögöt és két galapagosi teknőst.

Annak idején erre az animációs filmre cserélték le a Frankenweenie - Ebcsont beforrt, ami egy 2010-es német gyártásban megvalósult animációs kalandfilm. Kétség sem fér ahhoz, nem összevethető a kettő, és mindegy is, mit írtam az előbb, csak még mindig fáj, hogy annak idején mennyire megvezetett minket a Disney. De hogy mit tud az Egyesült állatok? Ez egy igazán remek kérdés, ugyanis az első öt perc után olyan érzés fogott el, mintha vegyítették volna a Madagaszkárt (Madagascar) a Jégkorszakkal (Ice Age) Motkányostul. Ezek után gyorsan eszembe jutott a nemrég hatalmast csalódást okozó Turbó.

Tudjátok, hogy nem asztalom az összehasonlítgatós értékelésírás, de ez esetben kivételt teszek, úgy döntöttem. Hogy miért? Mert ugye eleve a németek összeszedték különböző animációsokból az ötleteket, így született meg a filmjük. Az animáció nem a legkiforrottabb technológiával készült, ez nagyon látszik, viszont ettől függetlenül a karakterek szerethetők lett. A Turbót húzom elő a tarsolyomból, amitől egy hajszállal volt csak gyengébb az Egyesült állatok, de ha figyelembe vesszük, hogy három év van a két film között, akkor máris más a leányzó fekvése. Ez időintervallum alatt rengeteget fejlődik a technológia, ráadásul biztos, hogy töredéke pénzből készült.

A figurák szerethetők, többnyire viccesek, de megöli az atmoszférát, hogy a legtöbb jelenet idézett bennem korábbról egy-egy animációst. Ugye így az eredetiség hatása oda van, de még mindig elmondható a filmről, hogy egy közepes élményt nyújtott, és a kiskorú szemmel láthatóan élvezte az elé álmodott kalandokat.

A szépsége mellett sem tudok, és nem is akarok elmenni, mert látszik, hogy a készítők azzal szemben, hogy innen-onnan merítettek ötleteket, szívüket-lelküket beleadták, és ez valamennyire megmenti az irháját. Mondjuk pontokban kifejezve az 5/10 simán jár érte, bár csak haloványan.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

5 hozzászólás

  1. Anonymous

    Mostanában nagyon kifogod ezeket az animációkat. :D

  2. Anonymous

    Ugyanannyit ér mint a Szörny Egyetem… :D Ez az egyik legrosszabb animációs amit láttam.

  3. Anonymous

    Én az első névtelen vagyok!
    Névtelen 19:48: Akkor még nem láttál rossz animációt. Például nekem a Vadkaland volt igazi kín.
    Ezzel a filmmel egyszerűen, semmilyen érzésem van, a végén van valami ami megmozgat és jó az üzenete is, de a karakterek papírvékonyak, hiába néznek ki jól és oké, hogy modernizált történet, de azóta már sokszor láttuk. A zene megint semmilyen. Se jó, se rossz. Egynek bőségesen elég…

  4. Anonymous

    Pedig ez bőven a legrosszabbak között van, azokból amiket láttam.