CineFest 2017: Versenyen kívül: Kitekintő kategória

Ahogy ígértem a déli Midnight Screenings kategória posztban, meghoztam nektek a Kitekintő nevezőit is, amelyeket a pénteken kezdődő 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Film Fesztiválon cserkészhettek be. Nem is húznám az időt, mutatom a felhozatalt, ami telis tele van ígéretes darabokkal, mert az elkövetkezendő tíz nap nem az unatkozás időszaka lesz!

Norman: Egy New York-i fixer mérsékelt tündöklése és tragikus bukása (Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York) - Izrael/USA - 118 perc

Rendező: Joseph Cedar

Szereplők: Richard Gere, Lior Ashkenazi, Michael Sheen

Sztori: Norman igazi játékos: ismeri a megfelelő embereket és elintéz bármit. Mint a szerencsejátékosok vagy a tolvajok esetében, Normanra is igaz az, hogy amit csinál, az inkább hivatás mint munka: egy izgalmas bizalmi játék, amihez szerencse és némi kapcsolati tőke kell. Amikor a feltörekvő izraeli politikus, Eshel ellátogat New Yorkba, Norman úgy dönt, lenyűgözi a férfit azzal, hogy vesz neki egy pár szemtelenül drága cipőt. Az aranytojást tojó tyúk megvan, de három évvel később Eshelt Izrael miniszterelnökévé választják és hirtelen lehetetlen vele kapcsolatba lépni. Normant pedig egyre több olyan szívességre kérik, amit nem tud teljesíteni. A hírnév, aminek felépítésén egy életen át fáradozott, veszélybe kerül…

A négyzet (The Square) - Svédország/Németország/Franciaország/Dánia, 142 perc

Rendező: Ruben Östlund

Szereplők: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

Sztori: Christian egy kortárs művészeti múzeum elismert kurátora. Elvált, de teljes odaadással neveli két gyermekét, elektromos autót vezet, és szívesen támogat minden jó ügyet. A következő kiállításuk címe 'A Négyzet', egy installáció, ami az altruizmus fontosságára hívja fel a járókelők figyelmét, arra, hogy kötelességünk a társadalmi felelősségvállalás. De van, hogy nehéz megfelelnünk a saját elvárásainknak: Christian telefonját ellopják és a férfi nem igazán jól reagál rá, amivel szégyenteljes események egész sorába sodorja magát. Közben a múzeum PR osztálya különleges kampánnyal készült A Négyzet reklámozására. Az ötlet balul sül el, és Christian, csak úgy mint a múzeum, egzisztenciális válságba kerül.

De sidste mænd i Aleppo / Last Men in Aleppo - Dánia/Szíria/Németország, 110 perc

Rendező: Ferras Fayyad

Sztori: A szír filmkészítő, Feras Fayyad az Aleppo Media Center közreműködésével két éven át filmezte a Szíriában tomboló háborút. Ennek eredménye ez a lélegzetelállító folyamatkövető dokumentumfilm a ’Fehér Sisakosoknak’ nevezett civil mentőalakulatról, amelynek tagjai fáradhatatlanul küzdenek az emberéletért az aleppoi humanitárius katasztrófa közepén. A 2017-es Sundance Film Fesztivál fődíjas alkotása.

Szibériai szerelem (Siberian Love) - Oroszország/Németország, 80 perc

Rendező: Olga Delane

Sztori: Mi kell ahhoz, hogy egy nő boldog és elégedett legyen? A 20 éve Berlinben élő Olga Delane visszatér gyökereihez egy apró szibériai falucskába, ahol még ma is hagyományos elképzelések élnek az emberekben kapcsolatról, életről és szerelemről.

Atyánk (Our Father / The Bouncer) - Franciaország/Izrael, 107 perc

Rendező: Meni Yaish

Szereplők: Moris Cohen, Rotem Zissman-Cohen, Alon Dahan

Sztori: A történet az apaságról szól. Ovadia a legerősebb és legerőszakosabb kidobó Tel Aviv éjszakai klubjaiban. Nem ismer félelmet. Nincs mit veszítenie. Legnagyobb álma, hogy apává váljon, de felesége, Rachel több mint öt éve próbál teherbe esni - sikertelenül. A férfinak egy gengszter lehetőséget ajánl, és a terápiának köszönhetően felesége hamarosan várandós lesz. Ovadia viszont felmond a gengszternél, csakhogy a dolgok nem ilyen egyszerűek...

Felfelé folyik, hátrafelé lejt (The Sense of an Ending) - Anglia, 108 perc

Rendező: Ritesh Batra

Szereplők: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Harriet Walter

Sztori: Tony egy mogorva, félig-meddig nyugdíjba vonult ex-férj, akinek az egész élete arról szólt, hogy megvédje magát a fájdalomtól és a veszteségtől - és így a mély érzelmektől is. De amikor megörökli egykori legjobb barátja, Adrian naplóját, aki rejtélyes körülmények közt lett öngyilkos, kénytelen rájönni, hogy az élete nem egészen olyan volt, mint ahogyan visszaemlékszik rá. A napló Tony első szerelménél, Veronicánál van, aki nem hajlandó átadni azt a férfinak. De vajon miért?

Szigorúan piszkos ügyek (Mou gaan dou / Infernal Affairs) - Hong Kong, 101 perc

Rendezők: Wai-Keung Lau, Alan Mak

Szereplők: Andy Lau, Tony Chiu-Wai Leung, Anthony Chau-Sang Wong

Sztori: Chen Wing-yan rendőr beépül az egyik triádba, ugyanakkor, amikor az egyik triád tagja, Lau Kin-ming beszivárog a hongkongi rendőrség soraiba. Mindkét téglát azért küldte a rivális szervezet, hogy olyan információkat szerezzenek, amelyek segítségével felülkerekedhetnek ellenfeleiken. Minél jobban elmerülnek szerepükben, a tégláknak annál több nehézséggel kell megküzdeni.

Keményfejű (Shi tou / Stonehead) - Kína, 90 perc

Rendező: Xiang Zhao

Szereplők: Zhu Hongbo, Cai Jaakun

Sztori: Falucska valahol a vidéki Kína közepén. Itt él a 10 éves Zhu Hongbo, akit mindenki 'Keményfejűnek' szólít. Ő is egyike annak a sok gyereknek, akiknek a szülei munka reményében beköltöztek a nagyvárosokba. Miután a megye kiváló tanulójává választják, Keményfejű az oklevél mellé kap egy focilabdát is, de öröme hamarosan ürömmé változik. Zhao Xing dokumentarista jellegű első nagyjátékfilmje megható és ügyes mese a vidéki Kína magukra hagyott gyermekeiről és arról, hogy személyes kívánságaik hogyan kerülnek összeütközésbe a közösség iránti kötelezettségeikkel.

Viktória királynő és Abdul (Victoria and Abdul) - Anglia/USA, 106 perc

Rendező: Stephen Frears

Szereplők: Olivia Williams, Judi Dench, Michael Gambon

Sztori: Az Oscar-díjas Judy Dench új filmje különleges igaz történet egy szokatlan barátságról Viktória királynő jelentős uralkodásának kései éveiből. Abdul Karim, a fiatal tisztviselő Indiából Angliába utazik, hogy részt vegyen a királynő Arany Jubileumán, és meglepve tapasztalja, hogy maga a királynő veszi pártfogásába. Amikor a királynő elkezdi firtatni régóta birtokolt posztjának korlátait, váratlan és elkötelezett szövetség jön létre közte és a férfi közt, és olyan lojálisak egymáshoz, hogy az udvartartás és a belső körök megpróbálják szétzúzni ezt a viszonyt. Ahogy a barátság mélyül, a királynő új szemmel kezdi látni a világot, és boldogan nyeri vissza emberi mivoltát.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .