CineFest 2016: Összefoglaló Pancakespeedy tollából

Pancakespeedy idei összefoglalóját olvashatjátok (a szerk.): Idén is egy nagyszerű Jameson CineFestet tudhatunk a hátunk mögött. A sok kiváló film és program között válogatni és eldönteni, mit szeretne nézni az ember nem épp egyszerű dolog. Mindemellett hatalmas köszönet jár a szervezőknek, hogy olyan filmeket sikerült 2016-ban is tető alá hozniuk, amit bármelyik másik európai filmfesztivál is megirigyelhet. A következőkben pedig álljon itt pár sor az általam látott filmekről, amelyek címére kattintva némelyiknél elérhetőek a hosszabb írások is.

Three Colors: Blue

Krzysztof Kieślowski Három Szín trilógiájának első darabja, amely a szabadságot, pontosabban az érzelmi szabadságot jelképezi. Julie (Juliette Binoche) hirtelen egyedül találja magát, miután tragikus módon kislánya és férje életüket vesztik egy autóbalesetben. A nő próbál úgy megbirkózni a helyzettel, hogy elszeparálja magát a korábbi életétől, de idővel rá kell jönnie, hogy az emberi kapcsolatokra szüksége van.

Elvis & Nixon

Szuper szórakoztató filmet sikerült összehozniuk. Sajátos nézőpontból mutatja be a találkozásukat, tekintve, hogy minden ottani eseményről készült anno átírat (transcript), kivéve erről. Üresjáratoktól mentes, még a leglényegtelenebb jelenet is érdekes és remek alakítás nyújtanak a színészek, egytől-egyig.

Nightlife

Idén talán ez volt a legkevésbé érdekes alkotás azok közül, amiket majd itt felsorolok. Egy neves ügyvédet vérbe fagyva találnak, testén kutyaharapások és még egy dildo is van nála. A kórházban meg elkezdenek találgatni, milyen perverz szokás juttatta ide. Kár, hogy vontatott. Egyszerűen nem érdekelt, hogy most akkor mégis mi történt meg az sem, hogy nem is derül ki. Persze, ez a feleségről szól inkább, hogy próbálja tisztára mosni férjét még az éjjel folyamán. Majdnem írtam, hogy a két órás játékidő sok neki, elég lenne 1,5, de közben meg csak 85… de sok, mert unalmas.

Hunt for The Wilderpeople

Tulajdonképp egy ’felnövés történet’, mindez egy buddy-dramedy köntösben, ami felnőtt és gyerek között alakul ki a körülmények hatására. Sam Neill és Julian Dennison között borzasztó jó az összhang végig. Mindez megfűszerezve Új-Zéland csodás tájaival. Ha a rendező következő apró projektje, a Thor: Ragnarok csak fele ennyire lesz hangulatos és menő, akkor már jól jártunk.

Equals

Ebben az utópisztikus világban, az érzelmek tiltott dolgok, az emberek csak a rájuk kiszabott munkájuknak élnek. Nincs olyan, hogy valaki nem hasznos része a társadalomnak.
Éppen ezért mikor a két fiatal között vonzalom alakul ki, leplezniük kell azt. Különben szembenézhetnek a társadalommal és a törvénnyel, ami nem kedvez a hasonló, tiltott érzéseknek.

THX 1138 - Rendezői változat

Különös volt látni George Lucas régi vizsgafilmjét, ami az Equals alapjait is szolgálja. Arctalan állam irányítja a társadalmat mélyen a Föld felszíne alatt és minden haszontalan emberi érzelmet és vágyat gyógyszerekkel tartanak kordában és folyatnak el. De mi történik THX 1138-cal és női szobatársával, ha titokban abbahagyja a pirulák szedését? Terhesség és börtön. Itt találkoznak egy másik renegát személlyel, akivel elhatározzák, hogy felszöknek a felszínre.

Certain Women

Egy lassú hangvételű film három hétköznapi emberről. Lauráról (Laura Dern), az ügyvédről, aki próbál helyesen cselekedni szakmájában. Gináról (Michelle Williams), aki eléggé elkötelezett aziránt, hogy megépítse álmai otthonát, ami talán segíthet a családja egyben tartásához is. Illetve egy harmadik nőről, kinek a nevére nem derül fény, aki egy farmon dolgozik. A helyszín miatt gyakorlatilag zéró az emberi kontakt az életében, éppen emiatt, puszta kíváncsiságból beül egy kezdő jogi órára a közeli kisváros közösségi házában, ahol megismeri és lassan eléggé megkedveli a fiatal óraadó tanárt Elizabethet (Kristen Stewart). A köztük kialakuló kapcsolat egyszerre kínos és szívmelengető, viszont nem feltétlen zárul happy-enddel.

Swiss Army Man

Elég elvetemült alkotás egy hajótörött fickóról (Paul Dano), aki úgy él túl, hogy egy holtestet (Daniel Radcliffe) használ különböző célokra a vízfakasztástól, a tűzgyújtásig. Elég megosztó, de én imádtam a sztorit, ahogy a főhős próbál eljutni a rég nem látott lányhoz, akit a buszon látott korábban. A szürrealitása, ahogy az egész tálalva volt remek volt. Még több ilyet a mozikba!

Captain Fantastic

Egy családapa (Viggo Mortensen) hat gyerekét neveli az erdő közepén sajátos módszereivel. A kemény, túlélő fizikai tréningek mellett a gyerekek olyan oktatást kapnak, igaz csak könyvekből, amit 5-10 évvel idősebb társaik sem tudnának elképzelni. A család viszont útra kel, hogy a nem rég elhunyt anyjuk temetésén ott lehessenek. Elhagyva a vadont szembesül az apjuk azzal, hogy amit ő jó szülői nevelésnek vélt, bizonyos aspektusból nem biztos, hogy megállja a helyét „odakint” a nagyvilágban. Egyben szívmelengető és szívszorító sztori, amely bemutatja, mit jelent a család.

The Boy on The Train

Egy amerikai filmes magyarországi filmbemutatóján jelen van a film egyik alanya, aki azóta felnőtt és találkozót kér a rendezőtől, hogy szemrehányást tegyen neki azokért a dolgokért, amit ő akkor traumaként élt meg. A két férfi beszélgetése után János (Tóth Barnabás) meginvitálja Rogert (James Eckhouse) vidékre. Ezután pedig megkezdődik az érdekes és feszültséggel teli út, ahol nem tudhatjuk előre, hogy a sors furcsa véletlenei vagy János bosszúja keveri a lapokat.

Complete Unknown

Michael Shannon az Elvis és Nixon itt is feltűnik és brillírozik. Ő Tom, aki azon van, hogy elköltözik feleségével egy másik államban. A búcsú vacsorán bukkan fel az egyik munkatársa egy csinos nővel, akiről Tom szentül hiszi, hogy régi barátnője Holly (Rachel Weisz). Kiderül, hogy Holly meglehetősen változatos életet él, - de szó szerint – tekintve, hogy néhány évente valaki teljesen másnak adja ki magát. Kettejük között ismét kialakul valami kapcsolat és a továbbiakban képet kapunk arról, hogy míg egyikőjük szeretne- a másik addig pont hogy nem igazán szeretne többet változtatni az életén.

Snap

Régi középiskolai csapat újra összeverbuválódik vidéken, egy esküvő miatt. Pueng is odautazik, és a rég nem látott ismerősei között ott van Boy is, akit felkértek az esemény fotózására. A két fiatal közti ki nem mondott érzések a felszínre törnek, ahogy újraélik a régi emlékeket. A helyzetet viszont nem könnyíti meg az, hogy a lány jegyben jár, mert a családja hozzá fogja adni egy katonatiszthez, akit nem is igazán szeret. Az igaz vonzalom vagy a kötelező házasság fog nála nyerni?

ui: szokás szerint linkeltem a saját írásaimat, hogyha valaki bővebben olvasna az adott alkotásról (a szerk.)

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .