CineFest 2014: Versenyen kívül: Kitekintő kategória

Már csak egy nap, és kezdődik a 11. Jameson CineFest Nemzetközi Film Fesztivál, amelynek Kitekintő kategóriáját eddig még nem veséztem ki részletesen, így most ezt pótolnám. Holnap reggel találkozunk a Nemzetközi versenyprogramban résztvevő Nagyjátékfilmek kategória indulóival.

VERSENYEN KÍVÜL: KITEKINTŐ KATEGÓRIA:

Land Ho! - NYITÓFILM

Rendezők: Aaron Katz, Martha Stephens

Szereplők: Earl Lynn Nelson, Paul Eenhoorn, Daníel Gylfason

Sztori: Mitch, a pimasz egykori sebész, nem élvezi a nyugdíjas éveket. Ráveszi egykori sógorát, a joviális Colint, hogy utazzon el vele Izlandra. A páros végigjárja Reykjavík kocsmáit, trendi gyógy- és wellness fürdőit és kalandos éttermeit, mindezt azért, hogy visszakapjanak valamit az ifjúságukból. Gyorsan rájönnek azonban, hogy az ember nem menekülhet önmaga elől, bármennyire messze is utazzon.

CineFest 2014 Kitekintő kategória_01_Land Ho

Parador Húngaro

Rendezők: Patrick Alexander, Aseneth Suarez Ruiz

Szereplők: Patrick Alexander, Villás Gyuri

Sztori: Parador Húngaro - ez a neve a Bogota belvárosában található, több évtizedes múltra visszatekintő híres kis kifőzdének. A tulajdonos, Villás György, vagy, ahogy Kolumbiában ismerik Jorge, az 50-es évek végén érkezett. Jorge-val szemben ott van Patrick, a szívében magyar amerikai, aki egész életében nomádként élt. Ők ketten, minden különbözőségük ellenére, igaz barátokká válnak, akiket az a Magyarország köt össze, amely valójában három ország egyszerre: a György emlékeiben élő Magyarország, a Patrick képzeletében élő Magyarország és az a Magyarország, ahol azok élnek, akiket György hátrahagyott.

CineFest 2014 Kitekintő kategória_02_Parador Húngaro

Mr. Turner

Rendező: Mike Leigh

Szereplők: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson

Sztori: Monet, Renoir, Pissaro és Sisley, vagyis a francia impresszionisták előtt Turner volt, az angol festők egyik legnagyobbika. J.M.W. Turner a fény szerelmese volt, imádta, amit az épületekkel, városokkal, tengerrel és hajókkal, hegyekkel és völgyekkel tesz. A Mr. Turner egy olyan férfi portréja, aki elhidegült két lánya anyjától, ragadozóként vadászik a házvezetőnőjére és igazi áldásként tekint az élete alkonyán beköszöntő, váratlan szerelemre.

CineFest 2014 Kitekintő kategória_03_Mr Turner

Sráckor (Boyhood)

Rendező: Richard Linklater

Szereplők: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke

Sztori: Mason nem csak az idegesítő lánytestvérével, de elvált szüleivel is kénytelen megküzdeni valahogy. A fura papát, aki talán egyszer majd felnő, Ethan Hawke alakítja. Patricia Arquette játssza az egyedülálló mamát, aki - amellett, hogy igyekszik végre befejezni a tanulmányait - folyton rossz pasiba szeret bele. Ennek a kaotikus érzelmi világnak a közepén csücsül Mason (Ellar Coltrane), akinek a csípős megjegyzései az évek múlásával egyre ütősebbek lesznek.

CineFest 2014 Kitekintő kategória_04_Boyhood

Lábjegyzet (Hearat Shulayim / Footnote)

Rendező: Joseph Cedar

Szereplők: Shlomo Bar-Aba, Lior Ashkenazi, Aliza Rosen

Sztori: Egy rendszerellenes professzor és elismerésre vágyó fia heves csatározásba kezd, amikor a szerepek hirtelen megfordulnak. Urielnek, bármennyire gyorsan is emelkedett a ranglétrán, mindig mások elismerésére volt szüksége ahhoz, hogy értékelje önmagát. Az apja viszont imádta a rivaldafényt. De amikor az apa megtudja, hogy a szakmája legnagyobb kitüntetése vár rá, az öregedő férfi hiúsága hirtelen mindenki számára nyilvánvalóvá válik. Urielnek közben- féltékenységében - olyasmi jut eszébe, amire gondolni sem volna szabad.

CineFest 2014 Kitekintő kategória_05_Hearat Shulayim

Egy éjszaka az öreg Mexikóban (Una noche en el viejo México / A Night in Old Mexico)

Rendező: Emilio Aragón

Szereplők: Robert Duvall, Jeremy Irvine, Angie Cepeda

Sztori: Red Bovie (Robert Duvall) elhagyni kényszerül a farmját. Úgy dönt, nem adja meg magát az öregségnek, beugrik a Cadillacbe és Mexikóba utazik. Utasa Gally (Jeremy Irvine), az unoka, akit most ismert meg, és aki azért megy nagyapjával, hogy végre megtudjon az öregről valamit. Miközben nagyapa és unokája egyre jobban megismerik egymást, megállnak egy mexikói kisvárosban, ahol megismerkednek Pattyvel (Angie Cepeda), aki azt reméli, a két férfi az esély a jobb életre. Road movie a túlélésről, és arról, hogy mindenkinek joga van eldöntenie hogyan érjen véget az élete.

CineFest 2014 Kitekintő kategória_06_Una noche en el viejo México

Gibraltár (Gibraltar)

Rendező: Julien Leclercq

Szereplők: Gilles Lellouche, Tahar Rahim, Riccardo Scamarcio

Sztori: A Marc Fievet önéletrajzán alapuló film 1987-ben játszódik. A francia Marc Duval Gibraltáron - az európai drogforgalom egyik legpezsgőbb csomópontjában - él feleségével és újszülött lányával. Fojtogató tartozásai miatt Duval hamarosan a francia és brit vámhivatal besúgójává válik, egyre nagyobb és nagyobb kockázatot vállal. Reménykedik benne, hogy megússza, de a helyzet tovább súlyosbodik, amikor a drogbárók is belépnek a képbe és megteszik ajánlatukat…

CineFest 2014 Kitekintő kategória_07_Gibraltar

Vörös hadsereg (Red Army)

Rendező: Gabe Polsky

Szereplők: Scotty Bowman, Mark Deakins, Vyacheslav Fetisov

Sztori: Dokumentumfilm az igazi hidegháborúról. Gabe Polsky filmes debütálása a szovjet hokiiskola legendás trénerének, Anatolij Tarasovnak a történetét veszi górcső alá. A '70-es évek végén Tarasov minden idők legjobb öt játékosát állította jégre. Fetisov, Kasatonov, Larionov, Krutov és Makarov mesteri játéka a teljes korongbirtokláson, állandó passzon és a támadás és védelem flexibilitásán alapult. A csapat rettegéssel töltötte el az amerikaiakat, kanadaiakat és a csehszlovákokat. A Vörös Hoki-Hadsereg tökéletesen funkcionáló gépezet volt, de a játékosok szenvedtek Tikhonov edző kíméletlen keze alatt. "A világ legjobb hokiját játszották, de egy edzőtáborba zárva élték az életüket" - mondja Polsky filmje főszereplőiről.

CineFest 2014 Kitekintő kategória_08_Red Army

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .