CineFest 2014: Nagyjátékfilm kategória

Eljött végre ez a nap is, amikor megnyitja kapuit a 11. Jameson CineFest Nemzetközi Film Fesztivál, ahol számos remeknek ígérkező film kerül bemutatásra. Ezek jelentősebb részét máskor nem láthatjuk a magyar mozikban, úgyhogy aki csak teheti, és talál számára tetsző filmet, látogasson el, és zsebelje be, amíg még lehet. Elég is a sallangból, nézzük a Nagyjátékfilm kategória filmalkotásait.

NEMZETKÖZI VERSENYPROGRAM, NAGYJÁTÉKFILM KATEGÓRIA:

Kétarcú január (The Two Faces of January)

Rendező: Hossein Amini

Szereplők: Kristen Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac

Sztori: 1962. Egy elbűvölő amerikai házaspár, a karizmatikus Chester MacFarland és gyönyörű, fiatal felesége, Colette, Athénba érkezik. Éppen az Akropoliszt járják, amikor találkoznak Rydallel, a görögül is beszélő amerikaival, aki - amellett, hogy idegenvezetőként dolgozik - a turisták megkopasztására szakosodott. Rydal nem tud ellenállni Colette bájának és Chester gazdagságának és kifinomultságának, ezért elfogadja a pár vacsorameghívását. De MacFarlandékra is igaz a mondás: nem minden arany, ami fénylik.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_01_The Two Faces of January

Free Entry

Rendező: Kerékgyártó Yvonne

Szereplők: Pusztai Luca, Barta Ágnes, Sándor Péter

Sztori: Betty és barátnője, V előtt nagy cél lebeg: ki akarnak jutni a Sziget fesztiválra. Pénzük nincs, de van némi vevőre váró füvük. Kaja? Mi a baj mások maradékával? Sátor? Minek, mikor a szabad ég alatt is lehet aludni? Alvás? Ugyan! A buli egész éjjel tart! V csinos lány, aki tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat abból, amit a természet adott. Betty visszahúzódó és félénk, nem igazán tudja, mit kezdjen a kezével, hogyan fogja a cigarettát, mit mondjon a fiúknak. De egy vita után fordul a kocka és a lányok útjai szétválnak.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_02_Free Entry

Lavina (Force Majeure / Turist)

Rendező: Ruben Östlund

Szereplők: Brady Corbet, Kristofer Hivju, Lisa Loven Kongsli

Sztori: Egy svéd család a francia Alpokba utazik néhány napra síelni. Süt a nap, a lejtők varázslatosak, de aztán egy étteremre lecsap a lavina és minden megváltozik. Az étterem vendégei a szélrózsa minden irányába menekülnek, miközben Ebba a férjét hívja, hogy segítsen megvédeni a gyermekeiket. Tomas azonban menti a saját életét… Bár a várt katasztrófa végül elmarad, a családélete így is fenekestül felfordul. Vajon milyen ember az apa? Tomas és Ebba házassága megrendülni látszik, miközben Tomas elkeseredetten küzd azért, hogy helyreállítsa a tekintélyét.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_03_Force Majeure

Vetítések (Projekcije / Projections)

Rendező: Zrinko Orgesta

Szereplők: Jelena Miholjevic, Bojan Navojec, Ksenija Pajic

Sztori: A gyöngyöző feszültségek forráspontig hevülnek a leendő terapeutáknak tartott csoportos pszichoterápiás foglalkozáson. Ez az egyik utolsó akadály, amit a négy éves képzés végeztével meg kell ugraniuk. A film nem a csoportterápia módszeréről szól. Sokkal inkább a csoportot alkotó pszichiáterek, tanárok, oktatási szakemberek közti zűrzavaros viszonyokról; bizonytalanságaikról, szenvedélyeikről és titkaikról.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_04_Projekcije

Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja (Manieggs - Revenge of the Hard Egg)

Rendező: Miklósy Zoltán

Sztori: Történetünk egy frissen szabadult elítéltről szól, aki az igazságtalanul eltöltött két hetes börtönbüntetésért bosszúhadjáratot indít. Kalandos nyomozása során a Kínai sárkány klántól kezdve az illegális ketrecharcokon keresztül, egészen a nagy bankrablásig mindennel találkozik. Ám a végére egy olyan fordulattal kell szembenéznie, amire még a harcedzett akciófilm rajongók sem számítanak.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_05_Manieggs - Revenge of the Hard Egg

Csajkor (Bande de filles / Girlhood)

Rendező: Céline Sciamma

Szereplők: Diabate Idrissa, Rabah Nait Oufella, Tatiana Rojo

Sztori: A Csajkor kíméletlenül nyersen, ugyanakkor megindító finomsággal ábrázolja a párizsi külvárosok bandákba tömörült fekete középiskolásainak világát. Rossz iskolai teljesítménye miatt Marieme nem tud továbbtanulni. A visszahúzódó 16 éves lány barátaival együtt egy bandához csapódik. A négyes hamarosan elválaszthatatlan lesz, céljuk, hogy a végsőkig feszítsenek mindenhatárt. Nem sokba tart és Marieme megtalálja a módját, hogy hallassa a saját hangját, hogy kiélvezze újdonsült hatalmának minden cseppjét.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_06_Bande de filles

Heavy Meatal

Rendező: Sebastian Buttny

Szereplők: Grzegorz Stosz, Piotr Głowacki, Izabela Nowakowska

Sztori: Mariusz egy fiatal színész, aki nem tudja teljesíteni azt, amit a mestersége megkövetel. Ha kiáll a közönség elé egyszerűen elfelejti a szövegét. A furcsa „betegség” kialakulásától dolgozik a „Zen és az íjászat művészete” című monodrámáján. A nagyapja temetésén találkozik az öreget ellátó szociálismunkással, Piotrral, ezzel a ravasz fickóval, aki addig teszi-veszi magát, míg a gondjaira bízott idősek végrendeletükben ráhagyják a lakásukat. Néhány nappal később Piotr felkeresi Mariuszt és abszurd ajánlatot tesz: visszaadja a lakást, egy szívességért cserébe. Mariusznak segítenie kell abban, hogy Piotr felkeltse szíve hölgyének figyelmét.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_07_Heavy Metal

Fehér árnyék (White Shadow)

Rendező: Noaz Deshe

Szereplők: Hamisi Bazili, Salum Abdallah, Riziki Ally

Sztori: Alias egy kissrác a Közép-Afrikai bozótvidéken. Albínóként folyamatos gúnynak van kitéve, de szörnyű veszély is leselkedik rá: a térség boszorkánydoktora és népe osztozik abban a hiedelemben, hogy az albínók testrészei mágikuserővel bírnak. Az albínókat megölik vagy megcsonkítják, hogy hozzájussanak a varázserővel bíró talizmánokhoz. Alias édesanyja meg akarja menteni a fiát ettől a sorstól, ezért bátyjára, Kosmosra bízza, aki mindenfélével üzletel a városban. Bár a közvetlen életveszélytől megmenekült, Alias egy másfajta örvényben találja magát. Forgalmas csomópontokon árulja zsarnoki nagybátyja portékáit, és cserébe egy csepp emberi melegséget sem kap.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_08_White Shadow

Carmen

Rendező: Doru Nitescu

Szereplők: Doru Ana, Mimi Branescu, Amalia Ciolan

Sztori: Mariana és Puiu egy fiatal házaspár, akik egy kis hegyi faluban élnek gyermekeikkel, Carmennel és Mirceával. Egy reggel az anya és tízéves kislánya Bukarestbe utazik: úti céljuk a kórház. A kislány súlyos beteg, és Dr. Sitaru az egyetlen orvos, aki hisz abban, hogy még van esélye. Meg van győződve arról, hogy képes csodát tenni, és megmentheti Carmen életét. Miközben a lánya életéért küzd, és mindenki magára hagyja, akiben valaha bízott, Mariana megtudja, hogy gyermeket vár. Sitaru doktor végrehajtja a kockázatos műtétet, de Carmen állapota romlásnak indul. A reményvesztett Mariana hazaviszi a haldokló kislányt: az egyik élet kihunyni látszik, miközben egy másik már pislákol.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_09_Carmen

A megfelelő ember (Der Anständige / The Decent One)

Rendező: Vanessa Lapa

Szereplők: Tobias Moretti, Sophie Rois, Antonia Moretti

Sztori: 1945 május 6-án az Amerikai Hadsereg elfoglalta a Himmler család gmundi otthonát. Több száz levelet, naplóbejegyzést és fényképet találtak. A film ezekre és archív felvételekre építve vázolja fel Heinrich Himmler SS parancsnok portréját, aki 1945 májusában öngyilkos lett. Hogyan lett a nacionalista nézeteket valló, középosztálybeli férfiból Hitler csatlósa, aki felelős azért a tervért, amely zsidók, homoszexuálisok, kommunisták és romák millióinak halálát jelentette? Hogyan látta önmagát és hogyan látta őt a felesége, a lánya, a szeretője? Hogyan lehetséges az, hogy a dachaui koncentrációs táborról így ír a lánya: „Csodás volt…”?

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_10_Der Anständige

A tiéd vagyok (Jeg er din / I Am Yours)

Rendező: Iram Haq

Szereplők: Amrita Acharia, Ola Rapace, Prince Singh

Sztori: A húszas éveiben járó egyedülálló anyukának, Minának komoly gondjai vannak. Színésznő akar lenni, de minden meghallgatást elszúr valamivel. A baj csak az, hogy semmiféle más munka nem érdekli. Ráadásul egy már foglalt pasival randizik, aki egyébként is fülig szerelmes - önmagába. Egy svéd filmessel való találkozás ugyan kecsegtet némi változással, de Mina életében az egyetlen állandó dolog a folytonos siránkozás amiatt, hogy az anyja nem helyesli, amit tesz. Ez a rosszallás olyan mély és annyira komoly, hogy végül Mina önpusztító lázadásba kezd, aminek következtében az egész családot kiközösíti a Norvégiában élő pakisztáni közösség.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_11_Jeg er din

Party Girl

Rendező: Marie Amachoukeli-Barsacq

Szereplők: Angélique Litzenburger, Joseph Bour, Mario Theis

Sztori: Angelique 60 éves és egy bárban dolgozik. Még mindig szeret bulizni és még mindig szereti a férfiakat. Éjjelente a francia-német határon szórakoztatja őket egy mulatóban, ahol a lényeg, hogy minél több ital fogyjon. Ahogy múlik az idő, megritkulnak a vendégek. De Michel továbbra is rendszeres látogató és változatlanul szerelmes Angelique-be. Egy nap aztán megkéri a kezét.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_12_Party Girl

A törzs (Pleyma / The Tribe)

Rendező: Miroslav Slaboshpitsky

Szereplők: Grigoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy

Sztori: Amikor beköltözik egy siket-némák számára fenntartott bentlakásos iskolába, a tinédzser Szergejnek a szokásos beilleszkedési problémáknál jóval keményebb kihívással kell szembenéznie. A beavatási szertartásokon túljutva méltónak találják arra, hogy az iskola bandavezére védőszárnyai alá vegye. Vesztegetés, rablás, prostitúció - Szergej újdonsült barátai az üzlet és élvezet, a serdülőkor és felnőttség határmezsgyéjén mozognak. A fiú szédületes gyorsasággal emelkedik fel a ranglétrán. Futtató lesz belőle, de mindent kockára tesz azzal, hogy beleszeret az egyik „pártfogoltjába” és ezzel tragikusesemények egész sorát indítja el.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_13_Plemya

Vis-á-vis

Rendező: Nevio Marasovic

Szereplők: Rakan Rushaidat, Janko Volaric Popovic

Sztori: Egy rendező az új filmjén dolgozik. A híres színész, akinek az apa szerepét szánta, kritikával illeti a forgatókönyvet és megkérdőjelezi a fiú szerepére kiválasztott színész képességeit. A rendező meghívja a fiú szerepére kiszemelt színészt Vis szigetére, hogy együtt dolgozzanak a forgatókönyvön és a karakteren. A rendező meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban jól választott-e. A sziget téli magányában a két férfi kénytelen szembenézni a saját frusztrációival, amelyek - furcsa módon - egybefonódnak a filmbeli történettel is.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_14_Vis-á-vis

Zéró motiváció (Zero Motivation)

Rendező: Talya Lavie

Szereplők: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein

Sztori: Szokatlan komédia egy rakás zsémbes katonanőről, akik a sivatag közepén ülnek egy személyzeti irodában. A film a nemi egyenlőtlenségekről szól, görbe tükröt tart a katonai bürokrácia elé, és teszi mindezt úgy, hogy közben hihetetlenül személyes tud maradni. Keserédes történet a katonai támaszponton élő fiatal nők frusztrációjáról, akik bánatukat csípős megjegyzésekkel leplezik. A kritikus szemlélet pusztán a véletlen műve!

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_15_Zero Motivation

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For Some Inexplicable Reason)

Rendező: Reisz Gábor

Szereplők: Ferenczik Áron, Horváth Miklós, Győriványi Bálint

Sztori: Áron lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A szülei anyagilag támogatják, cserébe persze beleszólnak mindenbe. Biztos, ami biztos alapon, Áron éppen ezért nem mondja el nekik, hogy a barátnője, Eszter, elhagyta. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy Eszternek van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek…

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_16_VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Mommy

Rendező: Xavier Dolan

Szereplők: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément

Sztori: Steve problémás kamasz. Édesanyja, Diane, igazi anyai elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot - ugyanakkor hatalmas kockázatot is vállal - amikor úgy dönt, hogy az állami intézet helyett inkább ő gondoskodik fiáról. Bár néha olyan, akár egy angyal, Steve egy időzített bomba. Diane igyekszik megbirkózni fia hangulatváltozásaival, de egyértelmű, hogy neki magának is komolygondjai vannak. A Quebec-i munkásosztálybeli anya, a maga kusza életével, folyamatosan borotvaélen táncol. Meglepő trió alakul ki, amikor a visszahúzódó szomszéd, Kyla, törődni kezd a családdal.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_17_Mommy

Osztályellenség (Razredni Sovraznik / Class Enemy)

Rendező: Rok Bicek

Szereplők: Igor Samobor, Natasa Barbara Gracner, Tjasa Zeleznik

Sztori: Az életről vallott nézeteik radikális különbözősége miatt a diákok és az új némettanár közti viszony finoman szólva sem felhőtlen. Amikor az egyik diák öngyilkosságot követ el, a többiek a tanárt vádolják. Mire rájönnek, hogy a dolgok nem egyértelműen feketék vagy fehérek már késő.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_18_Razredni Sovraznik

Az origó (I Origins)

Rendező: Mike Cahill

Szereplők: Michael Pitt, Steven Yeun, Astrid Bergès-Frisbey

Sztori: Ian Gray doktorandusz hallgató. Molekuláris biológiát tanul, a szakterülete a szem evolúciója. Egy este a laborjából egyenesen egy házibuliba megy, ahol egy futó, de annál intenzívebb kalandba keveredik egy álarcos modellel, aki aztán eltűnik az éjszakában. Bár csak egy ragyogó, ikonikus szempárra emlékszik, Ian megtalálja a lányt és egymásba szeretnek. Világnézetük radikálisan eltérő, de ez csak még jobban elmélyíti kapcsolatukat és örök hűséget esküsznek egymásnak. Évekkel később Ian és a munkatársa, Karen, fantasztikus felfedezést tesz, ami megrengetheti a világot. Kockára téve a munkáját és a családját, Ian elutazik a világ másik végére, hogy megtudja az igazságot és annak esetleges következményeit.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_19_I Origins

Whiplash

Rendező: Damien Chazelle

Szereplők: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist

Sztori: Andrew, a 19 éves dobos egy gyilkos manhattani konzervatórium növendéke, aki retteg attól, hogy átlagos zenészként végzi. A srác nagyságról álmodik, közben kísérti apja soha valóra nem vált írói karrierje és a félelem, hogy a középszerűség örökletes. Elszántan küzd az ellen, hogy apja nyomdokaiba lépjen és ezért gyakorol és gyakorol. A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik, amikor bekerül az iskolai zenekarba, amelyet a híres - és brutális módszereiről ismert - Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból. Fletcher kegyetlen irányításával Andrew hajszolni kezdi a tökéletességet, kerül, amibe kerül - akár az emberségébe is.

CineFest 2014 Nagyjátékfilm kategória_20_Whiplash

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .