CineFest 2013: Nemzetközi versenyprogram, Kitekintő kategória

Már meg is hoztam nektek az idei CineFest Kitekintő kategóriájának filmjeit, amelyből szinte mindegyik, egytől egyig nézősnek tűnik. Most pedig várjuk a programot, aztán meglátjuk, mi fér majd bele…

01 Le passé

A múlt (Le Passé / The Past)

Rendező: Asghar Farhadi, (Franciaország, Irán), 130 perc

Főszereplők: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa

Sztori: A mű atmoszférájában, problémafelvetésében számos ponton kapcsolódik Farhadi korábbi filmjéhez, a Nader és Simin - Egy elválás történetéhez. Tulajdonképpen klasszikus háromszög-dramaturgiával dolgozik a rendező, elképesztő drámai mélységgel. Tragikus események sorát okozó élethazugságokkal olyan feszültséget teremt, hogy azt még egy thriller is megirigyelhetné. A sztori három emberre fókuszál. Ahmed négy év különélés után tér vissza Párizsba, hogy elváljon francia feleségétől, Marie-tól, aki időközben már egy másik férfival él. Később kiderül, hogy ez az ember házas, és a felesége kómában fekszik, mivel öngyilkosságot követett el.

02 Iron Sky

Iron Sky: Rendezői változat (Iron Sky: Director's Cut)

Rendező: Timo Vourensola, (Finnország, Németország, Ausztrália), 119 perc

Főszereplők: Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo Kier

Sztori: Az Iron Sky 2018-ban játszódik. Már a felütés is remek: egy amerikai űrhajó leszáll a Holdon, s a személyzet legnagyobb meglepetésére egy náci várost talál a sötét oldalon, ahol Udo Kier a Führer. Az invázióra készülő „holdiak”, akik az 1945-ben odamenekült nácik leszármazottjai, rádöbbennek: itt az idő, hogy elfoglalják a Földet. Nos, ez nem vicc: tényleg ez volt a tavalyi Berlinale egyik nagy durranásának kiindulópontja.

03 Adéle élete

Adéle élete - 1-2. fejezet (La vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color)

Rendező: Abdellatif Kechiche, (Franciaország), 179 perc

Főszereplők: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche

Sztori: A tunéziai származású francia direktor, Abdellatif Kechiche mozija – fikció lévén – úgy is működne, ha egy hetero kapcsolatról lenne benne szó, a szerelem megszületését, szárnyalását, majd fájó hiányát is olyan természetességgel ábrázolja, hogy igen nagy szavakra biztatja e sorok íróját: nem tudjuk elképzelni, hogy erről a témáról tökéletesebb mozgókép készülhetne.

04 Young and Beautiful

Fiatal és gyönyörű (Jeune & Jolie / Young and Beautiful)

Rendező: François Ozon, (Franciaország), 95 perc

Főszereplők: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot

Sztori: Francois Ozon felfedezte az új Brigitte Bardotot. A Fiatal és gyönyörű főszerepét alakító, egyébként modell Marine Vacth valóban elragadó jelenség: a műben Isabelle-t alakítja, aki tizenhét évesen modern, XXI. századi prostituáltként fedezi fel a szexualitását és a felnőtté válás egyszerűnek semmiképpen sem nevezhető folyamatát. Pozitív kicsengésű mese önmagunk felfedezéséről.

05 Sugar

Egy dominikai spíler (Sugar)

Rendező: Anna Boden és Ryan Fleck (USA, Dominikai Köztársaság), 114 perc

Főszereplők: Jose Rijo, Walki Cuevas, Algenis Perez Soto

Sztori: Évtizedekkel ezelőtt fehér hollónak számított egy-egy latin-amerikai játékos az amerikai profi baseball-ligában, de 2008-ban a játékosok több mint huszonöt százaléka már latin-amerikai származású volt. Közéjük tartozik a tizenkilenc éves dobó, Miguel "Sugar" Santos is, aki a Dominikai Köztársaságból érkezik az egyik csapathoz. Egy iowai farmercsaládnál helyezik el. Itt kezdődnek az igazi nehézségek: az anyjától és a barátnőjétől távol, idegen környezetben, kultúrában kell élnie. Szembesül a rasszizmussal, sérülés hátráltatja, tiltott szerekkel próbálkozik. Vajon megtalálja-e a helyét Santos ebben a világban, sikerül-e bekerülnie a ligába?

06 Frances Ha

Frances Ha

Rendező: Noah Baumbach, (USA), 86 perc

Főszereplők: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Michael Esper

Sztori: Gerwig alakítja a címszereplőt, aki egy kedves bolond. Gyakornokként dolgozik egy tánctársulatnál, totálisan csóró, még lakása sincs, albérletről albérletre ugrál. Sophie nevű barátnőjével ugyan bensőséges a kapcsolata, ám az egyensúly felbomlik, mikor az összeköltözik a barátjával. Ettől fogva minden kudarccal végződik, amihez Frances hozzáfog, legyen szó karrierről vagy magánéletről, s közben még az ártalmatlannak tűnő szituációkban is csak úgy záporoznak a hihetetlen életigazságok.

07 The World's End

A világvége (The World's End)

Rendező: Edgar Wright, (Anglia), 109 perc

Főszereplők: Rosamund Pike, Simon Pegg, Martin Freeman

Sztori: A történet 1990. június 22-én kezdődik Newton Havenben, ahol öt tini srác kocsmatúrával akarja megünnepelni az iskola végét. Hiába azonban a lelkesedés, a lista végén álló kocsmába - a Világ Végébe - már nem jutnak el. Húszegynéhány évvel később az „öt muskétás” visszatér, hogy egy újabb pohármaraton keretében befejezzék, amit egykor elkezdtek. Árnyak és arcok bukkannak fel a múltjukból, míg végül rájönnek, hogy a jövő a tét. Nem csak az övék, hanem az egész emberiségé.

08 Nebraska

Nebraska

Rendező: Alexander Payne, (USA), 110 perc

Főszereplők: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb

Sztori: Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy hazánkban sem ismeretlen marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra - meg persze, ha kihúzzák a számát. Az erősen alkoholizáló férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás, hanem a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .