A Saul fia és más Mozinet-filmek Cannes-ban

Ma délelőtt kihirdették a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Hivatalos Versenyprogramját. A listán sorakozik Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia, amellyel a rendező már a bemutató előtt filmtörténelmet írt: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a programba! A Saul fia a Mozinet forgalmazásában kerül a fesztivált követő hónapokban a hazai mozikba.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál programjából az alábbi filmeket már biztosan a Mozinet mutatja be Magyarországon:

A Saul fia és más Mozinet-filmek Cannes-ban_01

SAUL FIA

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál - Hivatalos versenyprogram

Várható magyarországi bemutató: 2015. nyár

A film az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Ausländerről szól. A Sonderkommando tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék és a hamut szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban élő csoport tagjai elszigetelten, a borzalmas titok őreiként néhány hónapig dolgoztak, mielőtt kivégezték őket. Saul a krematóriumban megtalálja egy kisfiú holttestét, és mivel saját gyermekét véli benne felfedezni, lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbál a táborban rabbit találni, akivel titokban eltemetheti a fiút, megmentvén ezáltal a krematórium lángjaitól. A Sonderkommando felkelésre készül, Saul azonban elfordul lázadást tervező társaitól. Megszállottan egyetlen célt próbál megvalósítani: megadni a végtisztességet fiának, akiről életében nem tudott gondoskodni.

A Saul fia és más Mozinet-filmek Cannes-ban_02

IFJÚSÁG (La giovinezza / Youth)

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál - Hivatalos versenyprogram

Paolo Sorrentino a Rómába kalauzoló, Oscar-díjas A nagy szépség után ismét Fellinit idéző, lenyűgöző filmmel jelentkezik. Ezúttal egy Alpokbeli luxusszálloda szolgáltatja a díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred (a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező Mick (Harvey Keitel). A megigéző képekben gazdag mozi a rendezőóriás Sorrentino eddigi legnagyszabásúbb, angol nyelven forgatott alkotása, amelyben Caine és Keitel mellett olyan sztárok remekelnek, mint Rachel Weisz, Paul Dano és Jane Fonda.

Várható magyarországi bemutató: 2015. ősz

A Saul fia és más Mozinet-filmek Cannes-ban_03

MACBETH

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál - Hivatalos versenyprogram

Justin Kurzel ausztrál rendező (A Snowtown-i gyilkosságok, Assassin’s Creed) filmadaptációja egyszerre elégíti ki a Trónok harca és Shakespeare rajongóit. Kurzel olyan rendezőket követ a Macbeth-adaptációk sorában, mint Orson Welles, Roman Polanski, Kuroszava Akira, a fiatal rendező eredeti helyszíneken forgatta nagyszabású filmjét, amely a látványos akciójeleneteket vegyíti Macbeth vívódásának soha korábban nem látott hitelességű ábrázolásával. A Macbeth igazán kortárssá válik a háborút járt veteránok beilleszkedési zavarainak hangsúlyozásával és Lady Macbeth motivációinak árnyalt bemutatásával. A Macbeth főszerepében két szupersztár, Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard nyújt átütő alakítást.

Várható magyarországi bemutató: 2015. ősz

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .