Az Adéle élete az év filmje a kritikusoknál!

A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI tagjai minden évben megszavazzák az év legjobb filmjét. A nemzetközi filmkritikusok 245 szavazata alapján idén Abdellatif Kechiche Adéle élete - 1-2. fejezet (La vie d'Adèle/Blue Is the Warmest Color) című filmjét választották meg a legjobbnak, így ez az alkotás kapja a FIPRESCI Grand Prix díjat. Az elismerést hagyományosan az 'A' kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon adják át a nyertesnek, erre idén a szeptember 20-i nyitógálán kerül sor. A rendező, Abdellatif Kechiche és a producer, Brahim Chioua személyesen veszik át az elismerést, az Adéle élete - 1-2. fejezetet pedig a díjátadást követően le is vetítik a 61. San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az Adéle élete az év filmje a kritikusoknál! 01

A FIPRESCI Grand Prixet korábban olyan neves alkotók nyerték el, mint Pedro Almodóvar, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Kim Ki-duk, Aki Kaurismäki, Nuri Bulge Ceylan, Jean-Luc Godard, Michael Haneke, Cristian Mungiu, Roman Polanski és Terrence Malick.

Az Adéle élete - 1-2. fejezet májusban elnyerte a világ vezető filmes eseménye, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát, valamint a FIPRESCI-díjat. Magyarországon először a szeptember 12-22-e között megrendezésre kerülő Jameson CineFest 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon látható a film, és a CineFesten emellett egy retrospektív összeállításban láthatók lesznek Kechiche korábbi alkotásai (Fekete Vénusz, A kuszkusz titka, A kitérés, Voltaire hibája) is.

Az Adéle élete az év filmje a kritikusoknál! 02

A történet két lány szerelméről szól, pikáns, explicit testiséggel fűszerezve. A Cannes-ban nagy visszhangot kiváltó alkotást sokan máris Oscar-esélyesként tartják számon a legjobb külföldi film kategóriában.

Az alkotás magyar forgalmazója a Vertigo Média. Az Adéle élete - 1-2. fejezet a francia premierrel egy időben, október 10-től látható országszerte a magyar mozikban.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .