100 éves a sci-fi alapmű, amely a Star Wars és az Avatar alkotóit is megihlette

L to R: Dejah Thoris (Lynn Collins) and John Carter (Taylor Kitsch) A mára már legendás karakter, John Carter az idei évben ünnepli 100. évfordulóját. John Carter alakját 1912-ben hívta életre a sci-fi nagyatyja, Edgar Rice Burroughs. A Tarzant is jegyző Burroughs 35 éves korában kezdett írni, abban az időben a testvérének dolgozott egy papír-írószereket gyártó cégnél. Mielőtt befejezte volna első művét, rájött, nem tudja, hogyan kell publikálni egy regényt, így egy 43.000 szavas anyagot, Dejah Thoris, Martian Princess címmel eljuttatott az All-Story magazin szerkesztőjéhez. A magazin vezetője $400 dollárt ajánlott a sorozat kiadásáért, és azon nyomban megváltoztatta a címet, így a világ első galaktikus hőseként számon tartott Carter az Under the Moons of Mars című történetben mutatkozott be a nagyközönségnek.

Az először részletekben megjelent történet később 1917-ben könyvként is napvilágot látott A Mars hercegnője (A Princess of Mars) címmel. A könyv egy tízrészes sorozat kezdete volt, melyet azóta Barsoom-sorozatként emlegetnek. (A név egyébként onnan származik, hogy az író a Marsot Barsoomnak nevezte műveiben.) A mű megjelenése után a 20. század legnagyobb képzőművészeti, irodalmi alakjait és tudósait inspirálta és motiválta.

"JOHN CARTER"..L to R: White Ape, John Carter (Taylor Kitsch)..©2011 Disney. JOHN CARTERŞ ERB, Inc.

A science fiction legnagyobb alakjainak - Robert A. Heinlein (Csillagközi invázió), Arthur C. Clarke (2001: Űrodüsszeia) és Ray Bradbury (Marsbéli krónikák) - műveit mind-mind inspirálta John Carter. James Cameron legnagyobb művét, az Avatart is megihlették az űrharcos történetei, valamint a Star Wars atyja, George Lucas is azt vallja, hogy Burroughs Cartere inpirálta a Star Wars-filmeket. A sokoldalú tudós Carl Sagan (csillagász, író - Kapcsolat) még gyerekként olvasta a könyveket, és a Burroughs által elképzelt Barsoom bolygó térképe két évtizeden keresztül lógott a Cornell Egyetem folyosójának falán, Sagan irodája mellett.

A 100. évforduló méltó ünnepléseként március elején kerül mozikba a Barsoom sorozat első kötete alapján készült John Carter című film. Az Oscar-díjas rendező Andrew Stanton kelti életre John Carter történetét, ezt az elsöprő erejű, akcióban bővelkedő kalandot. A film március nyolcadikán debütál a hazai mozikban.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás

  1. Épp tegnap kezdtem bele a 2. kötetbe, és egyre többször van olyan érzésem, mintha az Avatar könyvváltozatát olvasnám :D Kíváncsi vagyok, a filmből mennyire jönnek majd vissza a hasonlóságok, mert amúgy Cameron nem merített sokat a John Carterből, csak a soklábú, csupasz állatokat, a magas, indiánszerű űrlényeket, az Élet fáját, a harcos-lelkiismeretes főhőst, aki szerelmes a nagyfőnök lányába és a történet egyes részeit :D Szóval kb az egészet.
    A Star Warsból egyelőre túl sok dolog nem köszönt vissza, talán az egyes elnevezések hasonlatosak pl. jeddak – jedi, padwar – padawan :)
    Amúgy rohadt jó volt az első rész könyvben, csak néhány rész elég elnagyolt, pl több ezer fős ütközeteket lerendez néhány mondatban, de legalább folyamatosan pörög a történet.

  2. Ez így izgalmasan hangzik, viszont ha ez tényleg így van, akkor Cameron mégsem olyan nagy mester. Mármint a látványt nyilván ő teremtette meg, meg ő vitelezte ki, de akkor az a része, hogy a Pandora élőlényein mennyit szüttyögött, az kamu? Nagyon várom, és remélem nem okoz csalódást, viszont csak a premiert követő jövőhét végén fogom megnézni, ugyanis IMAX vetítésre megyünk a tervek szerint. :)